Leeloo Geplaatst: 12 september 2013 Geplaatst: 12 september 2013 Omdat mierikswortel zo moeilijk vers te verkrijgen is in de handel, besloot ik 3 plantjes online te bestellen.Ze waren 5 cm hoog.Ook deze zou niet winterhand zijn, dus de grootste pot in huis genomen en ze daar in geplant. Vermeerdering gaat door scheuren en ik heb al eens door de aarde aan het woelen geweest... veeeeel nieuwe scheuten dus. Hij stond in de volle zon, maar dit werd met deze zomer soms te heet zodat ik hem moest verplaatsen. Zo ziet hij er vandaag uit. Quote Als kok geeft de keuken geen probleem, als boer in de moestuin nog heel veel te leren.Volg me ook op blog/Leeloo/
Sovreze Geplaatst: 12 september 2013 Geplaatst: 12 september 2013 Goed hoor. Ik zou het in één oogwenk wegtrekken in de veronderstelling dat het onkruid zou zijn Quote
Erny Geplaatst: 12 september 2013 Geplaatst: 12 september 2013 Mierikswortels is zeker wel winterhard. Zou hem nu nog in de volle grond zetten (liefst wat losse aarde zodat ie mooie scheuten kan maken, en heeft wel een vierkante meter per plant nodig), wordt ie nog groter en groener. Hij ziet er nu uit alsof ie wat tekorten heeft. Elk stukje wortel wordt weer een nieuw Mierikswortelplantje. Niet kapot te krijgen!!! Quote
Leeloo Geplaatst: 12 september 2013 Auteur Geplaatst: 12 september 2013 Had eigenlijk maar 1 plant nodig, maar moest ze minimum met 3 nemen en daar ik maar een kleine tuin heb, kan ik er echt geen 1m2 aan spenderen. In de lente haal ik 1 plant uit de pot en gebruik 1 wortel voor in de keuken. Mierikswortel is heerlijk bij bietjes (tafelzuur) om de grondswmaak weg te nemen. Alle andere wortels/plantjes hoop ik hier te kunnen ruilen Quote Als kok geeft de keuken geen probleem, als boer in de moestuin nog heel veel te leren.Volg me ook op blog/Leeloo/
Erny Geplaatst: 12 september 2013 Geplaatst: 12 september 2013 De oogsttijd van de Mierikswortel is nu. In het voorjaar zal de smaak minder sterk zijn.Ook kan je hem dus slecht bewaren omdat de smaak en scherpte snel verdwijnen.Zelf doe ik het volgende: ik rasp 'm en gooi het dan in een potje met mayonaise (lekker veel). De smaak trekt in de mayo en blijft redelijk aanwezig. Hier ook nog leuke info over de Mierikswortel:http://www.waterwereld.nu/mierikswortel.php Quote
Leeloo Geplaatst: 12 september 2013 Auteur Geplaatst: 12 september 2013 Yep inderdaad, dus nu eruit halen. Als je devolledige wortel kan bewaren op 1°C kan hij maanden goed blijven. Planning was om een wortel te raspen en in ijsblokvorm volledig in te vriezen daar ik steeds maar een kleine hoeveelheid nodig heb.Zal er maar aan beginnen dan, en weldra lopen de tranen uit mijn ogen. Quote Als kok geeft de keuken geen probleem, als boer in de moestuin nog heel veel te leren.Volg me ook op blog/Leeloo/
sansareli Geplaatst: 18 september 2013 Geplaatst: 18 september 2013 Mierikswortel is perfect winterhard. Zelf heb ik er eentje in de grond gestopt vorige winter vlak voor die zware vriesperiode. Nu is de moment om de wortel (zijwortels) te oogsten.Ik heb ergens gelezen dat je ze kan inkuilen zoals rode biet, dus dat ga ik dit jaar eens proberen. Quote
thea Geplaatst: 10 oktober 2013 Geplaatst: 10 oktober 2013 @Leeloo= bietjes een grondsmaak,dat komt door dat het met schil word gekook.Schil de bietjes maar dan koken als aardappelen,dan is er geen grondsmaak. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Gemma Geplaatst: 12 oktober 2013 Geplaatst: 12 oktober 2013 Goed hoor. Ik zou het in één oogwenk wegtrekken in de veronderstelling dat het onkruid zou zijn Hahahah nou bij mij in de tuin komt het overal op als onkruid.Zelfs tussen de stoep tegels..Hardnekkig spul hoor!En zeer zeker winterhard! Quote http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 )
aalterse-willy Geplaatst: 7 december 2013 Geplaatst: 7 december 2013 Eindelijk die pastinaak mogen rooien, en de mierikswortel dus ook.Nu heb ik drie mooie struikjes liggen en deze ga ik maandag of zo posten, moet nu wel nog gaan opzoeken naar wie. A.A. kent ge die? Geef maar een seintje hoor Quote Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.
Leeloo Geplaatst: 7 december 2013 Auteur Geplaatst: 7 december 2013 @Conny=Denk ook aan zuring.Je kan hem eruit halen de mieriks wortel is wit en dik en ruik. @Leeloo= bietjes een grondsmaak,dat komt door dat het met schil word gekook.Schil de bietjes maar dan koken als aardappelen,dan is er geen grondsmaak. Ga ik zeker eens proberen, alvast bedankt voor de tip Quote Als kok geeft de keuken geen probleem, als boer in de moestuin nog heel veel te leren.Volg me ook op blog/Leeloo/
Judith JGW Geplaatst: 18 februari 2014 Geplaatst: 18 februari 2014 Hallo Willy, ik heb begrepen dat jij mij een tijdje terug een heel klein stukje van een mierikswortel op zou sturen Maar tot op heden van vandaag heb ik nog niks ontvangen hoor. Jammer, Ik zou hier erg mee mee zijn als je alsnog een heeel klein stukje in een envellop zou willen doen ik wil je wel de postzegel betalen. Quote
aalterse-willy Geplaatst: 18 februari 2014 Geplaatst: 18 februari 2014 Dat is al een week (of meer)onderweg hoor Judith.Zou er al moeten zijn volgens mij, maar ja, de post hé. Quote Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.
Erny Geplaatst: 18 februari 2014 Geplaatst: 18 februari 2014 Vanuit de omstreken van Willy richting Hoogeveen kan dat zomaar een week duren... Quote
Judith JGW Geplaatst: 18 februari 2014 Geplaatst: 18 februari 2014 Okë Willy we wachten gewoon af, maar bedankt dat je de moeite hebt genomen om het op te sturen helemaal vanuit België ik ben er heel blij mee eindelijk een stekje gevonden. Quote
aalterse-willy Geplaatst: 18 februari 2014 Geplaatst: 18 februari 2014 Ik heb er nog wel een paar hoor, maar te groot om in een gewone enveloppe te versturen. Quote Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.
aalterse-willy Geplaatst: 18 februari 2014 Geplaatst: 18 februari 2014 @Jootje, zijn die zaadjes al bij u aangekomen? Zijn tegelijk met de mierikswortel verstuurd. Quote Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.
henkg Geplaatst: 18 mei 2016 Geplaatst: 18 mei 2016 De mierikswortel die ik van Estemy kreeg staat er goed bij. Gaat snel trouwens, in een maand van niks tot nu: Moet binnenkort verpot. In de volle grond wil ik ze niet, dus een pot / bak.Vraag: Zou een speciekuip van 30 cm hoog voldoende diep zijn? (Ik hoef niet de perfecte meest lange mierikswortel, maar wel oogstbare wortels) Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Flup Geplaatst: 18 mei 2016 Geplaatst: 18 mei 2016 Ik denk dat dat wel voldoende is. Zelf heb ik mijn mierikswortel een paar maanden geleden uit plaatsgebrek deels ook in een betonnen bak (klein) gezet die ook maar 30cm diep is. Tot nu toe groeit de mierikswortel goed. Zolang de grond en afwatering in orde is, lijkt het mij geen probleem. Quote
Erny Geplaatst: 18 mei 2016 Geplaatst: 18 mei 2016 Bedenk wel dat die Mierikswortel er zeker tot volgend najaar in moet blijven staan omdat de wortels dit najaar nog niet dik genoeg zullen zijn om te oogsten. Quote
Greenpumpkin Geplaatst: 18 mei 2016 Geplaatst: 18 mei 2016 Leuk topic!Wisten jullie dat er ook een schitterende bonte Mierikswortel bestaat?Bij interesse schiet ik morgen een plaatje Quote
speets Geplaatst: 19 mei 2016 Geplaatst: 19 mei 2016 Ja hoor, schiet maar Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
henkg Geplaatst: 20 mei 2016 Geplaatst: 20 mei 2016 Het is een speciekuipje van 45 liter geworden, 30 cm diep: Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.