Ga naar inhoud

Gerardus

Members
  • Aantal items

    29
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Gerardus

  1. Update: De meeste zijscheuten van de bramen zijn nog steeds 0.5 cm en willen niet verder groeien. Ik denk toch echt dat de olijfolie behandeling in de winter iets gedaan heeft in de knoppen waardoor de groei er niet in wil komen. Ik kan zelf niets anders verzinnen. Een heel klein gedeelte van de knoppen is wel uitgelopen en groeit nu heel hard. Door de harde wind van de afgelopen dagen zijn deze kapot gewaaid. Al met al een mislukt bramenseizoen. Hoewel ik niet 100% zeker weet , dat dit de oorzaak is , doe ik dit in ieder geval nooit meer
  2. Beste Allen, Om galmijt te bestrijden heb ik bij mijn bramenplanten de knoppen in februari uitgebreid met olijfolie ingesmeerd. Ik weet dat sommige ,in ieder geval bij druiven ,dit ook doen. Nu loopt slechts een enkele knop uit, de overgrote meerderheid helemaal niet. Als je eraan pulkt, zie je dat ze van binnen wel groen zijn. Bij buren zijn de uitlopers overal al meerdere centimeters, zonder uitzondering. Ik kan niets anders bedenken dan dat dit door de olijfolie komt. Heb ik een stommiteit begaan ?of denken jullie dat ze er nog doorheen gaan groeien ,omdat ze van binnen nog groen zijn.
  3. Dank Bit voor de reaktie. Ik lees hier en daar dat de muskaat blauw een vrij aanwezige pit heeft. Kan je dat bevestigen? En natuurlijk zijn beide niet te vergelijken, maar we moeten eenmaal een keuze maken
  4. Gerardus

    Welke druif

    Beste Allen, We hebben plek voor een druif tegen een schutting op het zuiden. We weten alleen niet welke. Op dit moment twijfelen we tussen Muscat blauw en Bianca. Boskoop Glory hebben we vroeger gehad, en die doen we niet meer. Heeft iemand positieve ( of negatieve ) ervaringen over de twee genoemde rassen. Mvg, Gerard
  5. Wat zou je denken van een vijg?
  6. Om grond zuur(der) te maken voor bv blauwe bes, wordt naast turf ook vaak elementaire zwavel gebruikt. Nu is mijn vraag is dat hetzelfde als de spuitzwavel die je kan gebruiken voor bestrijding van bv. meeldauw en druivengalmijt? Zo niet welke zwavel wordt er dan voor dit doeleind gebruikt?
  7. We hadden vele bloemen bij onze kruisbes Pax. De besjes vallen er echter af voordat ze gaan zwellen. Vorig jaar hadden we veel minder bloemen en vielen ze er ook af. Het is dus waarschijnlijk geen vorstschade. Mede omdat onze kruisbes Invicta opnieuw vele bessen gaat geven. Heeft iemand ervaring met Pax? Is het een moeilijk ras?. Wat kan er aan de hand zijn? De plant ziet er verder goed uit. Geeft ook vele nieuwe scheuten.
  8. druivenblad galmijt
  9. Dat elke herfstframboos het kan weet ik natuurlijk. Ik heb echt Golden Everest. Bij Frank gekocht. Fruitbomen.net. Ik hoor van meer mensen dat hun golden Everest een herftframboos is.
  10. Ik heb alleen Golden Everest, dus ik kan hem niet vergelijken. Ik vind het lekkere gele framboos met een goede opbrengst. Het is alleen zeker een herfstframboos, want hij draagt meteen op het nieuwe hout. Laat je dat staan dan heb je het jaar daarna opnieuw vruchten op het oude hout. Een remonterende herfstframboos dus.
  11. Op onze ballerina appelboompjes zijn de blaadjes van de uitlopende knoppen opgerold. Er zit vaak een klein zwart/bruin bewegelijk rupsje/larfje in. De bladeren zijn ook aangevreten. Waarschijnlijk appelbladroller. Moet ik dit bestrijden . Zo ja , hoe kan ik dit het beste doen. Of kan ik het gewoon zo laten en groeien de bladeren er uiteindelijk doorheen. De volgende winter zal ik ook met vruchtboomcarbolineum spuiten, maar daar is het nu te laat voor.
  12. Ik hoop dat ziektegevoeligheid en groeikracht vooral ook een beetje soortafhankelijk is. Hier een Bellamira op wavit onderstam. Die hoop ik met uitbuigen en zomersnoei toch wel kleiner te houden. dwz max 2-2.5 meter. Ik ga er dan vanuit dat deze gezonde soort beter tegen rigoreuze snoei kan.
  13. Dat ze geen klachten krijgen kan ook komen omdat de meeste mensen niet gaan klagen als hun boom na een paar jaar dood gaat. (Bijna) niemand zal het verband leggen met onverenigbaarheid
  14. Moeten blauwe bes struiken in een metselkuip na jaren opnieuw worden verpot? Of is bemesten en mulchen genoeg om de struik voor lange jaren in dezelfde (zure) aarde te laten staan? Is ingraven van de pot aan te bevelen? Groet, Gerard
  15. Ik heb de (lekkere) gele framboos Golden Everest. Deze staat overal te boek als zomerframboos, maar is het niet. Deze geeft ook vruchten op het nieuwe hout. en als je dat laat staan de volgende zomer weer op het onderste stuk van het dan oude hout. Het kan dus geen zomerframboos zijn. Fallgold komt vaker voor; maar je kan dus ook een Golden Everest hebben.
  16. Hallo, Mijn blauwe bessen zijnprima in blad gekomen en bloeien goed; maar sommige toppen van takken die vorig jaar bloemscheuten droegen blijven kaal. Het hout leeft nog wel, want krabt groen af. Het is steeds het einde van de gesteltak. Er zitten waarschijnlijk gewoon geen groeiknoppen op. Allebei mijn struiken hebben het( ander ras). Moet ik deze stukken gewoon wegknippen tot een groene zijtak of kaal laten zitten?
  17. Wat wel raar is dat er lange afgedragen takken zijn; vorig jaar met vrucht, dus het jaar daar weer voor gegroeid. Waar zijn de (lange ) takken die verleden jaar zomer gegroeid moeten zijn en dit jaar vrucht dragen? Hoe kan de struik eerst lange takken maken en de groene takken van verleden jaar zijn veel kleiner?
  18. Gisteren hebben metselaars vanaf de steiger aan ons huis stenen op de kruisbes Invicta laten vallen. De helft van de gesteltakken is letterlijk afgescheurd (4 stuks eraf , 3 nog over) . Door dit afscheuren is het onderste stuk ook ontveld. Kan deze , geliefde, struik zich herstellen of kan ik er beter meteen een nieuwe inzetten?. ( Als de steiger weg is!)
  19. Misschien is een ballerina appelboom een idee. Bv McIntosh; is een lekkere zachtzure appel.
  20. Dat is juist het "probleem". De frambozen van juli komen op het oude hout van verleden jaar zoals zomer framboos. De vruchten van nu augustus en september komen op het nieuwe hout van dit jaar zoals een herfst framboos. Sommige herfst frambozen geven in juli weer vruchten als je de stengels laat staan s'winters. Maar het zijn dan wel herfstframbozen en niet zoals bv in de link zomerframbozen. Maar hoe dan ook ; ze zijn erg lekker
  21. Hallo, We hebben een golden everest . Dit is een lekkere gele framboos. Deze plant staat (overal?) te boek als zomerframboos. De plant geeft echter op de nieuwe scheuten van dit jaar vele vruchten. Hij gedraagt zich dus(ook?) als een herfstframboos. Nu is de vraag: is het niet gewoon een herstframboos, met een 2de dracht volgende zomer. Of moet ik het niet zo zien. Voor het snoeien is het wel handig om het goed te doen. Mvg, Gerard
  22. Het is de Reuben braam. Krijgt bij mij een handvol bramen; nu nog klein en groen. Eerste jaar; maar zal , denk ik, nooit zo'n opbrengst krijgen als bv. Chester of Triple Crown. Ik ben wel heel benieuwd naar de smaak.
  23. En waar kan ik bomen krijgen met deze onderstam; of is dit de standaard onderstam bij bv fruitbomen.net
  24. Dank je, Wat bedoel je met zijtakken dikker dan de helft van de hoofdstam? Dit zijn de zijtakken van de gesteltakken en dikker dan de helft. De gesteltakken uitbuigen en mag je die dan zomers toppen als ze te lang worden?
  25. goedemiddag, We willen graag een pruimenboom in onze tuin. Die mag alleen niet al te groot worden. Een patioboompje (max 1.4 m) is echter weer net te klein. Is het mogelijk om een laagstam pruimenboom door snoeien max +/- 2 meter hoog en 1.5-2 m. breed te houden?. Bv. Reine victoria of Opal. Bij voorbaat Dank, Gerard
×
×
  • Nieuwe aanmaken...