Ga naar inhoud

Mijnunbiet

Members
  • Aantal items

    37
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Marknesse
  1. Hallo, Iemand dezelfde ervaring of een verklaring? Ik heb vorig jaar 450 Kg appels geoogst van een tiental bomen van verschillende rassen en leeftijden (10-50 jaar oude bomen). Dit jaar is aan één enkele boom (en dan nog maar aan één gesteltak) wat bloesem verschenen, verder allemaal leeg... De peren bloeiden ook niet goed, maar die hebben wel allemaal wat bloesem gehad. Met de kers en de pruimen is alles OK. Hebben mijn bomen collectief een beurtjaar te pakken? Of heeft de extreme droogte of de warmte aan het eind van de winter er iets mee te maken misschien? heb niet gesnoeid dit jaar en vorig jaar ook geen fruit gedund. Een bekertje appelsap voor het beste antwoord kunnen we nog net missen.
  2. Als ik mij niet vergis zijn dat vervellingen van bladluis. De melige koolluis is verzot op koolsoorten. Bestrijd mieren, spoel de luizen weg met de tuinslang of behandel met gier van brandnetels of knoflook; zeep en spiritus zou ik mijn lieveheersbeestjes (en mijn kool) niet willen aandoen maar dat wordt ook wel gebruikt. Kijk uit met overbemesting want dat maakt de planten extra aantrekkelijk voor luizen. Zie elders op het forum voor meer tips.
  3. Zoals gezegd op 1 rijtje na alle aardappels gerooid, het is zo'n 30 kilo bij elkaar. De kleintjes lekker door de ratatouille gegooid vanavond, samen met de eerste courgettes, uien en knoflook. En vervolgens ook 180 herfstpreien gepoot, de winterprei moet nog even wachten op een plek waar ik nu nog boontjes en wortels heb staan. De nieuwe boontjes zet ik dan op het veldje van de knoflook. Het was een goede dag in de tuin. Zowaar vreugde dat ik er een paar keer uitgeregend ben haha.
  4. Waaauw! Mellie. Dat is werkelijk een artistiek meesterwerk. Goed genoeg om zelfs de meest stugge schoonfamilie in één keer over de streep te trekken lijkt me. Ik heb hier trouwens een groot deel van de vroege aardappels gerooid; ze waren er aan toe en wat gele plekjes op het blad vertrouwde ik bepaald niet. Heb ook plek nodig voor de nateelt van prei, die moet nodig worden uitgeplant. Dus losmaken van de grond, onkruid verwijderen, mesten en aanharken zodat ik morgen meteen gaten kan prikken. Van prei kan je nooit teveel hebben dus het zijn er een paar honderd...
  5. Zonde! Het zijn toch al mooie planten! Ik zou zeggen dat ze nog niet verloren zijn als er geen breuk te zien is en je ze goed hebt opgebonden nu. Hou het vocht in de pot in de gaten de komende weken en misschien wat lage bladeren verwijderen (en diefjes natuurlijk) zodat de plant niet te hard verdampt en kan herstellen terwijl de eerste tomaatjes verder ontwikkelen. Tomaten kunnen de meest vreselijke ongelukken te boven komen hoor.
  6. Herkenbare beelden. Korte stelen en achterblijvende groei. Ik heb al wel wat geoogst en laat de planten nu verder maar met rust. Ik zag trouwens dat er wel nieuwe en langere stelen bij kwamen nadat ik overvloedig was gaan gieteren. En inderdaad lijkt mij al die zonneschijn wat te veel van het goede ook al krijgen de planten die pas vanaf het middaguur te zien.
  7. Vorig jaar tussen de rijen ui bieten gezaaid maar opkomst was onregelmatig en er moest ook nog flink uitgedund worden. Dat kan beter. Dit jaar volgens de instructies van Rob H. ( ) op een zaaibed gezaaid, en piepjonge zaailingen verspeend op p9 potjes en ook in trays. Gigantisch priegelwerk. Daarna een maand lang binnen opgekweekt en in april naar buiten gedaan. Toen allemaal op 8-10 cm uitgeplant. Hoewel mijn bietjes er nu schitterend bijstaan toch echt een beetje te veel werk. Volgend jaar dus maar gewoon beter controleren dat het ter plaatse goed opkomt... Wat je zegt: zaailingen hebben heel fijne worteltjes en die breken gemakkelijk af. Toch komt het wel goed met zo'n plantje is mijn ervaring. Geen enkel sterfgeval gezien. Ook bij het uitplanten oppassen want er zit dan een flinke knol wortels onderin die maar losjes met de bladrozet is verbonden.
  8. Vanochtend alles water gegeven en wat diefjes uit de tomaten gehaald. Daarna was het in mijn kasje niet erg aangenaam meer. Nog wat schoffelen hier en daar. Een maaltje peulen voor de roerbak geoogst en genoten van de knisperende geluidjes van groeiende plantjes.
  9. Wat Bit zegt. Bladluis. Voorkomen dat het zo erg wordt is 1 ding, hier lijkt mij actief bestrijden ook aangewezen.
  10. Kopie Bit toch nog maar even: ja. Ik merk een zeer duidelijk verschil in structuur die achterblijft in onze kleigrond als de piepers gerooid worden. Mooie losse korrels.
  11. Zo'n slakkenval is gewoon een emmertje met een dakje: zoek maar eens op action slakkeval, je kan ze ook online bestellen geloof ik. Ik gebruik tot nog toe van die yoghurt emmertjes die ik dan een stuk ingraaf; heb er al wel een paar keer een pad uit moeten redden (die dan waarschijnlijk enorme koppijn hadden), want ik heb er geen dakje bij. En na een paar dagen moet ik de inhoud verversen vanwege inregenen, maar dan stroomt het toch al over met dode slakken... Zo'n dakje zou je ook nog zelf kunnen fabriceren met het dekseltje en een paar wasknijpers, en helemaal ingraven hoeft dus zeker niet, dan valt er alleen maar aarde in. Het beste zet je de vallen op de route vanuit eventuele verstopplaatsen naar de moestuin, en niet midden tussen de radijzen! Behalve dat er kostelijk bier in gaat ben ik uiterst tevreden over de resultaten. Mijn 5 vallen hebben alleen dit jaar al duizenden slakken het leven gekost.
  12. Leven en laten leven. OK dan. Mollen kunnen ook nuttig zijn; ze zorgen voor structuur en lucht in de bodem, vreten veel ongedierte weg en roven ook nesten van woelmuizen leeg. Maar de gatenkaas in mijn gazon is gewoon niet acceptabel, en daar helpt geen lidl-verjagertje-lief aan. De beste manier om van mollen af te komen is ze dood te maken helaas. In het koude seizoen vang ik hier alle mollen weg met klemmen (zoek op youtube maar eens hoe het wel moet) en gooi die op de dijk voor de Buizerds. Elk jaar opnieuw. De woelmuizen hou ik kort met balletjes 50/50 pindakaas/pleisterkalk bij de holen en ratten durven gelukkig niet meer in de buurt te komen sinds onze katten de grootste oproerkraaiers hebben gearresteerd. Die zijn namelijk best lastig te bestrijden zonder gif. Maar zo'n verjager van de lidl is echt niet afdoende, de mollen gaan gewoon een paar meter verderop zitten. Er bestaan wel goede verjagers met een grotere actieradius die goed schijnen te werken; de dieren kunnen niet meer goed horen of er gevaar dreigt en vertrekken dan maar. Ze hoeven niet eens de hele dag aan te staan want mollen moeten voortdurend eten zoeken. Je kan mollen verder nog levend vangen met een val en ergens anders uitzetten, of verjagen met carbid.
  13. Helemaal eens met RobO. Als de boom al overleeft wordt het nooit meer een fraai gezicht. Die knoppen zijn volgens mij een laatste poging er nog wat van te maken, maar ik zie op de foto's ook grote oude wonden; daar kan gemakkelijk een zwam in zijn gekropen lijkt me. Begin gewoon opnieuw met een andere boom, heb je meer plezier van!
  14. Nattigheid. Kijk het even aan; zonde om nu al je aardappels op te spitten als het niet nodig is, het is zeker geen aardappelziekte. Zorg voor afwatering, als je op kleigrond zit kan je proberen 1 meter van de planten vandaan wat diepe gaten te maken. In Zuid-Limburg vast geen probleem, maar er is wél regen gevallen geloof ik. Inderdaad de rest goed in de gaten houden! Als het zich vanuit één punt verspreidt zou ik me ook zorgen gaan maken.
  15. Jij gaat lekkere tomaten eten; niks aan de hand. Ik zie wel een lelijke dief zitten, en aan de kleur van het blad vraag ik mij af of er genoeg voeding aanwezig is (beetje geel? Maar dat kan de belichting zijn).
×
×
  • Nieuwe aanmaken...