Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Binnen kweken van bijv. radijs en veldsla?


Aanbevolen berichten

veldsla blijft vrolijk staan, zelfs bij -15 en gaat daarna weer aan de groei

eerlijk gezegd vind ik het wel lekker dat er even niks opgroeit even tijd voor mezelf...

nu groeit er nog een hoop en verwerken we elke week wel een paar kilo...en straks in januari beginnen we met de eerste opkweek binnen ondeer tl buisjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je ervaring met het kweken onder tl-buizen? Misschien daarmee wanneer ik binnen zaai dat alles te rap omhoog groeit, door te weinig licht?

En die veldsla kan ik nog wel buiten in potten kweken....zolang ze zouden gerust gelaten zijn van de slakken,grrr... daarmee dat m'n voorkeur "binnen kweken" is

Link naar reactie
Delen op andere sites

ja, we kweken hier vóór onder tl buisjes, start in januari, maar dat werkt het best met langzame groeiers bij 20 graden, pepertjes gaan prima

 

snelle groeiers als kool en sla en andijvie gaan ook maar die moet je koeler zetten. zo'n 12 graden, en de tuin in zodra ze een blad of 6 hebben

 

tomaat gaat ook maar die gaat heel hard, die wil warmte en veel licht, dus die staat er maar kort onder en gaat half mei naar de koude kas

 

als je een plant helemaal groot wil krijgen onder kunstlicht kost ie wel een paar euro denk ik, alleen leuk voor de wietjongens?

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn energiezuinige LED verlichting geeft 9000 lux en verbruikt ongeveer 25 Watt. (groeilampenkastje-t4151-70.html#p177109)

Nu zegt 9000 lux niet zoveel. Ter vergelijk: begin oktober, zonnetje, buiten: 45.000 lux (=5x zoveel). Zomer, zon, buiten: 100.000 lux of meer (= 10x zoveel). Reken maar uit hoeveel verlichting je dan nodig hebt, en wat dat verbruikt. Voor slechts één bakje van 80 cm lang.

Kortom: binnenverlichting is goed bruikbaar om in de donkere maanden een aantal zaailingen, zoals pepers, paprika's, zaai-aardbeien, een vroege start te geven (januari tot begin maart, daarna is een vensterbank op het zuiden een betere plek). Onder kunstlicht binnen telen van licht minnende planten tot een redelijke oogst is kansloos of onbetaalbaar dan wel enorm energieverspillend. Alleen interessant als je oogst zo'n 5,- per gram oplevert.

 

Dus inderdaad: het winterspul gewoon buiten, en voor een paar andere dingen misschien iets proberen in de vensterbak op het zuiden, gewoon om het proberen. Voor de rest: nieuw voorjaar, nieuwe kansen.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn ervaring met tl-buizen in de schuur is erg goed. Heb er afgelopen voorjaar in maart ook een complete krop sla onder kunnen kweken zonder last van het weer en ongedierte. Ook stond ik raar te kijken toen de kiemblaadjes vrijwel gelijk uit de grond kwamen: er was geen eens een steeltje.. Zegt genoeg over het licht denk ik.

 

Op deze foto zie je links een tomatenplantje dat binnen heeft gestaan (meestal in de vensterbank op het zuiden) en rechts een tomatenplantje die onder de tl-buizen heeft gestaan. Ze zijn beide tegelijk gezaaid, dacht eind februari.

 

TL-Buizen zou ik alleen in het voorjaar gebruiken om zaailingen makkelijker te kunnen opkweken. Maar dan ook echt voor zaailingen die dan nog niet buiten kunnen of in een jong stadium snel worden opgevroten door bijv. slakken. Je moet de afweging blijven maken of de kosten van het licht het waard zijn, ookal mag wat mij betreft een hobby geld kosten.

 

(Ik gebruik m'n tl-buizen in de winter trouwens ook, om stekjes van niet winterharde planten te overwinteren in de schuur. Ik zet ze dan 1x per 2 of 3 dagen aan, meestal niet elke dag.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...