mbosje Geplaatst: 13 mei 2014 Geplaatst: 13 mei 2014 Hoi allemaal, Ik heb al even gezocht op het forum maar kan niet echt het antwoord vinden op mijn vraag. Ik wil eigenlijk jam gaan maken zonder geleisuiker. Nu zag ik op de site van brouwmarkt appel-citrus pectine voor het maken van jam. Er staat dan bij hoeveel gram per kilo en daarbij de vermelding 55gr suiker per liter. Is dit gewone kristalsuiker? En vervangt de combinatie van pectine en suiker de geleisuiker volledig? Iemand ervaring met deze manier van jam maken? Vindt geleisuiker best prijzig en de jam wordt vaak erg zoet, gebruikte daarom al vaak 2:1 geleisuiker. Hoor het graag Gr Marleen Quote
Claudia69 Geplaatst: 13 mei 2014 Geplaatst: 13 mei 2014 Als je de jam niet in de koelkast bewaart, moet er toch voldoende suiker inzitten. Ik gebruik minstens 750 gr suiker per kilo fruit - dit bewaart zeker een jaar op keldertemperatuur. Quote
Jane Doe Geplaatst: 13 mei 2014 Geplaatst: 13 mei 2014 Er is ook algen gelei, normale is van varkens dus gebruiken wij niet. Quote
Claudia69 Geplaatst: 13 mei 2014 Geplaatst: 13 mei 2014 Pectine is geen gelatine he - het eerste wordt uit citrusvruchten en appels gehaald, het tweede uit slachtafval en beenderen. Quote
Jane Doe Geplaatst: 13 mei 2014 Geplaatst: 13 mei 2014 Van jam niet, van gebak wel. Zal de vraag wel verkeerd begrepen hebben, dacht voor de jam dik te maken? Quote
jdw Geplaatst: 13 mei 2014 Geplaatst: 13 mei 2014 Maar geleisuiker ìs toch gewoon kristalsuiker met pectine? Volgens mij ben je goedkoper uit als je de pectine los koopt en zelf suiker toevoegt. Maar je moet inderdaad voldoende suiker toevoegen voor de houdbaarheid (of heel veel jam eten) Quote
thea Geplaatst: 13 mei 2014 Geplaatst: 13 mei 2014 Hoi allemaal, Ik heb al even gezocht op het forum maar kan niet echt het antwoord vinden op mijn vraag. Ik wil eigenlijk jam gaan maken zonder geleisuiker. Nu zag ik op de site van brouwmarkt appel-citrus pectine voor het maken van jam. Er staat dan bij hoeveel gram per kilo en daarbij de vermelding 55gr suiker per liter. Is dit gewone kristalsuiker? En vervangt de combinatie van pectine en ste maken.uiker de geleisuiker volledig? Iemand ervaring met deze manier van jam maken? Vindt geleisuiker best prijzig en de jam wordt vaak erg zoet, gebruikte daarom al vaak 2:1 geleisuiker. Hoor het graag Gr MarleenAls je een keer naar Duitsland gaat ,kan je geleisuiker 1x1-1x2-1x3- kopen.1x2 koop ik meestal 0,69 centvoor 1 kilo fruit en daar is marmelo ook te koop voor zonder suiker jam Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
jdw Geplaatst: 13 mei 2014 Geplaatst: 13 mei 2014 Maar hoe lang kun je jam zonder suiker dan bewaren? Of gaat er dan een ander conserveermiddel door? Quote
thea Geplaatst: 13 mei 2014 Geplaatst: 13 mei 2014 Ik gebruik het niet maar weet wel dat het er is.volgens mij met citroen zuur> Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Claudia69 Geplaatst: 13 mei 2014 Geplaatst: 13 mei 2014 In confituur zorgt de reactie tussen pectine + suiker + zuur (toegevoegd of uit de vruchten zelf) ervoor dat de confituur dikt, de suiker zorgt voor de bewaring. Bij zoete vruchten met weinig pectine (aardbeien) voeg je dus beter pectine en zuur (citroensap of rabarber) toe om geen slappe confituur te krijgen. Daarom gebruik je ook beter geen overrijp fruit (omdat dat te zoet is en te weinig zuren bevat). Bij abrikoos, perzik, pruim, appel, peer, citrusvruchten, stekelbes, aalbes zit er voldoende pectine in het fruit en en volstaat gewone suiker om confituur te maken. De pectine zit vooral in de pitten en de schil. Als je gelei wil maken, kook je dus best eerst alles tot een vruchtenmousse voor je het sap wegzeeft en er gelei van maakt. Quote
Stan Geplaatst: 13 mei 2014 Geplaatst: 13 mei 2014 Juist en ik ga proberen jam te maken met onrijpe kruisbes(bevat veel pectine) en minder suiker dus ik zal laten weten hoe dat gaat. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
mbosje Geplaatst: 14 mei 2014 Auteur Geplaatst: 14 mei 2014 Jeetje, wat een reacties!!! Zal het even in alle rust lezen en dan moet het gaan lukken. Bedankt allemaal!!!!!! Quote
thea Geplaatst: 14 mei 2014 Geplaatst: 14 mei 2014 Juist en ik ga proberen jam te maken met onrijpe kruisbes(bevat veel pectine) en minder suiker dus ik zal laten weten hoe dat gaat.Dat gaat heel goed. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Claudia69 Geplaatst: 14 mei 2014 Geplaatst: 14 mei 2014 Juist en ik ga proberen jam te maken met onrijpe kruisbes(bevat veel pectine) en minder suiker dus ik zal laten weten hoe dat gaat.Die bevat zelfs rijp zoveel pectine dat je een pure stekelbessenjam zou kunnen snijden - dat soort jam dikt altijd Quote
Salamandertje Geplaatst: 14 mei 2014 Geplaatst: 14 mei 2014 Fruit met een hoog gehalte pectine zijn over het algemeen: AppelAlle citrusvruchtenKruisbesRode besZwarte besBraamPruim Quote Bzzzz...
Stan Geplaatst: 14 mei 2014 Geplaatst: 14 mei 2014 Je vergeet peren daar zit ook heel veel pectine in. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
Salamandertje Geplaatst: 14 mei 2014 Geplaatst: 14 mei 2014 Volgens mij zit daar juist bijna géén pectine in! Edit: de bronnen spreken elkaar nogal tegen over peren.. Quote Bzzzz...
Stan Geplaatst: 14 mei 2014 Geplaatst: 14 mei 2014 De meningen zijn daar wat verdeeld over maar, ik kocht het altijd bij een ouderwetse drogist vlak bij de Waag in Amsterdam perenpectine voor de jam. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
thea Geplaatst: 14 mei 2014 Geplaatst: 14 mei 2014 En elke pruim is niet het zelfde pectine aan maak. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Sakura Geplaatst: 15 mei 2014 Geplaatst: 15 mei 2014 Ik heb zo eens confituur/jam gemaakt met enkel pectine. Ben wel onmiddellijk aan die potjes begonnen en weet dus niet hoe lang ze houdbaar zijn. Ik heb gewoon de aanwijzingen gevolgd die op de doos stonden en niks van suiker bij gedaan. Voor de rest gewoon als alle andere confituur gemaakt. Smaakte behoorlijk zuur, maar toch nog goed te eten. Ik vond het persoonlijk wel goed smaken.Ik heb "Pec plus" gebruikt, daar had ik goede ervaringen mee. Quote Mijn moestuinseizoen
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.