

miekebonje
Members-
Aantal items
16 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Dorian startte met het volgen van miekebonje
-
Grond voorbereiden voor asperges (klei)
miekebonje reageerde op Lexiej_88's topic in Bodem en bemesting
Wij hebben geen kleigrond, maar ik heb wel een ander vraagje hierover. In onze moestuin hebben we een oude betonnen bak van 1m40 op 3m40 (20cm hoog). Graag zouden we hierin asperges kweken. We vragen ons nu af of het mogelijk is om 2 bedden aan te leggen, eventueel een bed voor witte asperges en 1 voor groene. Op 'gardener's world' zag ik dat Monty Don, zijn 2 bedden 1 meter uit elkaar zette. Dus dacht ik dat dit voor ons eventueel ook een mogelijkheid was. Toch ben ik wat bang dat ze te dicht op mekaar zullen staan en zoiets besef je dan pas na 4 jaar en dan is het zo jammer om de bedden te wijzigen. -
Dit jaar heb ik ook wat handmatig bestoven. Ik had ze al op een rij gezet toen ik hoorde dat in blok werken beter was voor een goede oogst. Heb dus de pluimen bovenaan wat omgebogen en geschud boven de draden van de kolf of de zaden van de pluimen op de draden gelegd. We hebben al 2 dikke maiskolven gegeten. Ik heb wel maar 1 goede maiskolf per plant, de 2 de kolf is onbestaand of leeg.
-
Zadenenveloppe Belgie
miekebonje reageerde op geertlaurent's topic in Ruilen en verkopen: vraag en aanbod
Hallo, Geertlaurent, merci voor het bericht hierover. Ik reageer wat laat, want september was een drukke maand. Graag zou ik ook nog meedoen bij het doorsturen van zaden. Ik heb er heel wat, maar niet veel van eigen oogst. Dit jaar wel zaden van 2 paprikasoorten geoogst, dus deze zitten zeker in de running (hopelijk ook met kiemkracht). pastinaakzaad is waarschijnlijk nutteloos indien het zaad van vorig jaar is? Alhoewel het altijd te proberen valt. Ik woon in Torhout (op de grens van Lichtervelde) Ik zou wel naar Staden kunnen fietsen om het pakket daar af te geven. Schoonbroer woont in Hooglede, zou ook maar een klein ommetoertje zijn met de auto) -
Oude topic, maar ik heb net hetzelfde probleem. Mijn tuinbonen stonden nog maar 2 dagen in de grond en mieren waren al op de plantjes aan het lopen. Ik veronderstel dat er toch nog geen bladluizen op zitten. Ik heb de plantjes al eens goed geïnspecteerd, maar niets gezien. Als er toch larven op zitten zal ik dit wel binnenkort zien zeker. En dan maar eens welk middeltje helpt. Ik had al rozemarijn aan de voet gelegd, dit hielp in het begin, maar nu lopen ze er toch weer op. Er staat wel een omgekeerde terracotta pot in de omgeving en ik denk dat ze al bezig zijn met hun nest daarin te bouwen, hopelijk kan ik ze verhuizen. Mieren genoeg in tuin en moestuin. Als ik kijk naar mijn zwarte bessenstek, dan denk ik dat het hopeloos zal worden. Daar is elk klein groen stengeltje bedekt met een tapijt van groene bladluis, Ik wrijf ze wel kapot, maar na een aantal dagen zit het weer vol. Ik kan ze ook niet allemaal verwijderen omdat ik dan alle jonge scheuten aan de stek kapot maak. Hoe staat het met jullie tuinbonen?
-
Ik zocht naar een aantal antwoorden op wat nu de beste plaats is voor mijn verspeende tomaten. Op dit moment staan ze op een tafel in een bijkot voor een zuidraam. Daar is het toch wat te fris, ik zet ze elke dag in de zon, maar vind dat veel gedoe en waarschijnlijk maakt dat de planten ook niet zo blij, telkens veranderen van plaats. Ik wil ze niet meer op het zuidraam zetten binnen, ik veronderstel dat ze te hard zouden groeien en slungelig worden, nu zijn ze perfect stevig, maar groeien niet zoveel (op dit moment 10cm). Een raam op het oosten zou dus ook een goed idee zijn. het is ongeveer 20 graden binnen en veel licht (groot raam). Het zuidraam is voor de paprika/peper/aubergine. Ik heb ook nog een raam op het noorden, maar in die ruimte is het 17-18°. Mijn tunnelserre is nog niet volledig af en kan nog niet verlucht worden, daar zet ik dus nog geen zaaigoed ( te vochtig en broeierig overdag). Ik vroeg me nu af, naar volgend jaar toe of je verspeende plantjes in de serre kan zetten. Bij mooie dagen is het temperatuurverschil dag/nacht toch heel groot. Kunnen de planten hier wel tegen?
-
Inderdaad, ze staan aan de westkant van de moestuin. Hierdoor belemmeren ze het zonlicht op de moestuin in de late namiddag. Ik bedenk net dat ik sowieso 2 planten moet verpoten, want ze staan te dicht op elkaar. 1 van de 3 kleinere planten is een zijscheut van de grootste plant, ergens in maart heb ik deze er afgesneden, met maar heel weinig wortel, ze maakt wel al blad aan. Deze laat ik dus best staan. Ik heb ook nog een artisjok in pot staan. Dus 3 planten die dit jaar wel zullen opbrengen en 2 die ik ga verpoten en eventueel geen opbrengst bezorgen. Na anderhalfjaar geduld, zal het toch eindelijk zo ver zijn, artisjok op het menu!
-
ik wil ook wel een effortje doen, al moet ik daarvoor toch nog wat lectuur lezen, vorig jaar ook bonen (van struikbonen) opgehangen in mijn koterij, maar deze waren beschimmeld. Dit jaar eens opnieuw proberen: ik heb struikboon valdor en clarion. Zou dat een probleem geven naar kruisbestuiving toe? ik probeer er een aantal te isoleren. Er staat nog peterseliewortel (halflange) van vorig jaar, ik zorg dat alle gewone peterselie van vorig jaar verdwijnt, zodat er geen kruisbestuiving onstaat. Ook heb ik nog kleine niet noemenswaardige knolselders (Diamant) waarvan ik zaad kan oogsten (snijselder doe ik dan weg). in de kas probeer ik van de struikkomkommer en de augurk zaad te telen. Of dit allemaal lukt, das een goede vraag. Op een MTFD zal ik waarschijnlijk niet aanwezig zijn om ze te verspreiden, maar via de post lukt dat ook!
-
Hallo, mijn artisjokplanten zijn de winter goed doorgekomen, het zien er gezonde planten uit. Ik heb ze vorig jaar gezaaid, een beetje laat, waardoor er geen bloemhoofden ontwikkeld werden. Ze staan op een verkeerde plaats, in het zonlicht van mijn moestuin en ik zou ze dus graag verplanten. Ik denk dat het voor 3 planten geen probleem is, maar bij de grootste is al een bloemhoofd zichtbaar in het hart van de plant (is dit niet erg voeg?), ik ben bang dat de groei hiervan belemmerd zal worden als ik ze zal verplanten. Enig idee wat ik best doe?
-
ik heb dit jaar ook heel wat zaad van vaste groenten gekocht. Enkele vragen voor degenen met meer ervaring hieromtrent: 1. waar plant je lepelblad? Ik lees op de verpakking dat het een plant is van brakwater. Dat heb ik natuurlijk niet in de tuin, bootsen jullie deze omstandigheden na? 2. Iemand ervaring met oesterblad: welke standplaats in jullie moestuin. bij het zaaien moest dit normaal een aantal weken in de koelkast, maar bij mij is dit op de vensterbank al ontkiemt. 3. Ervaringen met zeemelde of struikmelde. 4. duurt het lang vooraleer brave hendrik ontkiemt? (lees net op een site dat dit even de koelkast in moet, dit stond niet op de verpakking) Morgen ga ik Brave hendrik, rode engelwortel, echte hop en parkietjesvrucht in de koelkast zetten voor de nodige koudeperiode. Spannend! Verder heb ik ook zaad van broccoli nine-star perennial, eeuwige moes, kleine pimpernel, welsh onion, egyptische ui, suikerwortel, asperge purple passion en zeekool gekocht. (een beetje mijn boekje te buiten gegaan, maar ik hoop dat al die variëteiten wel zullen opbrengen!) Indien er iemand zaad van witte asperge op overschot heeft, ik ben wel geïnteresseerd (nooit genoeg )
-
Hallo, van een aantal groenten wordt aangegeven dat het zaad een nacht mag voorweken in wat water. Ik vraag mijn nu af, kun je dit doortrekken naar alle zaden? of zijn er zaden die hier negatief op reageren. Ik heb dit jaar de neiging om alles voor te weken, omdat je dan zeker bent dat ze voldoende vocht hebben opgenomen en hopelijk sneller ontkiemen. Ik heb nu heel wat groenten voorgeweekt, het zal misschien snel duidelijk zijn of het positief uitvalt!
-
Hoe bescherm je dan best de knoppen tegen nachtvorst? Onze kiwibes (issai) gaat zijn 3de zomer in. Ik lees dat de plant toch 1 meter zou groeien op een jaar. Van mij is dat 10 cm Weet iemand de oorzaak hiervan? De plant is nu 50 cm groot. Vorig jaar hingen er bessen aan, maar verschrompelden na een tijdje. Het jaar daarvoor waren de bladeren in augustus al verdwenen...
-
Passiflora/boerenkool gezocht, groentezaden in ruil
miekebonje plaatste een topic in Ruilen en verkopen: vraag en aanbod
Hallo! Zoals de titel zegt, ik zoek passiflorazaad. Ik had er besteld via Vreeken, maar ze hadden deze op dat moment niet binnen. Liefst geen zaad die zelf gewonnen is uit gekochte passievruchten, ik wil de plant kweken in een tunnelserre om vruchten te dragen. De boerenkool die ik bestelde was ook niet binnen, graag had ik deze wel in de tuin. Ik heb dit voorjaar heel wat groentenzaden aangekocht via Vreeken en Denieuwetuin, waaronder ook heel wat meerjarige. Groeten, Mieke -
Ik merk dat ik bovenstaande zin verkeerd heb geformuleerd (nachtwerk...niet altijd even oplettend). Ik bedoel dus niet middenpad, maar middenste strook teelgrond, 1m40 is inderdaad wat lang, teveel strekken en ongemakkelijk werken. @Bit: dat ik daar nog niet eerder aan gedacht had! Ik dacht als je een lang pad zonder veel extra kleinere paden aanlegt, dat je meer ruimte hebt. Maar inderdaad, door kleinere vertakkingen die niet tot het einde lopen, heb je een mooie indeling, voldoende ruimte en ergonomisch werken! Bedankt voor de tip. Als de serre er staat zal ik waarschijnlijk toch met balken en touw de indeling eens construeren. @Estemy: inderdaad passiflora kan gerust buiten groeien en klimmen, heel mooi, hiervoor zal ik ook wel ergens een plekje vinden. Ik had wel gelezen (niet op dit forum) dat als je vruchten wil verkrijgen, ze warmer moeten staan. Dus wil ik er zeker één in de serre zetten, hoe dat zal uitlopen, dat is een andere vraag. Moet ik nog wat opzoekwerk voor doen.
-
Super! Mijn steentjes zullen vooral voor de leken zijn . Resultaten, frustraties en zalige momenten zullen zeker gedeeld worden. Zelf ben ik ook gek op foto's, maar vergeet er soms te nemen, een werkpuntje. Op dit moment is de moestuin ook nog niet veel soeps. Op de planning staat: moestuin met 5 verhoogde bedden (15cm verhoging) van 6,5m op 1,2m. Eén voor vaste planten en de andere voor wisselteelt. Daarnaast heb ik hier en daar nog een bessenstruik, een kruidenborder, een bed voor pompoenen en een koude bak zonder deksel ! De serre wordt ook nog opgezet. Vooral nog veel werk, maar inderdaad, foto's om de evolutie hiervan bij te houden zou leuk zijn.
-
Hallo, wij hebben een tunnelserre gekocht en moeten deze nog installeren. Ik heb al gelezen dat we het niet volgens de juiste as plaatsen (voor- en achterdeur zullen op de oost-west-as liggen). Maar dit is onze beste optie. Veel zon, dus belangrijk om goed te verluchten. Ik ben van het principe om de grond ongemoeid te laten. we hebben niet gespit, wel karton op het gras gelegd, teelaarde en compost daar op. De grond mocht wat hoger, omdat 's winters dit deel van de tuin redelijk vochtig is. Ik weet dus dat het langer zal duren vooraleer we de ideale bodemomstandigheden zullen hebben. Deze zomer zou ik enkel wat basisgroenten in de serre planten. De serre is 4m40 op 8m. Ik geloof 2m20 hoog. Doordat het een tunnelserre is, valt er weinig te planten aan de zijkant, tenzij wat lage groentesoorten. Ik kan nu niet zeggen vanaf welke breedte de serre 1m hoog is (toch wel handig mo te weten) Ik veronderstel dat ik best 2 gangpaden aanleg. Ik dacht 50 cm voor een gangpad, 1meter teelgrond aan de zijkanten en 1m40 teelgrond in het midden. één van de hoeken zal waarschijnlijk een werkhoek worden met tafel en materiaal om te werken. Zou dit een goede indeling zijn? Ik denk dat het middenpad wel wat breed is, in de moestuin is dit telkens 1m20 en dat is juist goed voor mij. Ik had graag deze zomer tomaat, aubergine, paprika, peper, komkommer, augurk, meloen 'petit gris de rennes' en passiflora in de serre gezet. Waarschijnlijk nog wat bloemen en kruiden er bij. Ik vraag me wel af of dit allemaal mogelijk is op die ongespitte grond. Ik denk dat we ongeveer aan een verhoging van 15cm zitten. Waar ik de groenten plant zal ik dit wel wat losser maken. Heel wat uitleg... Suggesties welkom!
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.