-
Aantal items
10 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Persoonlijke informatie
-
Woonplaats / Regio
Drenthe
-
Beroep
Ondernemer in de circulaire economie
Recente bezoekers van dit profiel
De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.
-
De mix van groen en bruin materiaal, gecombineerd met vocht en zuurstof, zorgt ervoor dat een composthoop hoge temperaturen kan halen. Ik gebruik zaagsel voor het bruine materiaal, aangevuld met bladeren. Groen materiaal is urine en GFE. Hotbed is interessant concept waar ik zelf nog niet mee heb geëxperimenteerd. . De thermometer is eigenlijk je kanarie in de koolmijn. Deze geeft je aan of je de goeie mix hebt met groen, bruin, vocht en zuurstof. Het is het eerste stukje gereedschap dat ik mensen aanraad om te gebruiken om hun composteer skills naar een volgend niveau te brengen. Een warme composthoop maakt onkruid zaden onschadelijk en dood eventueel aanwezige pathogenen.
-
Compostbode startte met het volgen van Compostbode , Midwinter composteren en Specifieke onderwerpen op het forum volgen
-
In de winter gaat het composteerproces bij ons gewoon door. Ik was verbaasd om te zien dat onze open compostbak gisteren de 48 °C aantikte. In de hotbin lag de temperatuur veel lager. Rond de 35 °C. Dus dat recept was iets minder goed afgesteld. Wat is de temperatuur van jouw compostbak zo midden in de winter?
-
@redzebra we zijn niet op slechte voet gestart. Jij insinueerde dat ik reclame kwam maken. Je hebt zelf de website van één van mijn bedrijfsactiviteiten opgezocht. Je hebt daar kunnen zien dat daar geen producten voor consumenten zijn. Er is niet eens een webshop. Mijn professionele omschakeling doet er volgens mij ook niet toe. Ik ben hier als moestuinierder die graag kennis komt delen en zijn eigen kennis komt bijspijkeren. Excuus zouden volgens mij op zijn plaats zijn. Zowel dierlijke als menselijke uitwerpselen lenen zich uitstekend voor composteren. Als je dat van plan bent, dan ga ik uit dat iedereen daarin zijn verantwoordelijkheid neemt en onderzoek doet naar wat daar bij komt kijken. Ik link niet voor niets naar de website van het humanure handbook. Als ik een autoreis naar de Noordkaap aanraad, dan hoef ik daar ook niet bij te zetten dat het verstandig is dat je je rijbewijs, paspoort en sneeuwkettingen meeneemt. Iemand hier vraagt naar tincturen. Ik deel een artikel waardoor ik mij heb laten inspireren om die tinctuur te maken. Dat is een artikel van ruim 3.000 woorden met verwijzingen naar 24 wetenschappelijke artikelen! Een heel klein stukje van die tekst gaat over wetenschappelijk onderzoek [!] naar kanker bij gebruik paardenbloemwortel. Nergens wordt gesuggereerd dat het een wondermiddel tegen kanker is. Sterker nog er staat zelf een waarschuwing bij die ik hieronder nog even zal vermelden. Daarnaast geef ik nergens aan dat ik tinctuur maak als middel tegen kanker. "Voordat we verdergaan met meer gezondheidsvoordelen van paardenbloem, is het belangrijk om op te merken dat de meeste van deze studies voorlopig zijn en zijn uitgevoerd in een petrischaal in een laboratorium of bij dieren. Hoewel ze veelbelovende resultaten laten zien, kunnen we hieruit niet concluderen dat paardenbloem de juiste keuze is ter ondersteuning van ieders kanker. Paardenbloem is echter een antioxidant (Lobo et al., 2010) en helpt bij het ondersteunen van een gezonde ontgifting in het lichaam, die beide erg belangrijk zijn voor het voorkomen van ziekten, waaronder kanker." Dus ik zou het fijn vinden als je even bij jezelf te raden gaat mbt je reacties op de dingen die ik tot nu toe gedeeld heb. Als dit echter de gangbare manier is van communiceren hier, dan laat ik dit forum met alle liefde links liggen.
-
Ik zit net boven Emmen.
-
Goedendag, Ik zie dat ik verschillende threads en verschillende groepen kan volgen hier op het forum. Maar ik zou het interessant vinden als er ook de mogelijkheid zou zijn om onderwerpen met hashtags te markeren en daarna te volgen. Ik ben bijvoorbeeld geinteresseerd in de onderwerpen: composteren, regenwateropvang, tuinkas en voorkiemen. Is er een mogelijkheid om dergelijke onderwerpen te volgen op het moment dat mensen in een post deze woorden met een hashtag markeren? Bijvoorbeeld #composteren, #regenwateropvang, #tuinkas en #voorkiemen. Ben benieuwd.
-
Hoi @appelvrouw Dank. Op dit moment maak ik tinctuur van chaga, elfenbankje en lionsmane. Dat zijn alle drie zeer medicinale paddenstoelen. Denk bij Chaga o.a. aan de volgende positieve gezondheids effecten: – Sterke antioxidanten: Chaga is rijk aan antioxidanten zoals polyfenolen en superoxide dismutase (SOD), die helpen vrije radicalen te neutraliseren en het verouderingsproces te vertragen. – Versterkt het immuunsysteem: De beta-glucanen en polysachariden in chaga bevorderen de werking van het immuunsysteem, wat de weerstand tegen ziekteverwekkers vergroot. – Ontstekingsremmend: Chaga heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, wat het kan helpen om chronische ontstekingen te verminderen, bijvoorbeeld bij aandoeningen zoals artritis. – Ondersteunt de spijsvertering: Chaga bevordert de gezondheid van de darmen, helpt bij het kalmeren van het spijsverteringsstelsel en draagt bij aan een gezonde balans van de darmflora. – Verbetert de energieniveaus: Regelmatig gebruik van chaga kan helpen vermoeidheid te verminderen en de algehele energie te verhogen, zodat je je vitaler voelt. Daarnaast heb ik afgelopen maand ook mijn eerste paardenbloemwortel tinctuur gemaakt. De wortel heb ik in de herfst geoogst in een voedselbos hier in de buurt. Voor die tinctuur heb ik mij laten inspireren door dit artikel: https://growingupherbal.com/dandelion-root-tincture/
-
Hoi Jorieke, Ja, de eerste reacties moet ik ff doorheen bijten. Voelde niet als een warm welkom. Fijn dat het desbetreffende topic opgeschoond is. Jouw reactie en vraag zijn warmer. Komend jaar gaan we door met succesjes van afgelopen jaar. Pluksla, wortelen, snijbiet, nieuw-zeelandse spinazie, aaardperen, aardappels hebben het allemaal goed gedaan. De moestuin is tijdelijk en klein dus zeer beperkt in mogelijkheden. Voorjaar was erg lastig met weinig zon, veel regen en super veel slakken. De meeste aanplant is opgegeten. Naast de succesjes wil ik ook graag paksoi, chineese kool, spitskool en witte kool uitzetten. We hebben heeeel veeel zaden en het is lastig keuzes te maken. Volgend jaar ook mengsel van vermiculiet en eigen compost gebruiken om te ontkiemen. Laat mij o.a. inspireren door Charles Dowding [no dig] en permacultuur [ik heb PDC gedaan]. Mijn grootste droom op moestuinvlak is een kas om seizoen te verlengen en zaden te ontkiemen. We hebben afgelopen week de laatste wortels uit de grond gehaald en de nieuw-zeelandse spinazie geoogst gezien de aankomende vorst. De bedden zijn gemulched met compost en krijgen voor de nachtvorst waarschijnlijk nog een laag bladeren over zich heen. We zijn nu vooral bezig met citrus likeur en paddenstoelen tincturen maken. Typische winter activiteiten voor ons.
-
Hoi mijn naam is Compostbode Siemen en ik ben vandaag begonnen hier op het forum. Afgelopen voorjaar mijn tweede moestuin aangelegd. We waren beperkt in onze ruimte, dus vandaar twee plekken. Het stukje naast de schuur had relatief weinig zon, dus daar hebben wij de meer schaduw minnende planten gehad. Altijd al fan van composteren en composthopen geweest. Onze compost-straat bestaat uit een jora tumbler [JK270], een ecocyle compostbak, een ecoo compostbak en een hotbin 200. Wij zijn "extreme composteerders" en composteren ook de inhoud van onze composttoilet of beter gezegd droogtoilet. Groot fan van humanure handbook van Joseph Jenkins. Ben hier op het forum om moestuin kennis bij te spijkeren en inzichten rond composteren te delen.
-
Ook ik heb ervaring met de Hotbin. Het is de laatste aanwinst in onze reeks compostbakken. Ik heb goed gelet op het recept en na 1 week zat ik al op 65 °C. Daarna de temperatuur wel in laten zakken omdat ik even niet heb opgelet. Ik was vers materiaal op een andere, niet geïsoleerde bak aan het doen. Maar inmiddels weer opnieuw aan het bijvullen. Temperatuur loopt al weer op ondanks buiten temperatuur van < 5 °C. Daarnaast gebruik ik ook urine om zaagsel te bevochtigen en dat vochtige zaagsel bij te mengen bij GFE.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.