Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Jasmin vraagt en ik draai..een eigen topic om over het programma van Wouter Klootwijk te praten. Inderdaad een heel fijn programma.

De laatste aflevering die ik gezien heb ging over uien..gewone en zilveruien.

Helaas heb ik deel twee gemist ivm visite...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik vind het een goed programma. Zo zie je ook wat er met je eten gebeurd. Hoe belachelijk het is om vlees te importeren en ons eigen vlees te exporteren.

Ik denk alleen niet dat al onze hamburgers lekker gegraasd hebben in Ierland. Het geeft een iets te romantisch beeld.

Voedselkollektief Almere

Biologisch voedsel van Flevolandse boeren voor een eerlijke prijs

Geplaatst: (aangepast)
... Het geeft een iets te romantisch beeld.
Hij overdrijft veel vaker, in z'n tv-programma's èn in z'n colums. Ik zie de Wilde Keuken dan ook meer als een kruising tussen een colum en journalistiek.

 

Terzijde: Voor wie Klootwijk heel leuk vindt. Hij maakte ook een serie over vis: Klootwijk aan zee.

Edit: site over vis werkt niet bij mij.

aangepast door Gast
Geplaatst:

Gisteren heb ik Grote Uien gekeken en vandaag Zilveruien: http://programma.ntr.nl/10021/de-wilde-keuken/archief/detail/aflevering/6000013337/UITJES

 

Ik kende heel Klootwijk niet. Lachen. Hij roeide in een roeiboot door een sloot tussen weidevelden, en ik vroeg me even af of hij wel echt was, en niet een typetje van Van Kooten en De Bie van vroeger...

 

Maar hij schijnt 'echt' te zijn, begrijp ik uit de reacties van de forumleden hier.

 

Nou was ik reuze benieuwd naar de antwoorden op twee prangende vragen waar ik al best lang mee rondloop: Hoe kunnen zilveruitjes zo bizar goedkoop zijn in de winkel (voor 0,45 heb je al goedkope uitjes) en de daar AANhangende vraag: hoe maak je die dingen op grote schaal schoon? Zelf ben ik wel een half uur bezig met schoonmaken voor 1 potje zuur, en schoonmaken zal maar een paar procent van de kostprijs mogen uitmaken, om rendabel te zijn als product... en ...

...verdorie....

Geen Antwoord

Geplaatst:
...Maar hij schijnt 'echt' te zijn, begrijp ik uit de reacties van de forumleden hier...
Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wouter_Klootwijk
.. Hoe kunnen zilveruitjes zo bizar goedkoop zijn in de winkel ....
M.i. is heel veel voedsel bizar goedkoop.

Iets minder filosofisch: een kwestie van grootschalig werken en mechanisatie. Zie ook de uienrooiers in de serie. Stel je eens voor dat met de hand zou moeten.

Nog een voorbeeld, omdat ik daarvan de getallen toevallig uit m'n hoofd ken. Halverwege '70-er jaren was een boer met 30 koeien + melkmachine + knecht een grote boer (in Brabant). Nu - 40 jaar later - ben met minder dan 100 koeien + melkrobot zonder personeel te klein en je kunt zo nauwelijks droog brood verdienen.

... hoe maak je die dingen op grote schaal schoon? ...
Volgens mij zat dat toch wel in één van die afleveringen: een uienschilmachine.
Geplaatst:

Ja, dit was de 2e aflevering die over uien ging. De voorlaatste aflevering ging óók over uien, en zag je die uien schoongemaakt worden. Dus die ook maar even bekijken Jasmin.

2 jaargangen staan op het internet op je oordeel te wachten. Leuk voor als het regent.

Geplaatst:

ik ben fan ook van zijn columns in de krant en zijn bijzondere keukenspullen en recepten...boerenkool met garnalen!

zoek ook altijd zijn tips uit: het kookboek van artusi pellegrino (toch maar niet aangeschaft wegens euro 40 en bedaagde recepten)

Geplaatst:
Gisteren heb ik Grote Uien gekeken en vandaag Zilveruien: http://programma.ntr.nl/10021/de-wilde-keuken/archief/detail/aflevering/6000013337/UITJES

 

Ik kende heel Klootwijk niet. Lachen. Hij roeide in een roeiboot door een sloot tussen weidevelden, en ik vroeg me even af of hij wel echt was, en niet een typetje van Van Kooten en De Bie van vroeger...

 

Maar hij schijnt 'echt' te zijn, begrijp ik uit de reacties van de forumleden hier.

 

Nou was ik reuze benieuwd naar de antwoorden op twee prangende vragen waar ik al best lang mee rondloop: Hoe kunnen zilveruitjes zo bizar goedkoop zijn in de winkel (voor 0,45 heb je al goedkope uitjes) en de daar AANhangende vraag: hoe maak je die dingen op grote schaal schoon? Zelf ben ik wel een half uur bezig met schoonmaken voor 1 potje zuur, en schoonmaken zal maar een paar procent van de kostprijs mogen uitmaken, om rendabel te zijn als product... en ...

...verdorie....

Geen Antwoord

 

ik denk dat ik hulp kan bieden bij alle vragen over zilveruien, bij het familie bedrijf van mijn vader en z'n broers word jaarlijks tussen de 220 en 250 hectare zilveruien geteeld en verwerkt.

ik zal kijken of ik wat filpjes neer kan zetten

Geplaatst:

Ik heb die twee afleveringen dus gezien, maar er werd alleen getoond hoe grote uien worden geschild, maar hoe het met zilveruitjes zou gaan, werd geheim gehouden. En dat laatste was nou echt iets wat ik me al heel lang afvroeg.

 

Via Google lees ik over blancheren, daar kan ik me iets bij voorstellen, maar dan houden we nog het kontje over. Misschien dat na het blancheren, de uien door stevige borstels geleid worden...

Geplaatst:

ik kan ook niet alles vertellen, want ook hier geld dat de concurrent mee kijkt.

overigens is TOP ( det teler uit het filmpje) de grootste concurrent, en zijn het bedrijf van mijn vader en TOP samen ondertussen goed voor 70% van de wereld productie zilveruien.

op onderstaande link word in ieder geval een klein deel uit gelegd.

http://www.vecobv.nl/nl/zilveruien

 

het schillen gebeurt door de uien een x aantal seconden te laten rollen over een plaat met sleuven er in,deze plaat draait op hoog toeren en er onder zit een aantal messen. alles aan de ui wat uitsteekt,

worteltjes, kontje of stengel, steekt door de sleuven en word daar afgesneden

Geplaatst:

ik lees het verhaal terug en ik vind het vaag,

als iemand mij in augustus even helpt herinneren, dan maak ik zelf even een filmpje, dan zijn we aan het verwerken en daar werk ik zelf ook aan mee

Geplaatst:

het blacheren ken ik alleen van het machinaal schillen van aardappels en wortels, hierbij word d.m.v. stoom de schil en de buitenste mm van het producht zacht gemaakt, waarna het door een raspende trommel word geleid

Geplaatst:
Ik heb die twee afleveringen dus gezien, maar er werd alleen getoond hoe grote uien worden geschild, maar hoe het met zilveruitjes zou gaan, werd geheim gehouden. En dat laatste was nou echt iets wat ik me al heel lang afvroeg. ...
Je hebt gelijk Jasmin, ik nam aan dat zilveruitjes in principe op dezelfde manier werden verwerkt als grote uien, maar dat werd inderdaad niet expliciet zo gezegd in de uitzending.

 

Dat maakt me ook nieuwsgierig naar de filmpjes van Zoniet.

Geplaatst:

Bedankt, Zoniet. Een aantal andere vragen zijn nou ook beantwoord: de uienvliegbestrijding. Ik ben dol op zilveruitjes trouwens. Helaas heeft de vlieg bij mij toegeslagen, ondanks de aanwezigheid van wortelplanten.

 

Ook dat schillen begrijp ik nu grofweg. Rollen en uitsteeksels afsnijden met vlijmscherpe messen.

 

Heb jij toevallig zicht op hoe je zilveruien het beste kunt laten fermenteren (op zout water zuur laten worden). Vorig jaar is me dat per ongeluk gelukt, terwijl ik eigenlijk mijn proefbatch al weg wou gooien. Dit jaar wil ik weer proberen, als de uienvlieg nog wat voor me over laat. Anders kom ik wel een kilootje bij jou halen... ha, ha...

Geplaatst:

oei, kan dat lijden? 26 euro voor een hamburgertje?

 

(wat een geklets...kwaliteit moet betaald worden...die hiltonjongen mag hier wel topkwaliteitsaardbeien komen halen voor 2 euro per aardbei )

Geplaatst:

Ja je betaalt ook voor dat hotel dat ze om die hamburger heen gebouwd hebben natuurlijk

 

Maar doe mij dan maar die kebab! Kreeg so wie so trek van deze uitzending...

  • 4 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...