

Seabird
Members-
Aantal items
14 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door Seabird
-
Zit nu even in tentamens, maar zal daarna een lijstje plaatsen met de soorten. Over de voeding maak ik me nu niet heel druk, het stuk is niet eerder gebruikt buiten wilde planten die er groeiden. Die werden natuurlijk niet geoogst dus daarmee is al niet veel voeding uit de bodem getrokken, + dat het wat bemest is. Ze kunnen dus overal waar ze extra wortels aan de ranken zouden maken extra voedsel vinden. (Afgelopen jaren met voeding niet echt problemen gehad. Heb nu meer zorg over de hoeveelheid "ontkuid" dat nu als een razende opkomt in de hele tuin. )
-
Wat mooi zeg! En plukt vast ook makkelijker dan helemaal laag op de grond!
-
Wat handig dankjewel! Zie daar dat ze wel winterhard lijken! Weer anders dan de info die ik tot nu toe vond, dus dan is het toch het proberen waard!
-
Twee weken geleden een nieuw probeerseltje gestart. Goji bessen! De zaden uit gedroogde winkelbessen heb ik boven de kachel gekiemt tussen vochtig papier. (Hebben warmte nodig voor de kieming.) Ging zeer snel! Daarna het pincet de plantjes in potjes met zandgrond geprutst. Zo staan ze er nu bij. Nu maar even kijken wat het wordt. Als ze goed gaan en buiten wat groter worden moet ik even kijken hoe ik ze de winter door krijg i.v.m. gebrek aan een kas. Misschien binnen, beschermen of toch een aantal weg geven. Het is in ieder geval een leuk avontuur tot nu toe.
-
Hier een foto als het goed is! (Excuus, foto's draaien moet ik nog even leren.. )
-
Zal eens kijken of ik het voor elkaar krijg een foto te plaatsen. Is altijd even gepruts op een nieuwe site. Ik zit met die tunnel een beetje of die kosten en moeite opwegen tegen de oogst. Werk in het kweken stoppen vindt ik niet erg, maar bij subtropische of tropische planten vraag ik me af of het voor mij wel rendabel is. Sla, kool etc groeit lekker zonder problemen in het Nederlandse weer.
-
Het kruisen heeft invloed op het zaad. Je zult dus bij een kruising dit jaar geen last hebben van kruisbestuiving, want je krijgt gewoon de pompoen die je gezaaid hebt. Als je het zaad oogst dan heb je wel kans op andere varianten het jaar erop. Zeker als je meerdere soorten door elkaar groeit. Je hebt dan ook kans op het terugkomen van gif in je pompoen (dat er nu eigenlijk uitgeweekt is als je winkelzaad gebruikt.) Zeker als je ook sierkalebassen kweekt heb je kans op giftige resultaten. Ik wil daarom proberen zelf een bewuste keuze te maken in wat ik kruis door te werken met gaasjes bij bepaalde bloemen en deze met de hand te bestuiven. De F1 varianten zal ik hierbij sowieso idd niet gebruiken.
-
Zat te te denken aan rond de 20 planten, want ik wil idd een goede bedekking van de grond. Anders is het me te veel werk om het netjes te houden. Er zit ook wel wat ruimte nog omheen waar ze naar uit kunnen wijken, maar dat wil ik niet gebruiken om de plant echt in te zetten want die bodem is wat minder. Denken jullie dat 20 oké is voor een goede bedekking? Of toch nog een paar extra? (Ik heb de meeste van deze nog niet eerder gezaaid dus heb niet echt een idee hoe de plant gaat ranken en hoe ver ze gaan per soort.) De grond is een mengsel van wat oudere mest en vlas/oud hooi. Het is niet super oud, dus ik maakte me er wel een beetje zorgen om, maar afgelopen jaar hebben de planten het prima gedaan op mest die minder oud was dan deze dus ik denk dat het wel goed komt uiteindelijk. De verkoop is niet heel serieus, maar meer voor de leuk. Ik wil eigenlijk proberen een soort mini geld kringloopje te creëren. De opbrengst hoeft niet gigantisch te zijn maar zou leuk zijn als ik de tuin er volgend jaar mee kan voorzien kwa zaden. Daarbij zijn alle soorten die ik nu heb eetbaar, en er zitten ook wel mooie aparte tussen. Dus hoop dat er toch iemand blij van wordt als ik het langs de weg zet. I.v.m. de kruising, ik ben me idd bewust van het feit dat je iets giftigs kunt terugkrijgen. Toch lijkt met het heel leuk te kijken wat voor creaties er ontstaan (dus hoeft niet persé eetbaar te zijn en zal er geen veld mee vol zetten, maar meer voor de leuk als experimentje.) Leggen jullie altijd iets onder de pompoenen? Plantjes o.i.d.? Ik heb het afgelopen jaren niet gedaan, maar zit dan ook op zandgrond en heb het idee dat het teveel aan water vrij snel wegzakt in het organische materiaal. Echter heb ik eerder alleen pompoenen tot 2,5 kg gehad en nu zitten er ook soorten bij die wel 15 kg kunnen worden. Misschien is het dan toch belangrijker ze wat van de grond te houden? Of zou het niet uit maken als ze zwaarder zijn?
-
Leuk onderwerp! Komen zeker interessante dingen voorbij om eens uit te proberen! Heb laatst vegan pannekoeken gemaakt die ik echt lekker vond. (Veel internet recepten vond ik dan weer net niet dus dit was wat improvisatie.) Ingredienten waren: - tarwemeel - haverzemelen (geheim ingredient, had het idee dat ze hier lekker krokant van werden) - plantaardige melk (maakt niet uit welke, ieder zijn voorkeur), maar ik denk dat water ook prima kan - kaneel - Chia zaad (voor de binding) Ik maak dan niet al te grote pannekoeken en bak ze in wat olie. De hoeveelheden weet ik niet want gooi het gewoon bij elkaar tot ik denk dat het goed is. Ik schat dat de verhouding tarwebloem en haverzemelen minimaal 1/3 van die zemelen is.
-
Een zakje van de lidl eigenlijk, volgens mij staat er geen soort op. Had er redelijk mooie planten van vorig jaar. Er kwamen ook vruchten aan tot zo'n 10 centimeter, maar was er veel te laat mee aan de slag gegaan. Toen was het warme weer al voorbij. Hoop dat ze dit jaar verder komen door wat hulp met tunneltje en vroege voorzaai. Was toen veel te laat eraan begonnen. Vind de plantjes wel wat dunnig eruit zien, maar het er echt geen ervaring mee dus heb geen idee of het normaal is hoe ze nu bij mij groeien.
-
Komende zomer ga ik een deel loze ruimte die eerst toch met onkruid vol kwam te staan gebruiken voor "het grote pompoenplan". Heb er zooo veel zin in! Het plan is een strook van ongeveer 15 m2 te gebruiken voor courgettes en struikpompoenen. Dan een vierkant stuk van zo'n 100 m2 voor rankende pompoenen. Ik heb vier courgette/struikpompoen soorten en 10 soorten rankende pompoenen in zaad op voorraad nu. Doelen: - 100 rankende pompoenen produceren - verkoop - heel veel verschillende recepten uitproberen en de smakenverschillen van de verschillende soorten leren kennen - proberen een leuke kruising te bevruchten en kijken wat hier volgend jaar uitkomt Nu hopen dat alles goed gaat tijdens de voorzaai, dat ze de bodem fijn vinden en dat er geen verwoestende storm op klapt. Misschien vinden mensen het leuk mee te praten over pompoenen of tips te delen!
-
Ah dat klinkt goed. Bedankt voor je reactie. Folie is dus wel aan te raden? En hoe warm staat ze bij jou binnen ongeveer?
-
Hoi, Graag zou ik wat specifieke vragen zitten waar ik nu mee zit. Ik heb nu aubergines en paprika gezaaid. De aubergine is nu ongeveer 2 cm groot. Ik heb de zaailingen naar de koudste kamer van het huis geplaatst om de groei wat te remmen. Wat ik me af vraag, is dit verstandig? Het zijn natuurlijk planten die graag veel warmte hebben, maar ik was bang dat ze te slap zouden worden als ik ze in de woonkamer zou laten staan. (Zelfde voor de paprika's.) Wat is slim te doen, wel koel zetten of toch warm laten staan? (Ik wil natuurlijk wel dat ze flink groeien, maar wel sterk blijven.) Daarbij, ik heb geen kas, Dus het is de bedoeling dat ze straks naar buiten gaan. Nu lees ik op internet dat het soms wel wil maar niet veel oplevert. Wat is slim? Toch een tunnelkas bouwen? Of kan het buiten ook wel? (Twijfel er nog over, maar wil liever ook geen kosten maken die niet tegen de oogst gaan opwegen.) Ik hoop dat iemand nuttige tips heeft.
-
Hoi allemaal, Ik ben al vaak op deze site geweest omdat ik hem tegenkwam tijdens het opzoeken van wat planten informatie. Nu leek het me ook wel leuk te registreren om wat info uit te wisselen. Wat dingetjes over mijn tuin: Mijn doel voor dit jaar is om heel veel verschillende pompoensoorten te kweken, vind pompoenen echt geweldig. Verder groeit er van alles en nog wat en ben ik dol op een mengsel van eetbare planten met bloemen erdoorheen. Mijn interesses liggen bij intercropping en permacultuur systemen. Ik denk dat daar ook wel gezellig over te praten valt hier. Groetjes.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.