nod Geplaatst: 13 januari 2014 Share Geplaatst: 13 januari 2014 Zaterdag enkele champignons gewassen om sporen te verkrijgen.De sporen gemengd met agar- agar honing en gist.Zondag was het nog doorzichtig,vandaag ziet het eruit als gelei met stukjes.Alles zet uit en doordat de pot vol was zoekt de inhoud zich een weg door de gaatjes in het deksel niettegenstaande de afplakband.Zo wordt het natuurlijk een kliederboel, blijft dat uitzetten? en dat bokaal zal toch niet barsten?Een foto:Ik heb inmiddels het bokaal geopend en het water over een nieuwe laag stro uitgegoten.De afgewogen agar agar zal wel niet geklopt hebben want de substantie is dik, dat word dus blokjes lepelen om te verdelen. Quote Enkel idioten herzien nooit hun mening Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Stan Geplaatst: 13 januari 2014 Share Geplaatst: 13 januari 2014 Ik denk dat mijn kastanje snippers andere sporen meegebracht hebben.In die hoek was trouwens geen mycelium te zien. De andere sporen zijn aannemelijk niet van je snippers maar, het kan wel.(sporen van duizenden soorten schimmels zitten in de lucht. Zo uit mijn hoofd zijn er in Nederland en Belgie zo'n 3500 soorten) Kleiner soortjes groeien in een enkele houtsnipper zelfs van enkele millimeters en zal je dus ook geen mycelium groei zien. Als voorbeeld :kleine mycenasoortjes. Zo wordt het natuurlijk een kliederboel, blijft dat uitzetten? Het zou niet mogen uitzetten(enkel binden) en is er iets fout gegaan maar, wat kan ik je zo 1,2,3 niet zeggen. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
nod Geplaatst: 13 januari 2014 Auteur Share Geplaatst: 13 januari 2014 Het is wel gebonden, ik heb het bokaal moeten open doen om het water uit te gieten en daaronder is het gebonden.Kan het niet zijn dat het door de gist uitgezet is?Ik had het wel potje wel gevuld tot tegen het deksel.Het is trouwens ook ondoorzichtig.Ik heb zaterdag ook nog voeding gemaakt voor andere bakjes met agar agar en zonder sporen en dat zag er net hetzelfde uit van bovenaf(grijsachtig) Quote Enkel idioten herzien nooit hun mening Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Stan Geplaatst: 13 januari 2014 Share Geplaatst: 13 januari 2014 De kleur komt door de gist maar, je geeft aan er staat nog vocht in de potten ? dat klinkt als of e.e.a niet goed is gebonden. Als ik het zo beluister heb ik een vraagje : hoe lang heb je de agar laten koken ?Een kleine tip is ook wel om voor je giga veel geld verspillen gaat aan grondstoffen om het in kleine porties te gaan uit proberen. En ja dat is ook erg lastig om de juiste hoeveelheden te gebruiken maar,als het de eerste paar keer mis gaat is het mischien een teleurstelling maar zeker geen ramp. Buiten wat tijd en leergeld kost het je dan niet veel(ook niet in moeite) en als het goed lukt ga dan voor groot. Je kan altijd nog weer agar klaar maken en daar geen sporen naar een kleine(of enkele) welke als oefendummy diende in steken. Hier in Nederland koop je b.v. bij Xenos kleine bakjes van 3 a 4 cm bij 5 a 6 cm en 3 a 4 cm hoog in tupperware dat zijn b.v. mooie bakjes om te gebruiken. Je kan je agar met de sporen ook eventueel in een grotere steriele pot overdoen maar, er ontstaat dan wel kans op besmetting. dat kan je wat voorkomen door een soort van Glovebox te maken van een kartonnendoos. Je maakt dan 2 gaten voor je handen in de zij kant van de doos en boven in een kijk gaatje om te zien waar je giet/lepelt. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
nod Geplaatst: 14 januari 2014 Auteur Share Geplaatst: 14 januari 2014 Ik heb 1gram agar gebruikt op 1 halve liter water en dat 20 minuten in de snelkookpan gezet. De 20 minuten beginnen maar te lopen van het moment dat de snelkookpan begint te sissen.Ik begrijp niet wat er kan misgaan want agar is toch een bindmiddel?In die agar zitten nu toch sporen die moeten ontwikkelen of zit ik op een verkeerd spoor?Ik heb een halve liter genomen omdat de agar in kleinere hoeveelheid niet te wegen is. Quote Enkel idioten herzien nooit hun mening Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Stan Geplaatst: 14 januari 2014 Share Geplaatst: 14 januari 2014 Raar, je zou een soort gelei moeten hebben daar het proces : 1gram op 500ml en 20 min koken zeker goed gebonden had moeten zijn. Als het nu zo is dat er water uit blijft komen denk ik dat je beter de agar-pap/gom door stro kan mengen en het mengsel in een plasticzak doen. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
nod Geplaatst: 27 januari 2014 Auteur Share Geplaatst: 27 januari 2014 Op 11-1-14 heb ik sporen van de champignons genomen en een deel daarvan in gekookt water gedaan (nadat het afgekoeld was natuurlijk) samen met een lepel honing.Gewoon een experiment om te zien wat er zou gebeuren.Bokaal staat aan het venster op een temp. van 20° à 22°.Ik heb deze avond even gekeken en er vormt zich een licht wolkje zo'n 3 cm lengte het is bijna niet te zien maar als je de pot draait zie je dat er iets is. Sporenslurry?Indien van wel wat gebeurt er als ik het laat staan? en is dat dan een reincultuur? Quote Enkel idioten herzien nooit hun mening Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Stan Geplaatst: 27 januari 2014 Share Geplaatst: 27 januari 2014 Ja, Nod dan moet je de pot nu gaan gebruiken of in de koelkast zetten tot maximaal enkele weken. Als je het nu te lang laat staan heb je niets meer. Het kiemen is dus geslaagd. Een reincultuur is volgens mij meer als je 1 cel op een voedingsbodem kweekt. Dus op b.v. sporen op agar. Bij water met een beetje voeding is het volgens mij niet echt een reincultuur. Maar ik kan er naast zitten hoor je hebt natuurlijk ook de hydrocultuur? Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
nod Geplaatst: 27 januari 2014 Auteur Share Geplaatst: 27 januari 2014 Ik zal het in de koelkast zetten,moest de kweek die ik opgezet heb met agar en gist en honing mislukken kan ik deze eens proberen.De kweek met agar geeft trouwens nog geen teken van leven, tenzij het zich naar beneden toe ontwikkeld.Misschien is de temp.: 15 à 16° te laag? Quote Enkel idioten herzien nooit hun mening Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Stan Geplaatst: 27 januari 2014 Share Geplaatst: 27 januari 2014 Die temp van de agar mag wel naar 20 tot 25 graden in de hoeveelheden die je hebt zeker. Daar zou ook al beweging in moeten zitten. Je hebt nu gezien dat de sporen in het suikerwater er een dag of wat overdoen. Dat zou bij de agar ook zo moeten zijn. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
nod Geplaatst: 27 januari 2014 Auteur Share Geplaatst: 27 januari 2014 Voor alle duidelijkheid ik heb van de kweek met agar, blokjes genomen en tussen een laag stro gelegd.Het grootste deel zit nog in het bokaal in de koelkast in geval dat er iets mislukt.Ik heb ook maar een laag stro genomen van zo'n 8 cm gemengd met beukensnippers.Ik denk niet dat de sporen met agar in de koelkast verder zullen ontwikkelen. Het is de bedoeling om ze op voorraad te houden en er van te gebruiken indien nodig. Quote Enkel idioten herzien nooit hun mening Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Stan Geplaatst: 27 januari 2014 Share Geplaatst: 27 januari 2014 Ik denk niet dat de sporen met agar in de koelkast verder zullen ontwikkelen.Ik denk van wel ik heb n.l. zelfs roze oesterzwampluggen(houtdeuvels) welke voor de moestuinforumdag van setember j.l. waren en daar wil de zwam al op vruchten. Ik zie er zuiver pinnen opzitten. je koel kast is rond de 6 graden en planten e.d. gaan ook goed groeien vanaf een nacht temperatuur van niet lager dan 6 graden. Dus je kan het niet te lang goed houden . Enkle weken tot 2 a 3 maanden hoog uit. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
nod Geplaatst: 27 januari 2014 Auteur Share Geplaatst: 27 januari 2014 Ai,en ik dacht om de zomer te overbruggen met dat sporenbroed ,Ik zal dus regelmatig nieuwe moeten maken.Is eigenlijk ook niet erg oefening baart kunst Quote Enkel idioten herzien nooit hun mening Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Stan Geplaatst: 27 januari 2014 Share Geplaatst: 27 januari 2014 Juist en als je het volume kleiner kan krijgen is dat dus ook niet slecht tenzij je een gigi-oogst wil hebben. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.