Ga naar inhoud

Maria Gelderland

Members
  • Aantal items

    10
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Nog meer foto's Bron met zwengelpomp en zij-aansluiting voor waterpomp
  2. Op de horizontale aftakking zit een geka-koppeling en daar kan ik de waterpomp aankoppelen. Er is geen extra slang die in de bronbuis zit. Ik denk trouwens dat het opzuigen van water met vacuüm door een buis net zo werkt als opzuigen door een slang 😉- als de buis goed luchtdicht is. Ties heeft de zwengelpomp direct op de bronbuis gemonteerd. De pomp zit niet ook nog aan een aparte paal vast. Het geheel is eenvoudig en robuust.
  3. Ja, dan ga je erg blij worden van de T-constructie 😅. Nu even geen foto, maar ik kan wel een preciezere beschrijving geven. Ondergronds een 'gewone' bron en dan komt er een stalen buis uit de bodem, recht omhoog. Op knie-hoogte zit een T-stuk, 90 graden gedraaid in het verticale vlak. Dus de 'ligger' van de T is verticaal geplaatst en de '|' van de T is horizontaal. Op dat horizontale deel zit een kogelkraan en daarna de koppeling voor de waterpomp. Boven de ligger van de T is de zwengelpomp gemonteerd. Foto komt nog. Ties heeft het uitgedacht en gerealiseerd, alle eer voor hem 👌
  4. Vorig jaar heb ik een bron laten slaan met bovengronds een T-stuk waarvan het horizontale uiteinde af te sluiten is met een kogelkraan. Hier kan ik een waterpomp aankoppelen om de tuin te besproeien. Dan moet de kraan dus 'open'. Op het andere (doorgaande) uiteinde zit een zwengelpomp zodat ik een klein beetje water op handkracht kan oppompen zonder de waterpomp aan te hoeven zetten. Dan moet de kogelkraan dicht om vacuüm te kunnen trekken. Deze constructie had de maker nog nooit gemaakt, maar het werkt top en ik ben er zeer blij mee. Tip: koop niet de goedkoopste zwengelpomp, die gaat roesten, klemmen, kapot, jammer. Blijkbaar worden er pompen verkocht die niet bedoeld zijn om water mee op te pompen 😂.
  5. Huub, ik heb ook een betere bewaaroplossing nodig dan een kelder van 10 graden, daar lopen de aardappels uit en verschrompelen. Hoe is jou de koelkast bevallen? Heeft er ms iemand ervaring met inkuilen? Als ik tijdens het spitten soms een verstopte aardappel tegenkom, dan ziet die er vaak veel beter uit dan de aardappels in de kelder-opslag.
  6. Comtesse de Paris, dat is interessant :-). Wordt aangeprezen als handpeer die gedurende de winter op smaak komt en dan tot mei-juni te bewaren zou zijn. Heeft iemand daar ervaring mee? Goede ervaringen heb ik met Doyenne du Comice: zeker zo lekker als Conference en tot een week of 4 na plukken te bewaren.
  7. Uitgelegde legkippen van 1,5 tot 2 jaar oud laat ik na slachten 2 dagen onder water in een koelkast besterven. Daarna een uurtje koken, dat levert bouillon en gaar kippenvlees. Het vlees haal ik van het karkas en snij ik in blokjes. Dat is daarna prima te gebruiken in ragout, nasi, pastasaus, etc. Een witte leghorn komt aan 300 - 400 gram vlees. Een bruine wat meer 🙂. Als er meerdere kippen zijn dan vries ik de vleesstukjes in dagporties in, smaakt na een jaar nog steeds prima.
  8. Wittige neerslag onderin een weckpot bonen op zich hoeft geen probleem te zijn als de bonen verder goed ruiken. Dan is dat witte spul zetmeel, kan geen kwaad. Als de bonen zurig of anderszins 'raar' ruiken, dan zit er een ongewenst micro-organisme in dat de weckprocedure overleefd heeft. Weggooien en pot en ring heel goed schoonmaken! Mijn bonen laten zich uitstekend wecken. Heel af en toe hebben we een slechte pot maar meer dan 90% is prima. Verse boontjes zijn het lekkerst, geweckte boontjes zijn next best. Bevroren boontjes zijn acceptabel in ministukjes in een saus of zo, maar niet om 'kaal' te eten.
  9. Inmiddels wijzer geworden: Klachten bij varkens na voeren van vers geoogst graan: gasvorming in de darmen en dunne mest. Die klachten zijn bij mensen ook te verwachten. Bepaalde vezels (zoals xylanen en beta-glucanen) ondergaan rondom het oogsten een metamorfose: daarbij vertoont de oplosbaarheid een piek. Er zijn hier namelijk nog allerlei enzymen aan het werk. En juist die oplosbaarheid kan verteringsproblemen veroorzaken. Na een aantal weken stabiliseert dit en ‘besterven’ de graankorrels. Geadviseerd wordt om het graan tot half oktober te laten besterven en pas daarna te eten. bron: https://www.pigbusiness.nl/artikel/412464-verstrek-geen-vers-graan-aan-varkens/
  10. Hoi, Ik verbouw niet zóveel tarwe, maar wel meer dan 10 m2 :-). Ik heb ooit ergens opgepikt dat je nèt geoogst graan niet meteen moet eten, maar ik weet niet meer waar ik dat vandaan heb en of het überhaupt wel klopt. Weet iemand in deze community dat? Ik wil graag weten waarom je vers graan niet meteen moet eten. En of dat voor alle graansoorten telt (haver, rogge, tarwe)? En hoe lang je dan moet wachten - maar dat wordt ms wel duidelijk als ik weet wat de reden van het wachten is. Mijn naakte haver ziet er zo enorm smakelijk uit, daar moet nodig mee gebakken worden, vandaar mijn vraag :-). Thanks, Maria
×
×
  • Nieuwe aanmaken...