Ga naar inhoud

grasje

Members
  • Aantal items

    79
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door grasje

  1. Ik neem aan dat dit in een normale eierschaal zat en dat je deze open kon breken en dit eruit kwam? Volgens mij is een lash egg van buiten vaak ook al een beetje 'vreemd'. Die heb ik ook een keer van één van onze kipjes gezien en dat zag er van buiten al vreemd uit.
  2. grasje

    Moedeloosheid 🤪

    Een goede vorm van moedeloosheid, in de winter denk je er vast met heimwee aan terug. Je schijnt ook jam te kunnen maken van courgette en anders is chutney of zoetzure courgette ook lekker. Ik woon in Bulgarije en de lokale bevolking heeft hier vaak ook een overschot maar de expats zijn meestal wat minder van het tuinieren. Die kan ik wel blij maken met ons overschot. Misschien wonen er ergens ook wel eenzame oude mensen die niet (meer) kunnen tuinieren die je blij kunt maken?
  3. Dat is een lastig probleem misschien helpt het om CDs op te hangen? De reflectie van de zon zou wild afschrikken, zelf heb ik het nooit geprobeerd. Misschien kun je ook wapperend lint ophangen aan het hek gewoon maar een idee, ook nooit getest...
  4. Marters zitten wel echt op veel plaatsen, ik heb ze ook al in stadscentra zien lopen in de vroege ochtend, dus helemaal uitsluiten dat ze er zijn zou ik niet doen. Als je een dicht hok maakt heb je maar kleine stukjes gaas nodig voor ventilatie, dan zou ik voor de zekerheid gaan voor duurder gaas dat marters (en ratten) niet doorknagen. Ik heb geen ervaring met de soorten die je noemt. We hadden eerst twee eenden die waarschijnlijk een hybride waren tussen pekin eenden en muskus eenden, die hebben de moestuin toch wel aardig kaal gegeten. Loopeenden die gaan er een stuk netter mee om, als plaag bestrijden zijn die denk ik het beste. Loopeenden eten ook een heel stuk minder dan de eenden die we hiervoor hadden. Maar gezien de rassen die je noemt wil je ze ook voor het vlees denk ik?
  5. We hebben een simpel houten hok dat ik gemaakt heb van oude pallets en resthout, met gaas in de deur voor verluchting. Ook bovenin heb ik aan de zijkant een gat gemaakt met gaas ervoor voor de ventilatie. Eenden lopen niet zo makkelijk een trappetje op zoals kippen dus het is handig als de deuropening laag bij de grond zit. Onze loopeend woont tegenwoordig bij een kip in het kippenhok en springt wel vrij gemakkelijk het kippenhok in. Ze zijn eigenlijk niet zo veeleisend, vooral zorgen voor ventilatie zonder tocht is belangrijk en dan zijn ze snel tevreden. Eenden zijn echt heel leuk en gemoedelijk, ze hebben wel een zwembadje nodig en maken alles heel graag vies. Ik vind ze leuker dan kippen maar wel een stuk viezer. Weet je al wat voor eenden je wilt nemen en wil je ook een woerd en kuikentjes in de toekomst?
  6. Het grootste nadeel bij ons zijn de roofdieren. Na twee keer een aanval gehad te hebben (wat ons drie eenden en één kip heeft gekost), hebben wij besloten na deze kippen geen nieuwe meer te willen. Dit is afhankelijk van je omgeving maar ook in stedelijke omgevingen komen marters voor bijvoorbeeld. Je moet ze altijd in de nacht op sluiten en in de ochtend eruit halen. Er zijn ook elektrische deurtjes die vanzelf gaan (zijn wel duur en als niet alle kippen het hok in gaan zijn ze alsnog niet veilig). Een ren volledig roofdier bestendig maken is lastig, ingegraven gaas geeft geen garantie en gaas aan de onderkant beperkt kippen heel erg in het scharrelen. Vogelgriep is ook wel iets om rekening mee te houden. Er is regelmatig een ophokplicht dus dan zou ik wel zorgen dat je een ruim overdekt stuk maakt. Als ze ontsnappen vernietigen ze met liefde al je met zorg opgekweekte plantjes. Naarmate kippen ouder worden gaan ze minder leggen, dan kan je ze natuurlijk gewoon houden voor de gezelligheid. Als je ze echt voor de eieren hebt zou je er dan weer nieuwe bij moeten kopen om dat aan te vullen. Kippen kunnen heel gemeen zijn naar elkaar. Onze eerste drie kippen waren erg dramatisch die verwondden elkaar in het begin heel ernstig. Die waren vrijwel kaal en kwamen uit slechte omstandigheden. We hadden ze vooral uit medelijden gekocht. We hebben ze regelmatig van elkaar moeten isoleren en er zijn een paar tubes wondzalf doorheen gegaan omdat ze echt grote wonden kregen. Wanneer kippen bloed zien gaan ze doorgaans verder pikken. Een extra plekje/hokje om een zieke kip af te kunnen zonderen is dus ook handig. Als we hier minder last van roofdieren gehad zouden hebben, zou ik zeker hierna weer kippen nemen en dat terwijl we de eieren niet eens eten, ze zijn gewoon heel gezellig.
  7. @Tanja65 kippen zijn ook echt ontzettend leuk. Ze zijn leuk om naar te kijken en als je graag eieren eet is het natuurlijk veel leuker als ze van je eigen kippen komen. Als je een beetje ruimte hebt en je je best doet om zo nu en dan wat verrijking toe te voegen, is het ook een stuk diervriendelijker dan de eieren van de winkel. Ik ben er een ontzettende voorstander van dat meer mensen kippen nemen als ze de ruimte hebben. Het is leuk, goedkoop en scheelt weer bio industrie ellende. Er zijn ook wel wat nadelen maar daar was je niet naar op zoek geloof ik?
  8. Triest wel al die vervuiling en vooral dat er zo laks mee omgegaan wordt door Chemours. Zou sympathiek zijn als zo'n bedrijf enige vorm van verantwoordelijkheid zou nemen voor de door hun veroorzaakte ellende (en als zo'n bedrijf dat structureel weigert zou het wel fijn als de staat er dan iets mee doet). Ik kwam deze link tegen https://testenoppfas.nl/nl om eieren te testen op PFAS kost wel €269,50 (misschien een idee dat iedereen Chemours invult als factuuradres🙃 ). Geen idee hoe plaatselijk die vervuiling is maar anders zou je het ook kunnen delen met meerdere kippenhouders in de straat. Al zou de herkomst van het voer misschien ook nog een rol kunnen spelen?
  9. Hier hebben ze de hele winter wel af en toe een ei gelegd. Het zijn hybride kippen (super harco, een dual purpose kip), we hebben nog maar één isa brown maar die legt al een tijd niet meer. Sinds een week of twee/drie leggen ze weer heel consequent alle drie een ei per dag, we verlichten niks bij, maar doordat we zuidelijker wonen is het hier wel net iets langer licht in de winter en ook wat warmer dus dat zal ook schelen.
  10. Ik ben niet bekend met die afbreekbare draad, wel mooi als dat echt zou werken ik vraag me wel af of ook echt goed afbreekt in de vrije natuur zonder composteerproces. De draaddikte die je gebruikt hangt af van het vermogen van de machine, accu machines hebben niet zo'n groot vermogen dus daar zit meestal een dunnere draad op. De draad moet je regelmatig vervangen en zolang de diameter hetzelfde is kan je gewoon een ander merk gebruiken, zo is er ook de keuze tussen vierkant of rond. Vierkant is wat stugger en fijn bij wat dikkere begroeiing, rond wordt het meeste gebruikt en is prima voor gras en onkruid. Het vervangen van de draad is gelukkig heel simpel, het systeem verschilt soms iets per type kop. Je drukt de bovenkant van de kop eruit, neemt een stuk draad en het midden haak je in de spoel en draai je om spoel heen, de uiteindes laat je uitsteken en je drukt de kop weer terug. Het is even een handigheidje, op Youtube kun je vast uitleg met beeld vinden maar het is echt niet moeilijk en duurt een minuutje. Tijdens het maaien wordt de draad steeds korter, dat merk je vanzelf, dan tik je met het midden van de maaikop even op de grond terwijl je gas geeft en dan komt er weer een nieuw stukje draad uit. Houd er wel rekening mee dat dingen weg kunnen schieten dus goed afstand houden van mensen, dieren, ramen en auto's. Verder altijd een veiligheidsbril en oordoppen gebruiken. Zelf vind ik handschoenen ook een must om trillingen minder door te laten dringen maar als je maar af en toe met een accumachine werkt zal dat niet zo'n vaart lopen.
  11. Daar is denk ik inderdaad geen pasklaar antwoord op. Het hangt af van de kippen maar ook van de bodem, hoe nat het is en hoe lang het gras/begroeiing is. Onze kippen zouden 18m2 denk ik in een dag wel gedeeltelijk kaal krijgen maar die zijn ook iets groter dan kriel. Ze kiezen ook vaak een fijne plek en gaan op die plek scharrelen/graven dus het kan zomaar zijn dat één kant nog mooi intact is terwijl de andere helft omgeploegd is. Ik vrees ervoor dat je dat dan moet accepteren, of een veel groter stuk aan zou moeten bieden (maar dat kan natuurlijk niet altijd). Dat verhaal van de eenden eieren heb ik nog nooit gehoord, zelf eet ik geen eieren maar ik weet wel dat ze iets anders smaken en niet iedereen dat kan waarderen. Ze schijnen ook heel goed te zijn om mee te bakken. Ik heb geen verstand van kwartels maar misschien zijn die passender? Ze worden geloof ik niet tam en leggen natuurlijk mini eieren.
  12. Leuk dat je met kippen wilt beginnen. Zelf heb ik niet echt ervaring met specifieke krielrassen. Volgens mij hebben de meeste (alle?) krielen de neiging sneller broeds te worden. Uiteindelijk is broeds worden heel natuurlijk maar er worden in die tijd geen eieren gelegd en er gaan ook geen kuikens komen (tenzij je er bevruchte eieren onder legt natuurlijk) waardoor dat soms lastig kan zijn. Wij hebben leghybriden en ook dat is niet geweldig, dat zijn kippen die zover doorgefokt zijn om maar zoveel mogelijk eieren te leggen, waardoor ze inleveren op gezondheid. Kippen met bevederde poten scharrelen minder intens maar dat komt omdat ze door deze erin gefokte afwijking beperkt worden in hun natuurlijke gedrag, het scharrelen. Ook zijn ze iets vatbaarder voor mijten maar dat kan je tijdig behandelen waardoor dat vooral iets is om alert op te zijn. Ik denk eigenlijk dat je kapotte grond moet accepteren als je kippen wilt, dat is op zo'n klein oppervlak echt snel gebeurd. Hier ging het goed met drie hennen op 400m2, de andere drie hennen zitten op ongeveer 100m2 en dat is echt kaal. Verplaatsen zorgt er wel weer voor dat het aangroeit natuurlijk maar ik zou er voor jezelf rekening mee houden dat het gras zeker beschadigd raakt. Ik heb zelf de indruk dat kippen met weinig stress minder lawaai maken. We hebben twee verschillende soorten (isa brown en super harko), beide zijn vrij stil, vroeg had ik verschillende krielmixen en ook die waren stil. Wanneer er een roofdier in de buurt zit horen we ze en soms als er een ei gelegd wordt maar dat is het. Verderop in de straat hebben mensen ook kippen en daar is het een stuk onrustiger, verschillende honden, katten, en ze worden zo nu en dan opgejaagd om een deel te slachten. Die kippen maken regelmatig enorm veel kabaal. Vergeet vooral niet om een roofdierbestendig nachthok te maken, een net op de ren is prima tegen roofvogels maar marterachtigen komen daar heel makkelijk doorheen. Zelf helaas al vier dieren verloren aan een roofdier en dat is echt niet leuk. Zijn loopeenden misschien een andere goede optie? Maken niet echt herrie, kwebbelen wel veel maar niet zo luid. Ze scharrelen niet dus de grasmat blijft intact en ze leggen ook eieren. Wel hebben ze een badje nodig en daar maken ze graag een modderpoel dus wat dat betreft zijn kippen weer schoner. Er is hier trouwens ook een kippentopic:
  13. grasje

    Nat

    Wat een ellende al dat water! Hoop dat de vooruitzichten wat beter zijn voor komende tijd.
  14. Mooie haan. Als je goed contact hebt zou ik gewoon even bij de buren vragen wat ze ervan vinden, dan weet je dat meteen en voorkom je oplopende spanningen. Ik vind het zelf een heel fijn geluid maar dat zegt niks over jouw buren natuurlijk. Hier is vorige week helaas een kipje overleden. We hebben in die ren nu alleen nog maar één eend en één kip over. In de andere ren zitten nog drie kippen. Ik had dus bedacht om rustig aan één kip over te zetten naar die ren, zodat daar twee kippen bij de eend zitten. We willen geen nieuwe kippen/eenden meer in verband met de roofdieren, dus langzaamaan alles naar één ren is uiteindelijk de bedoeling. Ik had een rustige kip overgezet, de ren is zo'n 400m2, dus elkaar ontlopen leek me doenbaar. Helaas vloog de kip haar echt aan van grote afstand en zelfs onze oversociale eend viel de kip aan. Dit hebben we even aangekeken en toen toch maar besloten om ze voorlopig nog maar even apart te laten. Het is ergens ook wel aandoenlijk om te zien dat de kip en eend zo aan elkaar gehecht zijn en als één team hun territorium verdedigen. Met onze eerste kipjes hier hebben we enorme ruzie issues gehad, ze pikte elkaar echt heel heftig open. Die ene overgebleven kip is één van hen, dus gezien de heftige verwondingen in het verleden zijn we nu iets voorzichtiger met ze het 'zelf uit laten zoeken en verwachten dat het wel goed komt'.
  15. Inmiddels heb ik sinds kort een bosmaaier met accu en ben tevreden over de kwaliteit. We hebben een grote tuin en hebben steeds weinig gemaaid, leuk voor de biodiversiteit maar het begon inmiddels wel een beetje uit de hand te lopen. De maaier is dus direct vol aan het werk gezet en dat doet die netjes. Ik wilde eerst even kijken hoe die het met draad doet en daar was ik zo tevreden mee dat ik het mes er nog niet eens opgezet heb. Het echt dikke onkruid maait die dan niet mee maar daar is een draadkop ook niet voor bedoeld natuurlijk. De accu is steeds wel snel leeg (ik denk na ongeveer 200m2?) maar het is nu dus ook zwaar werk, straks ga ik het beter bijhouden en dan ga ik ervan uit dat de batterij het ook wat langer vol gaat houden. De machine zelf is super licht, zeker in verhouding met een benzinemaaier en ergonomisch ook fijn om mee te werken. Wel even wennen dat het heel anders vasthoud dan een normale bosmaaier. De machine die ik heb is van het merk Raider, volgens mij niet verkrijgbaar in Nederland maar is denk ik erg vergelijkbaar met het merk Parkside van de Lidl (de accu's zijn ook uitwisselbaar). De machine werkt op een 20v accu en ik heb er een accu van 4ah bij gekocht. Er kan ook nog een heggenschaar en kettingzaag op het uiteinde aangesloten worden maar die heb ik er niet bijgekocht. Totale kosten voor machine en één 4ah batterij was €125, een goede prijs kwaliteit verhouding vind ik (mits die nog even meegaat natuurlijk). Nu mezelf even bedwingen om meer machines van deze serie aan te schaffen. Wel goede klantenbinding zo'n accusysteem waar een hele serie machines op past.
  16. grasje

    Citroengras

    Sinds dit jaar heb ik ook een paar plantjes. Als experiment heb ik er twee in de volle grond staan en drie in de serre. Ik gebruik het voor van alles, thee, curry, Aziatische soepen, loempia vulling, Indische gerechten etc. Het geeft gerechten net even een extra frisse smaak zonder overheersend aanwezig te zijn. Ik vind het een leuke plant, ben er wel achtergekomen dat ze niet van extreme droogte en hitte houden maar ze overleefden het uiteindelijk wel. Als ze de winter overleven wil ik er zeker mee doorgaan. Wat doen jullie in de winter qua watergift?
  17. Ik zou ook niet weten of kippen minder oud worden door ze bij te belichten hoor. Wat wel zo is, is dat ze een vaststaand bepaald aantal eieren kunnen leggen in hun leven. Voor de mensen die de kippen levenslang willen aanhouden houdt het dus in dat, als het lukt om ze door te laten leggen, dat ze dus op jongere leeftijd uitgelegd zijn waardoor er weer nieuwe kippen bij moeten komen voor eieren. Voor mensen die ze puur voor de eiproductie hebben en uitgelegde hennen slachten is dit natuurlijk minder relevant. Een paar maanden geen eieren eten is natuurlijk ook een optie wanneer bij belichten niet lukt en je geen eieren wilt kopen uit de industrie. Dan smaken de eigen eieren in het seizoen vast nog lekkerder. We zijn tegenwoordig allemaal zo gewend dat alles altijd beschikbaar is, terwijl een tijdje zonder iets vaak ook gewoon een optie is.
  18. Wij hebben ook geen lamp en hebben ze inderdaad puur voor de gezelligheid, ik vind een lamp ook wat tegennatuurlijk. De Isa brown kippen hebben vorig jaar, op een week of twee na, de hele winter gelegd, de winters zijn hier wel iets korter. Groot nadeel vind ik bij dit soort legkippen wel dat ze ontzettend doorgefokt zijn op productie en daardoor de gezondheid het wat af laat weten. Onze nieuwste kippen (super harco) leggen nu nog keurig elke dag een ei, ik heb het idee dat ze een stukje robuuster zijn dan de bruine legkippen en zou het prima vinden als ze niet doorleggen. Verder ben ik het ook eens met Speets, dan heb je veel eieren in het begin en daarna niks meer.
  19. Je kunt er ook jam of chutney van maken voor de afwisseling.
  20. @TreaIk zat er inderdaad aan te denken om bijvoorbeeld in de winter en zomer (het is hier erg droog) voldoende complete voeding aan te bieden en dan misschien in het voor en najaar wat minder al hebben ze in de rui ook goede voedingsstoffen nodig. Het voer is hier niet zo duur, we betalen zo uit mijn hoofd €12 voor 20kg maar er zijn hier in het dorp veel sympathieke kleine boeren die bijvoorbeeld als aanvulling op hun pensioen nog een klein akkertje hebben met gewassen en vind het wel leuk om daar regelmatig te kopen. Biologisch voer heb ik hier nog niet kunnen vinden (vast wel online maar dan koop ik denk ik weer liever lokaal). Verder krijgen ze af en toe ook een gekookt eitje. Fermenteren en kiemen heb ik een tijdje gedaan maar daar ben ik in de winter mee gestopt toen het te koud werd en daarna ben ik het een beetje vergeten, dat zou ik weer eens op kunnen pakken. Grit heb ik lang naar gezocht maar is hier niet te vinden, ze krijgen dus af en toe eierschillen en soms wat extra vitamines met calcium. In de ren liggen veel kleine steentjes dus ik denk dat maagkiezel niet echt nodig is dan, ik werd nog net niet uitgelachen toen ik om maagkiezel vroeg bij de foeragehandel... Uiteindelijk zal het ook een kwestie zijn van experimenteren en kijken wat wel en niet werkt maar vind het ook sneu als ze iets tekort komen. Heel herkenbaar dat kleine hokje, hadden we hier in het begin ook regelmatig nodig... Wel hele mooie kipjes😍 hoop dat ze snel in het grote hok mogen. Gisteravond was er een hoop commotie op het terrein naast ons, toen we gingen kijken wat er aan de hand was, had er blijkbaar een vos in de tuin van onze buren gezeten en die waren ze vervolgens met de hele familie aan het verjagen met hooivorken en zaklampen. Nu maar hopen dat die goed geschrokken is...
  21. Je zou je kunnen verdiepen in verschillende postbedrijven en hun werkwijze. In Nederland zou ik niet weten of het bestaat maar hier heb je een koeriersbedrijf dat met busjes op en neer pendelt tussen hun aflever- en afhaalpunten. De pakketten gaan dus niet van het postkantoor naar het sorteercentrum, maar worden bij locatie a ingeladen in een busje en naar locatie b gestuurd. Ze lijden dan niet meer dan wanneer je ze zelf op zou halen.
  22. @Trea Ja de hond is een vrij waardeloze (en waarschijnlijk daarom gedumpte) waakhond en hoe langer hij hier is, hoe beter we begrijpen waarom😒. ach hij bedoelt het allemaal niet verkeerd en aangezien niemand hem wil(de) hebben blijft hij nu maar bij ons wonen (weggaan wil hij ook al niet). Het is inderdaad niet leuk als ze zomaar aangevallen worden, het jaar daarvoor waren er ook al twee eenden vermoord, voor ons zijn het echt onze hobbydieren, we slachten ze niet en hebben ze ook niet voor de eieren, meer als 'huisdier' dus. Leuk om te lezen dat je zulke oude kippen hebt rondlopen. Vroeger als kind had ik ook kleine kipjes (niet extreem klein en geen echt ras) die werden ook erg oud. @Mellie Dat is zeker niet leuk thuiskomen, ik begrijp het gevoel volledig. Toch kan ik me ook voorstellen dat het bij andere kippen heel anders kan gaan zoals Speets ook aangeeft. Qua voer zou ik eigenlijk het liefste helemaal afstappen van het commerciële voer en dus bijvoorbeeld alleen tarwe, zonnebloempitten, mais en bijvoorbeeld eierschalen voeren. Verder eten ze inderdaad ook veel onkruid en insecten. Ik denk dus dat het best zou moeten kunnen maar ben vooral benieuwd naar mensen die dus geen ander voer bijvoeren.
  23. @Mellie wat sneu van je kipje. Grappig dat de beleving qua geluid voor iedereen zo anders is. Ik vind het juist heerlijk om in de ochtend kippen, hanen of vogels te horen. Voorheen zaten er twee hanen op het perceel naast ons en nu ze een tijdje weg zijn mis ik het gekraai 's ochtends. Nou kunnen we vanuit onze slaapkamer onze kippen niet horen maar onze erfhond hoort ze wel en laat het dan graag aan ons weten dat de kippen wakker zijn. Dat vind ik dan weer wat minder rustgevend wakker worden. Verder durf ik het haast niet te zeggen maar na de aanval (paar maanden terug op klaarlichte dag heeft een wild dier één eend en één kip vermoord) zijn alle overige dieren nog in leven. Toch hebben we daardoor besloten het af te bouwen met de kippen maar voor zo lang het duurt gaat het nu dus goed. Eén kip had de aanval wel overleefd maar was wel geraakt en is sindsdien wat zwakker. Ze heeft daarna nog een kropverzuring gehad, die gelukkig op te lossen was met masseren waarna ze alles uiteindelijk kon uitspugen. Voor nu hebben we dus nog steeds vijf kippen en één eend. Onze kippen zijn amper broeds, dat is dan wel weer een voordeel van legkippen. De Isa Brown kippen leggen momenteel amper, sinds de aanval is dat niet veel meer en eten ze wat ze leggen zelf op, inmiddels zitten ze in de rui. De harko kippen daarentegen leggen netjes allemaal elke dag een ei. Zijn hier trouwens mensen die het voer zelf samenstellen? Hier in de omgeving kunnen we makkelijk aan zaden en granen komen en ik vind het leuk om dat rechtstreeks bij kleine lokale boeren te kopen. Naast het standaard kippenvoer hebben we nu een ton met tarwe en zonnebloempitten staan als extra en dat eten ze graag.
  24. grasje

    Wilde postelein

    Ik bedoelde inderdaad pureren, blijkbaar vindt mijn tablet purperen een logischer woord. Als het een van je lievelingsgroenten is kan je je lol op, lekker oogsten zonder moeite te doen. Ik vind het ook heerlijk gelukkig. Het is ook nog eens erg gezond en rijk aan omega 3, ideaal voor mensen die plantaardig eten.
  25. grasje

    Wilde postelein

    Ik vind juist de steeltjes lekker knapperig in gerechten dus ik zou ze gewoon eens proberen. De jonge topjes vind ik lekker in salade, de grotere delen, met steel dus, in roerbakgerechten. Laatst postelein uit de oven gemaakt met een lekkere olijfolie, knoflook en wat zout. Hiervoor had ik juist postelein met dikke stelen gebruikt. Ik voeg ook wel wat toe op het laatste moment in Aziatische noodle soep of maak andere soepen met bijvoorbeeld snijbiet en aardappel en dan purperen. Als je het lekker vind kan je er dus van alles mee maar het heeft wel een eigen smaak die je moet waarderen...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...