Ga naar inhoud

krab

Members
  • Aantal items

    7
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Amsterdam
  1. Nog even over bramen met ziektes, in dit geval roodvrucht en soms vruchtrot. De takken van de nieuwe loten ga ik terugsnoeien nav deze site: http://www.wilfriedrobert.be/FRUIT/braam.html linbker kolom (groen, smal) onderhoudssnoei, eerste punt. Ook de rest van de adviezen volg ik op, ik zie het nut er zeker van in. Hopelijk ben ik dan volgend jaar van de problemen af:-) Maar nu de vraag: deze nieuwe loten zien er zeer gezond uit. Er zit geen schors, bloemen of vruchten aan, waar de braamgalmijt, veroorzaker van de rode vrucht ziekte zich zou verschuilen. Dan kunnen die scheuten toch gewoon op de composthoop, of kweek ik dan problemen. T is nogal veel dus afvoeren is dan ook veel. Verbranden kan niet. Gewoon op de composthoop toch? Van de oude loten voer ik de takken met trosresten, oude vruchten etc af, maar de gezond uit ziende delen niet. Of zou dat toch moeten? alvast weer bedankt voor t meedenken. PS, was nog niet aan t snoeien zelf toegekomen ivm mijn werk en....veeeel peren en druiven inmaken. Tijdrovend maar leuk. Nu mooi snoeiweer!
  2. Wat een leuk onderwerp, ik doe graag mee. Ben hier nieuw, heb een volkstuin met als thema: snoeptuin. Vanmorgen 3, gisteren 6 potten stoofpeer, deels in druivensap. Peren werden niet zoet, ondanks lang stoven, toch wat suiker erbij gedaan> En kaneel, citroen, gember, kruidnagel. Straks ga ik druiven ontsappen,(met klein beetje vlier) heb al 2,5 emmer geoogst, maar moet er nog wat erbij oogsten, anders gaan ze beschimmelen, of rotten. Leuk straks te kunnen melden wat t geworden is:-) wil gelei maken, ook met kruiden en sinasappel rasp en sap. Zou wat appel erbij een goede combi zijn? Ben ook vruchtenleer aan t maken, voor t eerst, maar dat valt tegen: duurt lang, en vrij zuur wat al af is. EEn bramenmengsel met hazelnoot, sesamzaad, kokos en cacao droogde sneller. Framboospuree en druivengelei duurt een eeuwigheid:-(. Maar we experimenteren gewoon door:-)
  3. Hoi allen, De hoofdscheuten voor volgend jaar zijn allemaal aangebonden, dat doe ik in de loop van het seizoen. Een deel is naar de grond geleid maar voor een ander deel was dat niet makkelijk, die zijn juist omhoog geleid. en hun zijscheuten zijn ook al weer langer dan een meter. soms 6 als een soort paraplu. Is het slecht voor de plant om deze nu al flink in te korten, op 5 ogen? Dan heb ik als het ware 3 ogen die in mogen vriezen. Dit gebeurt in de praktijk overigens nauweklijks. Is het zo dat op de snoeipunten er weer 2 nieuwe loten ontstaan? Die zou ik er dan in het voorjaar afsnoeien. Boet de plant aan kracht in? Bedankt voor t meedenken!
  4. Ha Jorg, bedankt voor je antwoord. Je hebt mijn vraag goed begrepen, t gaat om terugsnoeien van de zijtakken van de nieuwe scheuten. Elk jaar heb ik rodevrucht ziekte (denk ik: de vruchten ljken bijna rijp, maar zwellen niet mooi op en een paar "deeltjes"van de braam blijven paars, ze smaken vies. En ook elk jaar schimmel. Met dit terugsnoeien kan je dat i.p. voorkomen. En dat wil ik graag proberen. Bovendien is het nu een warboel met takken met vrucht van dit seizoen en takken voor volgend jaar. Beiden flink in t blad. Mijn angst voor nu al gedeeltelijk terugsnoeien van de zijtakken van de scheuten van volgend jaar is dat de snoei nog meer nieuwe takken stimuleert. Bij veel takken is dat toch zo: waar je snoeit komen 2 takken terug meestal. Is dat bij braam ook zo, vraag ik me af en put dat de plant niet uit als ik die dan in t voorjaar weer wegsnoei, nu op 2 ogen? Wanneer zou de beste tijd zijn: voordat ze in t blad gaan (wel als er geen vorst meer is) of wachten tot de bladeren komen. Ach, een mens kan zich veel afvragen, maar dat kan hier toch? In ieder geval bedankt voor t meedenken en ik ga dat terugsnoeien op 2 ogen in ieder geval doen, dat geeft meteen een hoop ruimte.
  5. Heb op deze interessante site gelezen dat in t voorjaar het slim is om de zijstengels van de braam terug te snoeien op 2 ogen. : meer ruimte, overzicht, betere vruchtzetting, minderr blad, meer wind en zon, sneller droog en door dit alles minder kans op ziektes. Het spreekt me aan. Op dit moment heb ik echter al veel lange uitlopers met veel zijtakken, dwars door de huidige nog vrucht dragende bramen heen. In verband met invriezen zou ik nu niet op 2 maar op bijv 5 ogen terugsnoeien. Scheelt al een hele warboel. En dan in t voorjaar op 2 ogen. Is dat een goed of minder goed idee? En wanneer snoei je dan, als het blad begint te groeien, of al eerder? Ben benieuwd, enk wel dat dit de oogst, en tijdsbesteding ten goede komt.. Alvast bedankt voor een antwoord
  6. Mijn braam doet en goed en niet goed. Ik denk dat ik rode vrucht ziekte heb, al worden de vruchten niet hard, maar schrompelen ze eerder. Ik herken de foute vruchten wel, maar vaak zitten ze aan een tros met goede. En andere schimmelen. dit is elk jaar zo. Toch aardige opbrengst gehad, 2 emmers vol zeker. De remedie staat op deze interessante site: http://www.wilfriedrobert.be/FRUIT/ziekten.html#Rodevruchtziekte aangetaste delen weghalen en afvoeren. Naast allerlei preventieve zaken die ik volgend jaar zeker ga doen, zoals zijtakken snoeien op 2 ogen. Dan komt er meer lucht. Maar nu: ik ben aan t snoeien, heel zorgvuldig, omdat ik weet dat ik dan nog tot de nachtvorst vruchten heb. Dus elke tros bekijken, de goede eraf, de rijpende laten hangen en de slechte wegsnoeien. Als de hele tros opgegeten is, snoei ik terug tot op t hout, want deze stengel gaat over 2 maanden toch terug geknipt worden. Geen vervelend werk, in de zon, maar wel heeeeel tijdrovend. Ligt dat aan mij, is er een betere manier, waarbij ik toch tot aan de nachtvorst bramen hou? Iemand ervaring?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...