Ga naar inhoud

Ariyana

Members
  • Aantal items

    92
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Ariyana

  1. Ah sorry, dan had ik het verkeerd begrepen, mijn excuses. Ik dacht juist dat je het onzin vond door de zin: "dan kan ik me voorstellen dat je je druk maakt om plastic afval" Overigens was het nog erger, het waren 7 zakken met alleen plastic. Ik was vergeten dat we hier nu ook aluminium en dergelijke erin mogen gooien, dus dan zijn het 3 zakken met drinkpakken en blikjes. Waar eerst de blikjes nog gewoon in de kliko gingen. En nee helaas ontkom je niet aan plastic, het is werkelijk overal. Wij nemen nu verschillende juten zakken mee naar de markt, kan alles mooi daarin. Behalve het vlees natuurlijk, daar hebben we nog niks op gevonden behalve glazen kommen. Alleen nu nog glazen kommen met afsluitbare deksels vinden.
  2. Tanked kijk ik zowiezo niet, ieder zijn eigen ding natuurlijk. Maar bij mij gaat het erom dat ze de vissen ook uit de zee plukken. Als ze nou zelf gekweekte vissen gebruikte dan was het een ander verhaal. Maar vissen uit de zee plukken en dan in zo'n bak pleuren, nope niks voor mij. Ja klopt als een bus, mijn fout. Was de polyester bakken vergeten. Heb nota bene nog zelf eentje van een kuub gehad Maar van de kit klopt wel en gaat echt niet alleen om de schimmelwerende middelen die in sommige kit zitten. @Loes: Als je een tweepersoons huishouden hebt dan doe je dat zeker prima! Maar ongeacht het aantal zakken, maak ik me er nog steeds druk om . Wij hadden zoveel omdat we werkelijk voor alles wel een plastic zak/verpakking hadden liggen. Verzorgingsproducten, vlees, verschillende soorten groente, champignions, brood, eten van de dieren, verpakkingsmaterialen van nieuwe apparaten enz. Als we alleen al naar de markt gingen hadden we 15 plastic zakken met alle verschillende groente en fruit. Die werden dan weer hergebruikt voor bijvoorbeeld een prullenbakje maar uiteindelijk beland het toch weer in de kliko en op de vuilnisbelt waar het nooit meer vergaat. Dus nee ik vind het geen onzin om te letten op hoeveel plastic je gebruikt en waarvoor. Het recyclen van plastic gaat ook niet oneindig, wat doe je dan met de producten die je over hebt als het niet meer gerecycled kan worden? In de hens zetten, dumpen, in tonnen opslaan en onder de grond steken? Overigens vind ik recyclen wel een goed iets en zeker prijswaardig maar niet altijd als het om plastic gaat. Ik heb liever een x aantal flessen die ik bijvoorbeeld voor wasmiddel gebruik en waar ik heel mijn leven gebruik van kan maken. Dan tassen die ik na misschien 2-3 jaar weer opnieuw moet kopen. Overigens dit is mijn manier van denken en inmiddels ook leven, ik zeg niet dat iedereen dit moet gaan doen. Om terug te komen op het topic onderwerp. Ik ben van mening dat als je een andere keuze hebt en andere dingen kunt gebruiken dan plastic, dat je dan beter die zoveel mogelijk kunt gebruiken. Als je het niet erg vind om plastic te gebruiken, zoveel mogelijk hergebruiken/recyclen zodat er zo min mogelijk in de natuur beland. Linkje naar 1 van de bronnen waar ik delen van mijn info vandaan heb. Is een internet bron, dus de betrouwbaarheid is altijd een beetje twijfelachtig maar ik vond het wel interessant om te lezen: http://www.motherearthnews.com/natural-health/dangerous-plastics-safe-plastics-zmaz09aszraw.aspx
  3. Klopt als een bus Geert. De weekmiddelen die plastic flesjes loslaten zijn het overgrote probleem. Natuurlijk kun je dan zeggen, joh die ikea tas of die ene plastic zak kan er ook bij maar je kunt ook aan andere oplossingen proberen te denken. Ligt er maar net aan wat je zelf wilt. Wij drinken hier alleen nog maar water uit glazen flessen (gewoon kraanwater), siroop maken we zelf van vers fruit wat ook weer in glazen flessen wordt opgeslagen. Glazen drinkkannen, glazen schalen van Pyrex om vlees in te leggen, heel handig ook met ontdooien, porseleinen bewaardozen voor suiker of glazen voorraad potten. Gietijzeren pannen ( hebben we pas 1 van) enz. Boodschappen kar van stof + zakken van linnen om groente van de markt in te doen. Hebben helaas nog niks gevonden voor vlees. Intussen is het aantal plastic zakken dat we normaal meegaven voor te recyclen, gedaald naar 3 zakken per maand, waren er eerst 7-8. Zelf brood/snacks/koekjes maken en veel verse producten zowel uit eigen tuin als van de markt zorgen ook weer voor een daling in het plastic gebruik. Onze voornaamste reden was dat plastic niet vergaat in de natuur, maar een x aantal keer gerecycled kan worden, er ontzettend veel al in de oceaan ligt en daar weet ik hoeveel schade aanricht en als laatste en zeker niet de minste de zeer grote waarschijnlijkheid dat er gifstoffen in het water/eten lekken. Simpel vraagje, waarom mag je een aquarium niet van plastic maken als het totaal niet schadelijk zou zijn? Niet alle kit kun je gebruiken in aquaria vanwege de weekmiddelen die oplossen, met als gevolg dat de vissen het loodje leggen. Dus genoeg stof om ieder geval over na te denken. Dat of we gaan gewoon meteen met z'n allen Cob huisjes bouwen .
  4. Voor de luizen die inmiddels op de 2 vlinderstruiken en bessenstruiken zitten, zou ik graag een gier en een extract willen maken van brandnetels. De gier omdat van sommige struiken de bladeren wat geel beginnen te kleuren en het extract om de bladeren in te spuiten en de luizen ermee te doden. Nu heb ik een drietal vragen: 1. De groene zeep die wordt genoemd, is dat de zeep van Sunlight of van Driehoek zachte zeep? 2. Hoeveel liter water moet je eigenlijk gebruiken bij het extract maken, gewoon totdat het onder staat? 3. Ik heb hier ontzettend veel brandnetel staan met inmiddels stengels van 70cm hoog, kan ik die grote stengels ook gebruiken of moet ik alleen de jonge scheuten pakken voor het extract en de gier?
  5. Brandnetel geoogst voor thee, gier en voor in de compostbak. Compostbak helemaal overhoop gehaald omdat de bak scheef stond. Deed het gelukkig al aardig goed, veel wormen/pissebedden en nog meer beestjes gezien. Gratis mooie kleigrond van de buurman in een bak geschept want het wordt onderhand al erg veel. Kunnen we straks mooi de vijver mee dicht gooien, voor een gedeelte althans.
  6. Alleen alles bewonderd en gekeken naar hoe het met de dag groter wordt . Vooralsnog niet veel te doen behalve straks de aardappelen weer een beetje ingraven want die staan al 15-20cm boven de grond. Ik heb ook nog geen plaats om nieuwe dingen in te zaaien. Moet eerst wachten tot alle sla is opgegeten haha.
  7. Ik ben het met Dennis eens. Verandering begint bij jezelf. Biologisch maar ook de gewone teelt hoeft lang niet zoveel op te brengen als het nu doet. Als mensen eens op zouden houden met: - Teveel producten kopen en vervolgens klakkeloos weg te gooien omdat ze het niet op krijgen - Niet standaard een assortiment eisen waarvan de winkel zelf ook weet ik hoeveel moet weggooien omdat ze het niet verkocht krijgen. Gelukkig gaan sommige dingen nog naar de voedselbank maar genoeg winkels zijn het niet zo happig op. - Zo veel rotzooi naar binnen werken die alleen maar slecht is voor de gezondheid en hieraan ook helemaal niks bijdraagt. - Ophouden met het eisen van perfect uitziende producten. Boeren kunnen grote delen van hun oogst hierdoor niet verkopen omdat de consument geen vlekjes blieft op een appel, aardappel, aardbei of wat dan ook. Als je naar het assortiment in de supermarkt kijkt dan kun je drie kwart? weglaten omdat het overbodig is. Dat hoeft dan ook niet meer geproduceerd te worden. Als ik dan ook nog eens zie hoeveel oogst de moestuinders hier op het forum voor mekaar krijgen op soms maar 3m², kan ik me moeilijk voorstellen dat biologische teelt zoveel slechter resultaat oplevert als reguliere teelt. Ik denk dat als iedereen die de mogelijkheid heeft, weer wat meer zelfvoorzienend zou worden, je veel minder problemen had. Bij iedereen planten bloemen voor bijen en vlinders in de tuin en een mooie moestuin. Al kweek je alleen maar kruiden, het is weer iets wat je niet in de winkel hoeft te halen.
  8. Rucola buiten uitgezaaid in een bak, de laatste overgebleven sla plantjes in de grond gezet, totaal aan plantjes nu is ongeveer 50. De andere 100 hebben we een kleine salade van gemaakt en de konijntjes hebben ook mee gesmuld.
  9. Neuh hoor. Zitten hier ook op klei en het werkt als een tierelier. Heb zelf vroege op 10cm diepte (ongeveer) gezet en daar komen er nu van de 16, 3 van boven. Ik denk nog even geduld hebben en in de gaten houden. Bij ons ligt het aardappelveldje wel op een plek waar vanaf 9 uur 's ochtends de zon schijnt, kan zijn dat ze daardoor al boven komen. We hebben de aardappelen wel voor laten kiemen, dus wellicht dat het daaraan ligt bij jullie.
  10. Oei dat is niet leuk jessica! Hopelijk krijg je morgen nog het een en ander te pakken uit de sloot. Wind was sowieso erg heftig de afgelopen week, we waren hier blij dat de parrasol gewoon mooi is blijven staan maar die ging me toch heen en weer met de wind. Hier hebben we eindelijk de 2 aardappel bedden gemaakt, ze lopen een beetje vreemd aan het einde omdat we niet genoeg plaats hadden. Ze hebben nu een soort L- vorm . Verder hebben we een hele rits aan bloembollen en planten geplant waaronder Lupine en Stokroos. We hebben de gigantische Yuka uit onze tuin verwijderd. Rot ding had een halve meter diep nog de wortels zitten. Je kon de wortels alleen met de schop kapot maken, anders kwam je er niet doorheen. Daarna op diezelfde plek nog meer bloembollen geplant en de 2 stokrozen. Als laatste de grond een beetje gelijk gemaakt zodat het er niet meer zo erg uitziet als een maanlandschap. De tuin ziet er nu erg kaal uit maar ik hoop dat daar snel verandering in komt.
  11. Houdt je ook rekening met water dat verdampt? Als je goed ventileert verdampt er ook genoeg water (heb zelf 2 aquariums staan, met vissen wel te verstaan ). Als je dan water wilt toevoegen zul je het zelf moeten toevoegen op de juiste temperatuur. Wat betreft de warmte van de TL lampen. Hier wordt een 60cm bakje verwarmd met enkel de lampen tot 23 graden in de winter en tegen de 28 graden aan in de zomer. Wellicht omdat je maar een klein laagje water hebt, zal de temperatuur niet zoveel spannends doen. Ziet er overigens wel allemaal netjes uit .
  12. Alleen de laatste sla soort nog verspeend. Nu staat de teller op 13 Australische gele en 125 plantjes van 4 andere soorten... Ik heb mijn lesje wel geleerd voor de volgende keer!
  13. Hartstikke bedankt voor de link! De eerste foto geeft al meteen antwoord op mijn vraag. Ik zie wel dat ik mijn eigen potjes nog wat kan aanvullen met grond, gezien deze nog wat zakt door het water geven. Als ik de volgende keer zaai dan zorg ik dat ik niet te veel zaad gebruik en ze direct in plastic bekers of potjes zaai. Scheelt aanzienlijk in tijd .
  14. Ow, dan heb ik het helemaal verkeerd begrepen . Hartelijk dank voor alle adviezen! Ik heb nu de plantjes verspeend in bekertjes en ik heb er in totaal 125 van 4 verschillende soorten. Zal straks nog wat foto's uploaden . Wordt in ieder geval heel veel sla eten de komende maanden . Als ze nu verder groeien, ontwikkelen zich dan steeds meer bladeren of worden ze eerst nog wat hoger voordat ze meer blad ontwikkelen? Ik had wat videos op youtube bekeken maar ik werd er niet veel wijzer van. Voornamelijk omdat deze mensen ze niet verspenen.
  15. Ariyana

    Sla nog te redden?

    Vol trots sla gezaaid met als resultaat 200 ontkiemende plantjes. Echter blijkt na het lezen op het forum dat het niet de bedoeling is dat ze er zo uitzien: Wat ik heb kunnen lezen is dat ze te warm en niet licht genoeg hebben gestaan. Ze staan voor een vensterbank aan de oostkant van ons huis. Ik weet dat ze normaal als kleine kropjes boven komen en dat is hier niet het geval. Kan ik deze nog verspenen en dieper planten en lichter en koeler zetten? Ik had gelezen dat ik ze beter meteen toen ze ontkiemde lichter en koeler had moeten zetten. Als dat nog kan, kan ik ze buiten onder een plastic curverbox zetten? Ik heb nog geen koude kas, een curverbox met deksel leek me dan het beste. Mocht dat niet gaan dan heb ik hier alleen nog binnen de keus uit een raam op het oosten of westen, helaas niks op het zuiden. Deze zaadjes kiemde overigens al na 4 dagen dus dat gaat op zich wel goed. Als ik ze niet meer kan redden, dan begin ik gewoon opnieuw en heb ik weer wat geleerd .
  16. Ik ben nog niet zolang nog actief op het forum en kende Thea alleen van haar berichten. Altijd boordevol informatie en een genot om te lezen. Vanuit hier ook heel veel sterkte toegewenst in deze hele zware tijd.
  17. @Wouttie: hahaha oops! Net nog 2 frambozen struiken geplant, ook weer 1 herfst en 1 zomer framboos. Daarnaast nog 6 aardbei (Charlotte) in bakken geplant. Het begint een beetje veel te worden hier . Ik mag niks meer zaaien/planten behalve de aardappelen..*gaat op handen zitten*
  18. 3 slasoorten en toen paprika zaden gezaaid binnen. Buiten half wijnvat gevuld met oude en nieuwe potgrond + stekgrond, daarin 4 aardbeien plantjes geplant waardoor er nog ruimte over is voor de 2 plantjes die binnen staan. Alles in de tuin water gegeven en mijn zaaizakjes geordend. Kan nog steeds niet goed kiezen tussen de zaden. Ik heb echt teveel gekocht vorig jaar.
  19. Vandaag 50 pootuien geplant, 1 bol knoflook, ongeveer 10-15 teentjes en 2 frambozen struiken . Ik moet nog uitkijken dat ik niet teveel plant anders hebben we straks problemen met het allemaal bijhouden. Gelukkig heb ik ook niet zoveel plaats, dat scheelt xD.
  20. Een heel groot stuk, weet ik hoe oud worteldoek weggehaald. De vorige eigenaren van dit huis vonden het een strak plan om bijna de gehele tuin vol te leggen ermee . Geen idee waarom maar onhandig is het wel. Vooral omdat ze het hebben vast gezet met rivier keien. Heb nu ongeveer 300-400kilo uit misschien 4-5m² gehaald . Vandaag in ieder geval weer wat van die keien weggehaald en dus het worteldoek. Nu is er weer een struk vrij voor bloemen en aardappelen. Verder bijna al het snoeisel van de tweede vlinderstruik klein gemaakt en helaas in de groenbak moeten doen. Kunnen er voorlopig nog niks mee zonder hakselaar. Als laatste een plekje in de tuin uitgestippeld waar we de tegels weg gaan halen zodat we ruimte hebben voor de frambozen struiken en uien...50 uien.. hehehe .
  21. Aardbeien! Ostara, 2 ontkiemde plantjes. Voor nu nog even binnen gezet in een bak. Zodra ze groter zijn gaan ze naar buiten. Wilde vandaag nog knoflook en peterselie planten/zaaien in de volle grond buiten en nog wat bakken halen bij de action om ook al paprika te kunnen zaaien en nog wat andere kruiden.
  22. Dankjewel voor je reactie Robo! De zaden die ik nu heb had ik aangeschaft voordat ik op het forum kwam. Hier heb ik gelezen dat veel knollen en zaden uit de winkels heel veel gif bevatten. Als de zaden kiemen en uitgroeien tot planten/groenten, hebben ze dat gif nog steeds in zich met gevolg dat bijen en vlinders eraan dood gaan. Vandaar ook dat ik ze niet durfde te zaaien. Dat heeft me toen aan het denken gezet, vandaar ook mijn vraag. Ik zag dat veel moestuinders hier de planten en zaden wel kochten dus wellicht kon ik die dan wel veilig kopen. Ecozaden was ik wel van plan om te kopen uiteindelijk . Als hier de ervaring is dat de zaden en struiken van de Aldi/Lidl in orde zijn, kan ik ze natuurlijk gewoon kopen. De uien en de framboos struiken worden dan het eerste begin van de moestuin, samen met de Thornless Evergreen die er al staat.
  23. Ik kon zo snel niks vinden hierover behalve topics over de betreffende aanbiedingen. Mijn vraag is eigenlijk of het wel veilig is om fruitstruiken zoals framboos/bramen, knollen, poot aardappelen en dergelijken te kopen bij de Lidl of Aldi. Ik zie genoeg forummers helemaal los gaan als de aanbiedingen er weer zijn zoals aankomende woensdag maar zit er geen gif of iets dergelijks op wat de tuin zou kunnen schaden? Heel graag zou ik de zakjes met "vlinderbloemen" van de Aldi halen ( gemaakt in samenwerking met de bijenvereniging), een paar zakken met poot uitjes en 2 frambozenstruiken maar door al het gepraat over gif en Mansanto durf ik eigenlijk niks meer te kopen of zaaien. Ik heb nog een legio aan zakjes met zaad staan van onder andere de lidl maar heb nog niks durven planten. Het afgelopen jaar zaten de vlinderstruiken, kiwi boom en de klimplanten vol met bijen en vlinders, heb geen zin om ze te vergiftigen door het gebruik van besmet zaad. Weet iemand misschien of het veilig is om te gebruiken, of dat ik me hier niet zo druk over hoef te maken?
  24. Als ik door dit topic blader krijg ik honger! Het ziet er allemaal zo lekker uit! Ook al is het maar klein, dit is de eerste echte oogst van onze tuin, een heel klein braampje. Heel klein maar erg lekker. Inmiddels hebben we 4 braampjes geoogst en zitten er nog 15 aan het struikje ^-^. Kan niet wachten tot we hem in de volle grond kunnen zetten.
  25. Jonge paardenbloem 'geoogst' voor de konijnen . Ze eten deze ongewenste vegetatie nog beter dan de groente die we normaal uit de winkel halen Wij klagen niet hoor, is een fijne afwisseling voor hun ^^ Zie hier de oogst: Verder hebben we wat meer plannen gemaakt voor de tuin. Door de vrijwel non stop regen hebben we buitenshuis niet veel kunnen doen. Dus dan maar plannen gemaakt voor een mooie zelfgemaakte overkapping van hout, tuinhuis van hout en natuurlijk een compostbak.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...