Ga naar inhoud

fairy

Members
  • Aantal items

    9
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    noordholland
  1. Ik doe het liever wel voor de zekerheid. Want heb tot nu toe maar 3 planten met vruchtbeginsels. Ik zit met nog wat vragen waarop ik nog geen antwoord heb. Als ik rotte bladeren zie, moet ik dan alleen het blad weghalen of ook de bijbehorende stengel? Van mijn 3 grote planten is er dus een waarvan de hoofdstam/stengel heel plat is. Is ook beetje geknakt en van kleur donkergroen/beetje bruinig. Ik heb die plant ondersteund door er een platte sateprikkers naast te plaatsen en de plant met tierips bevestigd aan de prikkers zodat hij wat steviger staat. Kan er helaas geen foto van maken, want je ziet de hoofdstam/stengel niet meer goed door de tierips/prikkers. Nu is dus vorige week de eerste vrouwelijke bloem aan deze plant gekomen. Lijkt er op dat die bestoven is. Maar nu komt er volgens mij deze week ook weer een vrouwelijke bloem uit. Is het verstandig om tot de eerste vrucht klaar is de volgende vrouwelijke bloem weg te halen zodat er zeg maar geen twee vruchten tegelijk aan de plant groeien? En dat ik zeg maar dus gewoon voorkom dat er twee vruchten tegelijk groeien aan deze plant? Want ik vraag me dus af of de stengel het gewicht van een courgette nog aan kan, laat staan van meer? Aan een van mijn andere grote planten zijn vorige week ook vrouwelijke bloemen gekomen. Deze zijn denk ik bestoven want het ene vruchtbeginsel is bijna 10 cm lang en de andere 4 of 5 cm. Maar bij zowel die van 5 als die van 10 cm is de vrucht nog maar 2 รก 3 cm dik. Ik vraag me af of die van 10 cm nog dikker gaat worden? Wat kan ik verder doen tegen de dunne/zwakke hoofdstengels? Las hier al wel wat over in een ander topic waar in ts zelfde probleem heeft als mij. Las daar over slakken. Dus ga kijken wat ik tegen slakken kan doen. Maar misschien dat hier nog mensen zijn met tips?
  2. Ik heb ook bij sommige courgetteplanten wat jij hierboven beschreef. Bij sommigen was de hoofdstengel/stam over de gehele lengte soort van gehalveerd en/of open. Al waren bij mij de stengels dan nog wel gewoon groen. Ik wist ook niet wat dit was en heb de planten gewoon laten staan en heb ze nog wat steviger in de grond gezet en bij heel veel heb ik een sateprikker (zo'n platte houten) in de grond gestoken en met een tieripje het plantje 'vast' gemaakt aan het stokje zodat hij ondersteund wordt en een soort van spalk heeft. Verder haal ik ook telkens de rotte bladeren weg zodat de plant daarin geen energie meer hoeft te stoppen. Van mijn 3 grootste planten die sinds half mei in de tuin staan(de rest heb ik iets van anderhalve week terug pas in de volle grond gezet, die zijn nu al heel behoorlijk groot, is er ook een bij met een hele dunne 'gehalveerde' hoofdstam. Die lijkt ook soort van geknakt. Ook die heb ik ondersteund met tierip en extra aarde en daaraan is vorige week de eerste vrouwelijke bloem gekomen. Lijkt er op dat de bloem bestoven is en er zitten aan diezelfde plant ook nog 6 al behoorlijk grote vruchtbeginsels. Ik heb helaas geen andere tips want zit zelf ook nog met dit en nog wat probleempjes met mijn planten! Maar wat ik wil zeggen, geef niet op. Want mijn planten doen het ook nog steeds!
  3. Oke, dat wist ik niet. Ik wacht gewoon rustig af wat ze gaan doen dan. Tot die tijd verzorg ik ze goed!
  4. Oke, dan kan ik dus eventueel mannelijke bloemen bewaren. De rest van mijn planten zijn vorig weekend de vollge grond in gegaan, daarvoor stonden ze vanaf ong. april buiten in van die plastic bloempotjes. Van die vraag ik me af of ze nog wel net zo groot en stevig gaan worden als degenen die half mei, die zijn echt behoorlijk groot en hebben stevige stengels met stekeltjes etc. Iemand die mij wat kan vertellen/adviseren over het probleem wat ik hierboven beschrijf? En ze hebben telkens wat bladeren die niet goed zijn die ik dan verwijder. Moet ik dan trouwens ook de stengel van die slechte bladeren verwijderen of alleen de bladeren? Ook hebben sommige planten witte vlekjes. Maar daar zit geen pluis op dus lijkt me geen meeldauw of die pluis moet er nog aan komen. En lees ook op internet dat dat meestal rond augustus begint.
  5. Ik heb ook een beetje het probleem wat ts benoemt, maar dan net iets anders. Heb 3 courgette planten half mei in de grond gezet. En de andere vorig weekend, die stonden buiten in plastic bloempotjes. Nu zijn er enkele bij van degenen die ik vorig weekend in de grond gezet heb die hele kleine vruchtbeginsels hebben maar waarvan het vruchtbeginsel geel geworden is. Waarom is dat en wordt dit weer groen?
  6. Oke. Dus alleen de stempel voorzien van stuifmeel is voldoende? Van de 3 planten die vruchtbeginsels hebben is bij een de hoofdstam/steel trouwens vrij dun en plat. Net alsof er iets op gevallen is, al is dat naar ik weet niet het geval geweest. Steel is donkergroen en heeft ook wat putjes en bultjes en over de hele (onderste) lengte soort van inkeping. Maar heel veel van mijn plantjes hebben zeg maar van die gehalveerde (over de gehele lengte is de hoofdsteel gehalveerd en ingekeept als het ware) hoofdstelen. Bij sommigen kun je ook de binnenkant van de steel zien. Waar kan dit door komen? Heb bij de slappe plantjes van de week al een sateprikker (zo'n platte) gezet en de planten daar aan bevestigd met een tierip zodat ze wat steviger staan. Bij de plant met vruchtbeginsel waar van de steel dus dun en plat is, waar ik hierboven dus over heb, zitten 6 vruchtbeginsels. Maar ik ben eerlijk gezegd al bang dat hij een vrucht misschien niet aan zal gaan kunnen door het gewicht van de vrucht? Moet ik anders als ik er een vrucht aan die plant groeit en hij wilt tegelijkertijd nog een vrucht maken dat dan tegenhouden (door bijv. de vrouwelijke bloemen op dat moment te plukken)?
  7. Wat ik nergens terug kan vinden is op welk deel van de bloem je stuifmeel moet aanbrengen als je dit zelf (ook) wilt doen. Is alleen het bovenste deel van de stamper, de stempel dus, bestuiven voldoende? Of moet ik de hele stamper bestuiven en dus ook de stijl/het steeltje waar de stempel aan vast zit en ook bij dat gele stukje wat onder/aan de stijl vastzit bestuiven? Kan dit nergens op internet terugvinden. Ze hebben het iedere keer over de stamper, maar dat is de stempel en stijl. Of bedoelen ze dan alleen de stempel?!
  8. Toen ik gisteravond keek was de vrouwelijke bloem nog dicht. Dus ben er daarom vanochtend wat vroeger uitgegaan om hem zelf te bestuiven omdat ik bang was/ben dat de insecten dit misschien niet zouden doen. Ik heb toen met een kwast stuifmeel op de stempel gebracht en dacht het ook nog nodig was om het wat dieper in de bloem te doen. Onderaan bij de stijl (het steeltje waar de stempel aan vast zit) heb je dat gele stukje van de bloem. En ik dacht in het filmpje van Schooltv gezien te hebben dat de hommels daar ook langs kwamen, dus vandaar dat ik daar nog stuifmeel wilde aanbrengen voor de zekerheid. Maar dat had ik dus beter niet kunnen doen. Het deel wat afgebroken is, is de stijl met stempel. Maar misschien dat het stuifmeel al in het vruchtbeginsel gekomen is, want een paar minuten nadat ik op de stempel stuifmeel had gebracht bracht ik het onder aan waardoor het afbrak. Kwam ook wel door de kwast moet ik zeggen, want ik had een (te) grote kwast. Heb gelukkig nog meer vruchtbeginsels aan die plant en ook nog 2 andere planten met vruchtbeginsels, maar ik ben bang dat de mannelijke bloemen dan net uitgebloeid zijn. Als ik die in de koelkast bewaar, blijft het stuifmeel dan goed? Verder heb ik nog wat andere courgetteplanten die later de grond in gegaan zijn dan degenen die nu vruchtbeginsels hebben maar die zijn nog veel kleiner en van die weet ik dus niet wanneer ze bloemen hebben.
  9. Ik probeer al enkele jaren courgettes te kweken en heb dit jaar voor het eerst planten met bloemen. Om er zeker van te zijn dat de eerste vrouwelijke bloem bestoven zou worden heb ik vanmorgen zelf met een kwast de bloem bestoven. Maar nu brak op het laatst per ongeluk de stempel af. Krijg ik nu nog een courgette van dit vruchtbeginsel?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...