Ga naar inhoud

Tanneke

Members
  • Aantal items

    11
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    groningen
  1. Ach, daar hoef je ook niets aan toe te voegen, ik vind het al hartstikke mooi dat je een bos gaat planten. Je reactie maakt me daarom ook wel weer blij, omdat je gewoon lekker je eigen plan trekt.
  2. O Mellie, wat een gemengde gevoelens roepen jouw berichten bij me op! Eerst word ik heel blij van je bericht dat je een bos wilt gaan planten, maar daarna lees ik dat het een soort monocultuur moet worden die je elke tien jaar wilt kappen! Bomen alleen beschouwen als CO2 opslag vind ik zoiets raars... een boom leeft! - die opslag is gewoon een bijkomstigheid van dat leven! Ik vind het net zo'n onbegrijpelijk concept als de rekensommetjes die vinden dat het kappen van een boom kan worden gecompenseerd door het planten van een nieuwe. Een eik van 80 jaar levert woongelegenheid en eten voor zo veel dieren... maar in een enkel jong eikje van een paar jaar kan geen vogel nestelen of eekhoorn een wintervoorraad verzamelen. Zelfs al zou je zoveel kleine eikeboompjes planten dat het houtvolume gelijk zou zijn aan dat van die ene oude boom, dan nog had je niet een gelijkwaardige hoeveelheid eet- en woongelegenheid... Een bos is woonplaats voor zo verschrikkelijk veel leven, van hele kleine beestjes in de grond tot vlinders tot vogels tot zoogdieren. Als je een bos plant, maken al die andere planten en dieren dat tot hun thuis. Ze gaan er wonen als ze ermee in hun levensbehoeften kunnen voorzien. Dan groeien ze en gedijen ze. Ze krijgen er zaden en vruchten die zich tot ver in de omtrek laten verspreiden. Ze krijgen er hun jongen of gebruiken het als plek om zich te goed te doen voor de volgende etappe van hun reis. Naarmate er meer vaste nestgelegenheid is of voedselbronnen zijn, gaan ze er op rekenen en komen er terug. Ze leggen er hun eitjes opdat ze volgend jaar uit kunnen komen, rupsen kruipen in de grond met hetzelfde doel. Als je na tien jaar je bos weer kapt, kap je niet alleen het leven van die bomen af, maar ook dat van vele, vele andere levensvormen! Kortom, nu je nog aan het begin van je project staat, zou ik je willen vragen je plannen nog eens te heroverwegen, en in plaats van een monocultuur te planten, een leefgemeenschap te creëren waar allerlei leven zich thuis kan voelen, en waar je zelf getuige kunt zijn van de enorme levens- en groeikracht die al het leven in zich draagt als het maar de rust en de tijd krijgt om zich te ontwikkelen. Kortom een plek waar niet alleen CO2 gaat "wonen" maar die allerlei soorten planten en dieren kan helpen om zich te handhaven.
  3. Dat ziet er mooi uit! Wij hebben i.p.v. gaas bovenin gewoon de afgezaagde bodem erin liggen, daardoor loopt het water vooral langs de zijkanten naar beneden en wordt het midden bij langdurige droogte soms te droog, dan gooien we er een gieter water in leeg. Ik hoor graag of het bij jou oplossing niet soms te nat wordt. Wij gooien eigenlijk nooit mest in het vat, wel stro of aarde om e.e.a. af te dekken. Soms gaan er ook vetresten in, of bijvoorbeeld eieren die we niet meer vertrouwen. Geen brood, aardappelen e.d., dat gaat naar de kippen. Hoe lang het gaat duren durf ik je niet te zeggen, onze ton zat pas na een jaar of drie vol, We hebben de bovenste helft er toen uitgeschept, de onderste helft was prachtig gecomposteerd en hebben we gemengd met compost van de composthoop. Daarna uiteraard de eerste helft weer teruggedaan in het vat.
  4. En om de takkenril tot een mooi stevig geheel samen te binden. Gaat helemaal vanzelf.
  5. Hmm... Dan zal ik haar eens vragen hoeveel zout ze gebruikt. En anders begin ik me af te vragen of de luizen van tegenwoordig resistent zijn...
  6. Mijn moeder roept dan meteen: spoelen in zout water! Door het zout in het water zouden ze direct los laten. Daarna natuurlijk nog even gewoon naspoelen.
  7. Dat plaatje wat je daaronder zette ziet er niet erg fris uit, mij te nat. Net als bij de gewone composthoop wissel ik de materialen af, zodat de beestjes verschillende plekjes hebben - het afval zoals vleesrestjes of afgekloven botjes, graten e.d., maar ook aarde, stro etc. Maar zoals gezegd gaat het mij hier niet om het kweken van beestjes voor de kippen, maar om het volledig verteren van het afval. Als ik pieren voor de kippen zou willen kweken denk ik dat ik verse paardenmest zou nemen en op de compostplaats zou leggen. Na verloop van tijd zit de mest dan vol met pieren. Ik denk dat als je het dan op een gaas bovenin een vat met een beetje vochtige aarde zou leggen, de pieren zich er binnen afzienbare tijd omlaag zouden laten vallen wegens het uitdrogen van de mest.
  8. Die madenemmer is wel fascinerend... maar voorlopig kweek ik mijn extraatje voor de kippen gewoon in een extra composthoop. Op die hoop gaan de restanten van het groen dat de kippen krijgen om te eten of naar beestjes in te zoeken. Dat is het meeste van wat niet op de moestuincomposthoop gaat: kweek, zaaddragende onkruiden, brandnetels e.d. Dat groen gaat dus op een aparte hoop, en net als bij de gewone composthoop wissel ik de structuur van de resten zoveel mogelijk af en doe ik daar wat paardenmest, kalk e.d. bij (aarde zit er al genoeg in), zodat de beestjes het naar de zin hebben. Af en toe zet ik het om en wat er aan compost overblijft wil ik bij de fruitbomen gaan gebruiken die toch al tussen het gras staan. Intussen hebben de kippen er af en toe een leuk extraatje aan. Het is dus vooral een kwestie van gemak dient de mens (en de kip), want we kieperen gewoon het gewiede groen bij de kippen om uit te pluizen, en daarna daar op de bult. Wel afgedekt met een zeil, anders blijft er natuurlijk niets van over door de enthousiaste krabbertjes. Bij ons gaan vleesresten trouwens in een ton met een grof-gazen bodem. Die bodem zorgt er voor dat er geen ratten in kunnen en dat het vocht eruit kan. Hij is wel afgedekt maar ook van boven kan er wat vocht en lucht bij. Resten vis, vlees, vet, botten etc. gaat in die ton, afgedekt en afgewisseld met stro en/of aarde. De beestjes vermaken zich daar prima en na een paar jaar zit onderin prima compost die we dan door de gewone compost mengen.
  9. Eerlijk gezegd vind ik dat je door een haan te nemen in een woonwijk zelf de verantwoordelijkheid voor die haan op je hebt genomen. Dus zie ik een paar opties: a) je zoekt een nieuw huis voor de haan, b) je vraagt iemand om jou te leren hoe je hem moet slachten en doet het zelf, of c) je vraagt de klagende buren om het te doen. Wel jammer overigens, dat er buren klagen... ik vind het juist goed als mensen in hun buurt kippen (en hanen!) hebben, en kinderen kunnen zien hoe eieren in de wereld komen. Maar ja, dat niet iedereen het kraaien op prijs stelt snap ik ook wel, bijvoorbeeld mensen met nachtdienst...
  10. Aardbeien (ik had bosaardbeitjes gebruikt, die smaken zo lekker) vind ik een beetje té hardnekkig als je uiteindelijk op die plek liever andere lage planten wilt hebben, maar ze bedekken de bodem inderdaad prima. Hondsdraf vind ik ook leuk, maar blijft ook makkelijk teveel als je het weer weg wilt hebben. Het meest blij word ik van grootbloemmuur (beviel mij bijvoorbeeld prima tussen de frambozen), lievevrouwebedstro, penningkruid, muizenoor en vooral ook zenegroen. De eerste twee overigens niet in combinatie, dan komen ze geen van beide goed tot hun recht. Zenegroen combineert weer wel goed.
  11. Tanneke

    Nog eentje erbij...

    Na geruime tijd te hebben meegelezen wil ik jullie nu allemaal bedanken voor de leuke en fijne (en vooral ook buitengewoon bruikbare) informatie hier op het forum. Jullie kennen de plek waar ik woon al een klein beetje van diverse foto's zoals van onze kippen en tuin: : De afgelopen dagen heb ik me voor het eerst gewaagd aan het wecken van een enorme courgette volgens een recept dat ik hier op het forum had gevonden. Alle potten bleven dicht en het restje hebben we vanavond gegeten - heerlijk! Dank jullie wel!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...