jootje Geplaatst: 17 augustus 2013 Share Geplaatst: 17 augustus 2013 Afgelopen tijd leuk gespeeld. Soepgroenten gedroogd in het Bohman droog apparaat. Duurt langggg... voordelig? Nee....dat denk ik niet, maar leuk is het wel. In de pot zitten een kilo wortelen, een kilo prei, een halve bleekselderij en een hele bloemkool. En verder veel courgette en augurken in zoetzuur ingemaakt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Stan Geplaatst: 17 augustus 2013 Share Geplaatst: 17 augustus 2013 Ziet er lekker uit je soepgroenten. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jasmin Geplaatst: 17 augustus 2013 Share Geplaatst: 17 augustus 2013 Ha, ha.. Jo, heb je ook zo'n ding? Ik ook. Gaat inderdaad langzaam, takketraag. Prei en wortel terug hydrateren: helemaal top in mijn ervaring. Champignons ook succes. Maar de brocoli niet zo... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jootje Geplaatst: 17 augustus 2013 Auteur Share Geplaatst: 17 augustus 2013 Traag, maar leuk. Staat in de schuur. Ben nu orei aan het doen, mag er zo uit. Morgen de rest van de prei. Kruiden gaan ook goed. Chapignons had ik gedaan, maar in verkeerde pot gedaan, kwam dus vocht bij, en werd vies. Nog es op nieuw doen als de champignonnetjes in de aanbieding zijn! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
greetje Geplaatst: 17 augustus 2013 Share Geplaatst: 17 augustus 2013 he jootje...da's wel een leuk kadootje zo!!!!voor de sint en kerstman als ze lang op reis zijn! Quote kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!http://guppedup.blogspot.nl/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Stan Geplaatst: 17 augustus 2013 Share Geplaatst: 17 augustus 2013 @Greetje, je kan ze ook bij de appelboom zetten neem ik ze wel mee. Hoef je niet tot december te wachten op de sint of kerstman.En waarom zwarte piet niet en die andere twee wel ? Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 20 augustus 2013 Share Geplaatst: 20 augustus 2013 Afgelopen tijd leuk gespeeld. Soepgroenten gedroogd in het Bohman droog apparaat. Duurt langggg... Â ziet er prachtig uit! hoe lang is langggg...? Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jootje Geplaatst: 20 augustus 2013 Auteur Share Geplaatst: 20 augustus 2013 En het ruikt zo lekker! Het een gaat sneller als het ander. Maar bv de wortels hebben er toch wel een uur of 8 ingezeten. Prei duurt een uur of 6. Kruiden zijn met een uur of twee droog, ligt er aan welke. Ik zet het apparaat in de schuur, en ga steeds effe kijken, de schalen verwisselen, de onderste drogen het snelst. Het is geen goedkope oplossing ofzo, maar wel erg leuk! En makkelijk, die pot soepgroenten. Heb nu ook de laatste prei gedaan. Ga ik gebruiken om steeds een handje in een roerbakkie ofzo te doen. Ik wil nog champignons gaan drogen, en straks peren schijfjes. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 21 augustus 2013 Share Geplaatst: 21 augustus 2013 (aangepast) nou, jootje, hier helemaal enthousiast geworden door je mooie post... vandaag een droger gebouwd met een spiraal uit een oude straalkachel, een lange pc ventilator, een dimmer en wat rekjes van tuinhek de matjes van de Action (dank voor de tip Erny?!?) en een boel hout en wat laatste vakantie... de dimmer zit op de ventilator en de spiraal dus alsie dimt heb je minder warmte en minder luchtstroom; er moet nog een beveiliging in tegen te hoge temperatuur uit een oud koffieapparaat (schakelt uit bij 60 graden) ben nu aan het uitproberen, op 300 W geeft ie op 5 rekjes van 35x 30 cm een gemiddelde temperatuur van 40 graden met een beetje luchtstroom, lijkt wel ok dus vannacht gaat er een vijftal laagjes prei wortel bloemkool selderij in edit: getverdie, mooie fotoos gemaakt, kan ik ze niet uploaden... ...niet met IE, niet met Firefox, maar wel met Chrome wtf! kastje van spaanplaat met spuitverfff checken, de moeite waard zoeen meterrooster van de Gamma, ver open = veel lucht -= iets lagere temproze voor de vruchtjes..., rechts lege vakjes voor leuke dingetjes nog niet helemaal veilig maar dat komt goed, denk ik 22 augustus 2013 aangepast door Gast Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jootje Geplaatst: 21 augustus 2013 Auteur Share Geplaatst: 21 augustus 2013 Leuk! Ik ga duimen dat het lukt! Als je dat alles straks samen in een pot hebt, dat ruikt zo lekker! Ruikt naar zaterdagmiddag thuis....vroeger! ( voor mij dan!) wel een goed afsluitbare pot nemen, zoals een weckpot. Had champignons gedroogd en in een plastic voorraadbus gedaan met deksel, maar was niet luchtdicht genoeg blijkbaar. Dan worden ze zacht, komt er vocht bij, en dan gaat het mis! Succes! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Stan Geplaatst: 21 augustus 2013 Share Geplaatst: 21 augustus 2013 @Jootje, de paddenstoelen die ik droog doe ik in een weckpot deze sluiten prima voor paddenstoelen. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 23 augustus 2013 Share Geplaatst: 23 augustus 2013 Leuk! Ik ga duimen dat het lukt! ... Succes! Gelukt! duurt langgg inderdaad, na 8 uur op 350W zijn de wortelschijfjes, de stukjes ui, prei en de bleekselder droog, de courgettereepjes ook maar daar blijft niet veel van over. Het traytje met de kruidenblaadjes ging veel sneller, een uurtje of twee.Ik ben begonnen met ongeveer 1 kg natte groente totaal en heb maar enkele tientallen grammetjes over. De halve pruimen die erbij lagen zijn wel dikkig/kleverig geworden maar nog lang niet droog genoeg denk ik. Bij die 350W wordt de warmste plek vlak na de spiraal een graad of 50, de vochtigheid van de lucht is beneden de 10% (lager gaat mijn metertje niet) Ik heb overdag gedroogd in onze schuur, die wordt dan zelf al lekker warm en droog omdat het dak uit doorzichtig golfplaat bestaat en er grote ramen in zitten. Zou je het droogproces trouwens niet wat sneller kunnen laten lopen door alle stukjes eerst even tussen twee lagen keukenpapier te klemmen? Zoals vroeger in je herbarium bij biologie? Dat ding heb ik nog ergens liggen... tadaaaa... Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jootje Geplaatst: 23 augustus 2013 Auteur Share Geplaatst: 23 augustus 2013 Helemaal top! Ruikt lekker he? Ja, die pruimen zullen inderdaad langer moeten omdat ze dikker zijn. Blij dat het gelukt is! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 23 augustus 2013 Share Geplaatst: 23 augustus 2013 ja, heerlijk, of ons mams zaliger weer een pan groentesoep had gemaakt pruimen zitten nu op 14 uur...langggggggg de blauwe bessen zouden er zo in kunnen volgens Marmelot maar die drogen voor geen meter, schilletje denk ik tomaatjes gaan prima, uienringen ook, snijbonen ook trouwens (ben benieuwd hoe dat smaakt na opnieuw bewateren) Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 1 september 2013 Share Geplaatst: 1 september 2013 handje droogspul in de bloemkoolsoep gedaan, heerlijk, smaakjes goed terug te proevenhandje droogspul in een omelet gedaan, was iets te droog, dus volgende keer even inweken in een slokje melksnijbonen ingeweekt en 12 min gekookt: prima knoflookschijfjes gedroogd, okcourgetteschijven gedroogd, ok, smaakt naar niks zonder kruiden, dus kerrie erbij gedaanpruimen gedroogd na iets te lang in heet water = jam geworden = helaas pindakaas morgen proberen we de groentechips te maken (een eurootje of 6 in de winkel...een centje of 70 bij de RobO... ) eerst wat drogen en dan afbakken in de oven Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
geedee Geplaatst: 1 september 2013 Share Geplaatst: 1 september 2013 Zou je het droogproces trouwens niet wat sneller kunnen laten lopen door alle stukjes eerst even tussen twee lagen keukenpapier te klemmen?  Bij de tomatenschijfjes heb ik dat inderdaad even gedaan.....beide papieren waren kletsnat....scheelt echt wel een uur drogen. Ben benieuwd naar je groentenchips! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 4 september 2013 Share Geplaatst: 4 september 2013 chips gemaakt van courgette en wortel, niet bijzonder lekker, beetje vettig eerst plakjes van 0,6 cm gedroogd tot halfdroog, toen in de olie gebakken tot crispy ik denk dat ik ze te koud heb gebakken en te lang heb laten liggen na het bakken volgende ronde probeer ik biet en pastinaak dat lijkt me smakelijker, zet een therrmometer in de olie (minmaal 170 graden) en eet ze meteen op Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
geedee Geplaatst: 4 september 2013 Share Geplaatst: 4 september 2013 Flinterdun, besprenkelen met olie en zout is een tip die ik vond op http://www.uitpaulineskeuken.nl/2013/01/gezonde-snack-groentechips.html óf Verwarm de groenten 3 tot 5 minuten in de magnetron op 600 Watt gevonden in http://www.vriendin.nl/slank-gezond/koken/2971/slanke-snack-knapperige-groentechips Ik ga mee experimenteren  Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 4 september 2013 Share Geplaatst: 4 september 2013 aha, dank, flinterdun dus, maar dan is drogen niet nodig denk ik, gewoon meteen in de olie/oven Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
geedee Geplaatst: 5 september 2013 Share Geplaatst: 5 september 2013 Nou die magnetronmethode is geen succes....vandaag uitgeprobeerd met flinterdunne courgette slices.....yuk...en niet crispy.....Na 1 minuut op 600 watt was de hele magnetron al nat dus er komt nog genoeg vocht uit die flinterdunne schijfjes Robo. daarna in de olie gebakken....ook niks Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
appelsientje 60 Geplaatst: 10 september 2013 Share Geplaatst: 10 september 2013 @Jootje ik ben nu bezig met het drogen van prei ik heb de prei eerst gesneden en gewassen uiteraard en de rekjes van het apparaat ermee gevuld.De rest in een zak in de koelkast gedaan om te bewaren voor de volgende droogronde.Hoelang heeft het dan geduurd om een kg prei te drogen volgens mij ben je daar wel een weekje zoet mee of zie ik dat verkeerd?En dan nog de wortels enz! Dan ben je wel een maand bezig? Quote De aanhouder wint...niet geschoten is altijd mis! Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jootje Geplaatst: 10 september 2013 Auteur Share Geplaatst: 10 september 2013 Appelsientje,De prei deed er een uur of 6 over, de wortels een uur of 8. Dan had ik alle vijf de mandjes vol. Af en toe even omwisselen. De onderste drogen het snelst. Ik heb wel beide groentes eerst geblancheerd en goed uit laten lekken daarna. Ook heb ik het wit en het groen van de prei apart gedroogt. ( stond in mijn boekje, die wijsheid had ik niet van mezelf!) Succes en volhouden hoor! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
appelsientje 60 Geplaatst: 10 september 2013 Share Geplaatst: 10 september 2013 Jootje, Ik heb net even gekeken en de prei is na twee uur al goed gedroogd heb het niet geblancheerd.De mandjes heb ik niet bomvol met stukjes gedaan ik weet natuurkijk niet hoe vol jij je mandjes hebt gedaan, maar ik heb er zo ongeveer drie handjes vol ingelegd totaal dus.Blancheren is volgens mij niet nodig Quote De aanhouder wint...niet geschoten is altijd mis! Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 10 september 2013 Share Geplaatst: 10 september 2013 nee, doen we hier ook niet, behalve de snijboonvandaag een handje droogvoer in de vissoep laten vallen...heerlijk! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jootje Geplaatst: 10 september 2013 Auteur Share Geplaatst: 10 september 2013 Robo, als je niet blancheert, kom je dan op dezelfde droogtijden ongeveer uit? Ik heb begrepen dat het blancheren goed is als je de gedroogde waar langer dan een half jaar wil bewaren. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.