Ga naar inhoud

Kaapse Kruisbessenjam (Physalis) met munt


Erny

Aanbevolen berichten

Kaapse Kruisbessenjam (Physalis) met munt

(Uit: Inmaken van Hans Gerlach - ISBN: 9789044712247)

 

Bereiding: 20 min.

Rusttijd: 12 uur

Houdbaarheid: 12 maanden

 

Ingrediënten voor ca. 550 ml.

550 g Kaapse kruisbessen (Physalis)

1 el. citroensap

250 g speciale geleisuiker (2:1)

2-3 takje munt of citroenverbena

 

1.

Verwijder dekblaadjes van de bessen, weeg 500 gr vruchten af, was ze en laat ze goed uitlekken.

Snijd de helft van de vruchten in vier stukken, pureer de andere helft.

Meng de vruchten met het citroensap en de geleisuiker en laat alles afgedekt minstens 12 uur trekken.

 

2.

Was de munt, schud droog en snijd ze fijn.

Breng de bessen in een middelgrote pan op een hoog vuur al roerend aan de kook.

Laat het mengsel 4 minuten borrelend doorkoken en blijf roeren.

 

3.

Neem de pan van het vuur en roer de munt door het mengsel.

Vul kleine glazen potten met schroefdeksel tot de rand met het hete mengsel en sluit ze onmiddelijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is het lekker Erny?

 

550 gram van die kleine ananaskers-besjes is best wel veel. Is het resultaat al dat pel-werk waard? Dat vroeg ik me even af.

 

Hier worden de besjes gedurende de dag tussendoor gegeten als een soort snoepjes. Ik heb er best wel veel van 8 planten. Maar schat dat voor 1 portie jam ( 1 of 2 potten) ik er toch wel een 1500 nodig heb. Van 1 pruimenboom hadden we dit jaar wel 25 emmers vol. Bijna hetzelfde recept gemaakt van die pruimen en dat is erg lekker. Maar ik twijfel een beetje of het werk tegen het resultaat gaat opwegen met die kaapse kruisbessen. Vandaar mijn vraag Is het ook echt een aparte en lekkere jam die je ermee krijgt?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen idee... Dacht dat het Physalis oogstseizoen er weer aan zat te komen en kwam in mn boek dit recept tegen. Er kan soms wel erg veel van zo'n struik komen.

Dit jaar heb ik zelf geen bessen helaas. Volgend jaar hopelijk weer.

Mocht iemand dit recept uitproberen, laat dan vooral weten wat het resultaat is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...