geedee Geplaatst: 8 juni 2014 Auteur Geplaatst: 8 juni 2014 Ja Erny inderdaad dezelfde, bijna....mijn letters zijn rood. Dat plastic kán ervan af....ik heb het in 3 delen in de afwasmachine gehad maar wees gewaarschuwd ..... ik kreeg dat plastic randje er nauwelijks meer op. Ik heb er een folie tussen zitten; is in elk geval luchtdicht nu. Ben ook gestart Piroska, met aardbeien en frambozen, suiker en rum erop: Quote
Erny Geplaatst: 8 juni 2014 Geplaatst: 8 juni 2014 Eh... kan ik, in het kader van het leegmaken van vriezers, ook bevroren vruchten erin doen?Eventueel geen aardbeien en frambozen, maar wat met de bramen, zw. bessen en physalis en kruisbes en pruimen? Quote
appelvrouw Geplaatst: 8 juni 2014 Geplaatst: 8 juni 2014 Leuk al die echte potten. Maar mijn anti-pasti-pot van minstens 5 liter gaat het ook vast goed doen. Van Lie kreeg ik twee liter eau de vie pruimen 2013..samen met het fruit en de suiker zou dat toch wel 4 liter moeten kunnen worden..Moet ik toch een leuk feest gaan verzinnen Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Piroska Geplaatst: 8 juni 2014 Geplaatst: 8 juni 2014 Oh lekker, ook al kersen? ik heb vandaag ook de eesten geplukt. Ik ga een laagje pepermuntbladeren toevoegen, lijkt mij leuk voor de kleur en voor de smaak. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/
appelvrouw Geplaatst: 8 juni 2014 Geplaatst: 8 juni 2014 o dat is spannend..pepermunt. Ik las ergens kaneel, of peper, of een combinatie van rozemarijn en citroenmelisse en anijszaad. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
jasmin Geplaatst: 8 juni 2014 Geplaatst: 8 juni 2014 De combi rabarber, aardbei en steranijs is mijn favoriet momenteel. Zonder alcohol. Dus mét alcohol zou ook moeten kunnen vermoed ik. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Piroska Geplaatst: 9 juni 2014 Geplaatst: 9 juni 2014 In mijn kersenlikeur had ik vorig jaar pepermunt, citroen, kaneelpijp en kardemom gedaan, was erg lekker. Ik denk dat ik deze combi weer maak maar dan met meerdere fruitsoorten dus. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/
henkg Geplaatst: 9 juni 2014 Geplaatst: 9 juni 2014 Gevonden! Mijn boerenjongens pot, netto ruim 2 liter. Vele tientallen jaren oud, misschien wel honderd. Van mijn oma geweest. Ik heb er zelfs nog een boerenjongens lepel bij. Ik weet nu pas waar die lange lepel voor is (https://www.google.nl/search?q=boerenjongens+lepel&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=rlOVU7O6IYjWPLzdgIgK&ved=0CCgQsAQ&biw=1173&bih=762) (Binnenkort eens goed afwassen. En daarna in de soda zetten, een theelichtjessmaak lijkt me niet lekker.) @appelvrouw: Erg: whisky met ijsNog erger: whisky met cola. Het allerergst: je heerlijke eau de vie gebruiken voor een vruchtenlikeurtje. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
appelvrouw Geplaatst: 9 juni 2014 Geplaatst: 9 juni 2014 Hahaha Henk..dat is gewoon niet waar..dat is juist het allerlekkerst..vruchten uit eigen tuin op alcohol van vruchten uit eigen tuin.(Goede whisky met ijs vind ik ook heerlijk)Misschien inderdaad een beetje steranijs toevoegen, ik twijfel nog, zou het eerst willen proeven. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Indy Geplaatst: 9 juni 2014 Geplaatst: 9 juni 2014 Ik heb ook niet zulke mooie rumtopf potten hoor,ik gebruik gewoon een grote weckpot,dat gaat vast ook wel.Erny,je bent een bofkont Henk,die mag je idd wel eerst goed schoonmaken ,maar wel een prachtig mooie is dat Quote
geedee Geplaatst: 9 juni 2014 Auteur Geplaatst: 9 juni 2014 Eh... kan ik, in het kader van het leegmaken van vriezers, ook bevroren vruchten erin doen?Eventueel geen aardbeien en frambozen, maar wat met de bramen, zw. bessen en physalis en kruisbes en pruimen? Volgens mij kan dat heel goed...als die vruchten in de alcohol liggen, weten ze toch niet meer dat ze bevroren zijn geweest Ik heb er ook nog pruimen in liggen Quote
Erny Geplaatst: 9 juni 2014 Geplaatst: 9 juni 2014 Cool, dan weet ik ook waar ik daar mee heen moet. Nu nog een fles alcohol scoren. En de rumtopf zet ik die in de huiskamer/keuken/donkere kast/koele plek ??? En mn pruimen wil ik éigenlijk bewaren voor de aanstaande overheerlijke pruimenlikeur naar recept van Gee !! Quote
jasmin Geplaatst: 9 juni 2014 Geplaatst: 9 juni 2014 Ja, als je glas gebruikt, moet het in het donker bewaard blijven. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
geedee Geplaatst: 9 juni 2014 Auteur Geplaatst: 9 juni 2014 Er staat hier ook nog ergens een stenen pot. Eigenlijk is dat een originele maar deze controlfreak wil "during the process" zien hoe het eruit ziet en evt. beginnende foutjes in de kiem (lees alcohol) smoren. Dus ik zet de glazen pot ook in t donker. Quote
appelvrouw Geplaatst: 9 juni 2014 Geplaatst: 9 juni 2014 Als bevroren fruit ook kan dan zit mijn pot al vol Nee dat doe ik toch maar niet..ik ga voor de goede smaak. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
geedee Geplaatst: 9 juni 2014 Auteur Geplaatst: 9 juni 2014 Denk je dat ik de pruimen van vorig jaar dan beter niet kan gebruiken om erbij te doen? (ik dacht ook al lekker makkelijk te doen want die zijn allemaal al gehalveerd en ontpit). Heb er ook nog een paar kilo frambozen in liggen. Wat heb jij dan nog in je vriezer Jet en wat ga je er nog mee doen? Ik ga dan een klein potje nemen en daar die bevroren vruchten dezelfde handelingen laten ondergaan....kunnen we zien hoe en wat.....de cellen zijn natuurlijk kapotgevroren ....dus ja....dat fruit zou anders reageren op de alcohol en suiker inderdaad....niet aan gedacht Quote
appelvrouw Geplaatst: 9 juni 2014 Geplaatst: 9 juni 2014 Ik heb vooral veel pruimen/mirabellen en reine claude`s in de vriezer, gehalveerd en ontpit, voor de fruittaarten/vlaaien toe. Wat ik zou kunnen gebruiken zijn de zwarte bessen..maar ik dacht: die zijn binnenkort vers rijp, dus ik gebruik de zwarte bessen uitn de vriezer wel om gelei mee te maken..je moet toch niet teveel zw bessen gebruiken denk ik. Goed idee van de test met twee potten, weten we het zeker Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
henkg Geplaatst: 9 juni 2014 Geplaatst: 9 juni 2014 Ik denk niet bevroren vruchten te gaan gebruiken, heb ik ook niet. Verse dus.Mijn doelgebruik: borrelglaasjes met elk één aardbei. Op jenever sterkte, smakend naar aardbei, geen suiker, aardbeienkleur mag, maar hoeft niet.Vraag: gewoon rijpe, of overrijpe aardbeien nemen? En blijft het kroontje een beetje appetijtelijk, dan laat ik dat eraan zitten. Vandaag al wel een paar liter 40% wodka aangeschaft (Esbjerg, aanbieding Gall & Gall, 12,99 per liter). Luxemburg of Italie is me te ver. Neutrale smaak, eigenlijk gewoon verdunde ethanol. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
appelvrouw Geplaatst: 9 juni 2014 Geplaatst: 9 juni 2014 Niet overrijp Henk..net an rijp.Luxembourg te ver? De koffie staat klaar hoor... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
jdw Geplaatst: 10 juni 2014 Geplaatst: 10 juni 2014 Hier een echt retro exemplaar van marktplaats Vraagje over de alcohol: lees in elk recept dat je inmaakrum met een percentage van minimaal 50% moet gebruiken, iemand ervaring met een minder sterke drank qua houdbaarheid? Ik denk hierbij aan 35-40% Quote
geedee Geplaatst: 10 juni 2014 Auteur Geplaatst: 10 juni 2014 Geen ervaring maar ik ben nu rum van 40% aan het gebruiken.....Wat is wél weet is dat ik 600 gr suiker per 1000 gr vruchten toevoeg zodat evt. bacterievorming tegengegaan wordt. Mocht het té zoet zijn straks, kan ik altijd nog verdunnen. Ik ben van plan de vruchten bij ijs te eten....dat is tóch al erg zoet toetje....we gaan het zien.... dit recept geeft o.a een 40% aan : http://www.seniorennet.nl/Pages/Advies/advies3.php?ID=527 en deze : http://www.renbehan.com/2012/11/rumtopf-or-rum-pot-with-kraken-rum.html Quote
henkg Geplaatst: 10 juni 2014 Geplaatst: 10 juni 2014 Hangt ervan af welke sterkte je wilt. Bessenjenever is 20%. Voor die sterkte zou je 40% rum/wodka kunnen nemen, gelijke delen rum en vruchten (kleinfruit bestaat voor zeker 90% uit water). Suiker dat je toevoegt verdunt ook. Ikzelf probeer in de buurt van gewone jeneversterkte uit te komen. Verhoudingsgewijs weinig aardbeien, max 20%. ik wil een enigszins neutrale drank, niet zoet, met een duidelijke vleug aardbeiensmaak. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
jdw Geplaatst: 10 juni 2014 Geplaatst: 10 juni 2014 @geedee en Henkg dank voor jullie antwoord. Heb er inmiddels toch al rum van 54% bijgedaan voor de zekerheid Bij de volgende lichting fruit wordt het een minder straffe rum.Vond mijn vorige rumpotje iets too much, maar gelukkig loopt er hier iemand rond die dat niet erg vond, dus het kwam wel op... Quote
henkg Geplaatst: 10 juni 2014 Geplaatst: 10 juni 2014 Geen rum, maar wodka. En ook al geen rumtopf, dus eigenlijk off topic: Het staat nu slechts een paar uurtjes in de boerenjongens-pot, 1 liter wodka 40% en nog slechts 8 aardbeien (Frau Mieze Schindler), en het wordt al lichtroze: Voorbeeld van toekomstig gebruik staat er links naast, voor de foto nog even op water. Nog wat meer aardbeien in de pot, paar maanden wachten, cocktailprikkertje erbij, en klaar.Nu nog iets verzinnen om iets van een bite te krijgen. Ik denk aan een heel klein beetje cayennepeper (Stan: help!), of misschien beter nog: een klein beetje verse gemberwortel. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.