Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Teelthandleiding stevia - zaaien en oogsten


Erik

Aanbevolen berichten

stevia2.jpg

 

Het zaaien

Gebruik een goed zaaisubstraat, geen potgrond, tuinaarde of compost. Hierin zitten teveel meststoffen waardoor de tere worteltjes verbranden; het zaad kiemt dan wel,maar na een of twee weken vallen de plantjes dan om.

Een goed uitzaaisubstraat is cactussubstraat,cocopeat of een mengsel van turf, perliet of zand en klei.

Je kan in van alles zaaien, maar bedenk dat de temperatuur niet onder de 20 graden mag komen en dat de grond niet te snel uitdroogt (afdekken met transparante folie of glas, maar het mag er ook niet te benauwd in worden, dan onstaat er algengroei of schimmels en is het afgelopen.

Een kweekkastje met ventilatiegaten is prima. Nog een tip: plaats het boven de radiator aan de achterkant van de koelkast, daar stijgt altijd warme lucht op.

Stevia is een lichtkiemer d.w.z. de zaadjes ontkiemen bij voldoende (400 Lux schaduw –1500 Lux halfschaduw) en langdurig (14-16 uur) licht. Elke plant heeft zo zijn strategie. Het Steviazaadje dat in oktober op de grond valt doet niets (minder dan 10 uur licht).

 

Het kiemen

Vaak kiemt het zaad matig. Dit komt doordat stevia een zelfbevruchter is, en deze zaden hebben een kiemkracht van 10%. De kruisbesstoven zaadjes hebben een kiemkracht van 80%. Daarom dik uitzaaien en heel dun afdekken. Dit is bijna onmogelijk.Zeef een deel van het substraat door een zeef met mazen van 1 a 2 millimeter. Dit fijne poeder strooi ik dan zo gelijkmatig mogelijk over de zaadjes. Bevochtig het geheel met de nevelspuit. Waar het te dik is kiemt niets. Dus beter te dun dan te dik.

Dan nog iets over het water geven. De grond mag niet teveel uitdrogen (dan kleurt het heel licht en onstaat er een wit poeder, zouten enz.) maar mag ook niet te lang soppen.

 

Na het kiemen

De eerste zaadlobjes worden zichtbaar afhankelijk van de temperatuur na ongeveer 8 dagen (bij 25°C) tot 20 dagen (19°C). Nu is het van belang de temperatuur constant te houden op 22 graden, voldoende lang licht geven en water geven alleen aan de onderkant. Dit stadium is het kwetsbaarste moment in heel het bestaan van de plant. Water van boven doet de zaadlobjes vastplakken aan de grond en afsterven. De zaadlobjes groeien nu langzaam van 1mm naar 3mm doorsnede. Het kan een à drie weken duren voordat de eerste echte blaadjes zichtbaar worden. Gaat alles te langzaam,verhoog dan de gemiddelde temperatuur met een paar graden en de daglengte met 1 à 2 uur langer licht. Let goed op dat er geen wit poeder ontstaat aan de randen van de pot en ook geen algen. Heb je een kas buiten, dan kunnen slakken en ander gespuis veel schade toebrengen.

 

Verspenen / verpotten

Komen de worteltjes onder uit het potje, of staan er twee te dicht bij elkaar in een potje dan kun je ze voorzichtig verplanten als er minstens 6 bladparen aan een plantje zitten. Die eerste bladparen zijn zeer klein.

Stevia groeit liefst in licht zure zanderige leemgrond, is echter tolerant ten opzichte van de grondsoort en pH-waarde. De grond moet voortdurend vochtig zijn, de plant mag echter niet in het water staan. Stevia houdt van langdurig licht. Lengende dagen bevorderen de bladgroei,kortende dagen de bloei.

 

Buiten uitplanten

Jonge plantjes buiten uitplanten ruim na de laatste kans op nachtvorst.Volwassen planten die buiten staan en in de herfst gebloeid hebben en een hoogte bereikt hebben van 50 cm, verdragen een paar graden nachtvorst.

Na de eerste nachtvorst sterft het plantje bovengronds af. Maar zolang de kluit niet bevriest loopt ze in het voorjaar weer uit. Dus goed afdekken en in een koude winter bijverwarmen.

 

Het hele jaar oogsten

Wilt u geen zaad oogsten maar blad dan is het nodig stevia 14 uur lang licht te geven. Zet de plant dan in flinke potten van 25 cm doorsnede en hang er een groeilamp boven vanaf augustus tot april. Stel de schakelaar zo in dat het daglicht verlengd wordt naar 14 tot 16 uur. U kunt dan het gehele jaar oogsten.

Het oogsten.

Het oogsten gaat als volgt. Heeft de plant het eerste takje gemaakt met daaraan 10 bladparen, dan kunt u dit takje afknippen boven het vierde bladpaar. Na enkele weken / maanden kunt u elk takje met 6 of 8 bladparen terugsnoeien tot 1 bladpaar boven de splitsing. Zo krijgt u een bossig plantje.

De bladeren worden van de steeltjes geplukt en gedroogd.

Het drogen

Bladeren kunnen gedroogd worden op een warme droge plaats met goede luchtcirculatie, op de vensterbank in de zon, of met een semi-professionele droogmachine

 

Stekken

Stekjes wortelen ook. Snij stekken van 5 tot 10 centimeter met op zijn minst 2 knoppen boven de grond. Verwijder alle bladeren op 2-3 na. Stek in de late winter of vroeg voorjaar in vermiculite, perlite of een goede stekgrond. Ze vereisen zo veel en lang mogelijk licht. Ik heb ze probleemloos in mei/juni weten te stekken. De stekken dienen voortdurend vochtig gehouden te worden, bij voorkeur water geven vanaf onderen. Het stekken is mooi te combineren met het oogsten.

 

bron: http://www.xead.nl/stevia-zaai-de-plant-zelf

Link naar reactie
Delen op andere sites

Boah.....

 

een plant met een gebruiksaanwijzing

Gelukkig heb ik deze handleiding vooraf niet gezien, anders was ik er niet eens aan begonnen.

 

Bij ons stond hij in een pot voor de huisdeur.

Kreeg dagelijks wat water, en heeft `s ochtens zon.

Om 13:00 is het schluß, dan komt hij in de schaduw.

Tot die tijd, wordt het in het hoekje waar hij stond (naast de deur bevindt zich op en hoek van 90 graden een witte muur) wel (erg) warm.

En de muur blijft veel wamrte geven ook al is de zon weg.

 

Hedendaags staat hij in een nog schaduwrijkere omgeving.

Alleen heel vroeg in de ochtend wat zon.

 

Bedankt Eut voor deze handleiding.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 maanden later ...
  • 4 weeks later...
  • 4 years later...

Ik zat net te neuzen op algen en toen kwam dit voorbij en ook wel even interessant om te lezen. Ik las het volgende:

 

Gebruik een goed zaaisubstraat, geen potgrond, tuinaarde of compost. Hierin zitten teveel meststoffen waardoor de tere worteltjes verbranden; het zaad kiemt dan wel,maar na een of twee weken vallen de plantjes dan om.

 

Ik heb het omgevallen plantje, zoals het er staat, gewoon weer terug gestopt in de grond, in alle hoop dat hij zich gewoon weer verder zou wortelen.

 

Toen het gebeurde had hij 2 piep kleine blaadjes, ter grootte van een spelden knop, maar ondertussen is hij gegroeid en heeft hij 5 blaadjes van ongeveer een halve cm groot! (YAY!!)

 

IMG691575541431589566.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Ik heb ook steviazaad gekocht bij Vreeken, en wil ze graag gaan zaaien binnenkort.

Is het nu nog nodig om voor meer licht te zorgen, de dagen zijn nog best kort. Mijn idee is om een gewone led strip in een plastic kasje te plakken, gewoon warm wit.

Echter heb ik ook zat RGB en koel wit liggen, ik zie sommige groeilampen paars licht geven etc. Maar vind het nogal lelijk eerlijk gezegd. Is het licht nodig en zoja gewoon hele nachten aan laten totdat kiempjes plantjes worden?

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 years later...
  • 2 years later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...