Ga naar inhoud

Honingbes

Members
  • Aantal items

    22
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Wageningen

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Vraagje aan de specialisten hier, hebben honingbessen veel ijzer in de grond nodig of is daar niks over bekend? Zij ook mijn vorige post over dat onderwerp. Als honingbessen veel ijzer bevatten dan moet dat ergens vandaan komen toch? Wat als er te weinig ijzer in de grond zit? Mijn eerste honingbes stond op arme maar ijzerrijke zandgrond op een lokatie waar ijzer nodules voorkomen. De plant groeide slecht maar de besjes werden snel zoet en aromatisch. Daarna had ik planten die ook op zandgrond stonden, maar zonder veel ijzer en die werden niet goed zoet. Toen verhuisd en planten verplaatst, wortels beschadigd. Het eerste seizoen hadden ze duidelijk gebrek aan nutrienten en een teveel aan suikers die als extraflorale nectar werd afgescheiden. Toch waren de bessen zuur. Mijn theorie is dat de bessen sneller zoet worden als er meer ijzer beschikbaar is. Zou dit kunnen? Ik heb roest toegevoegd en ook mulch. Ik verwacht dit jaar snel zoete bessen, als mijn theorie klopt
  2. Hoe doen jullie dat? Hoe groot zijn die planten, moet je daar met een ladder in klimmen? Ik haal hier 100 gram van een plant en die zijn nu bijna 6 jaar oud en maximaal 75cm hoog. Ok, ze zijn een beetje verwaarloosd, hebben altijd op arme zandgrond gestaan, nu verpoot in de achtertuin van een rijtjeshuis, maar om daar even 30x zoveel vanaf te halen....
  3. Mijn oudere struiken zijn Duet,Atut,Wojtek,Sinoglaska. Die laatste geeft de grootste bessen en Duet met zijn ovale bessen heeft een mooie groeivorm vind ik, blijft relatief laag en vlak zoals deze, maar omdat de bessen direct onder de dichte bladlaag zitten zijn ze wat lastig te vinden. Vorig jaar heb ik nog een paar plantjes van Arjan gekocht, Boreal Beauty,Aurora,Honeybee en Boreal Blizzard, maar daar kwam op een enkel besje na nog niks aan. De grond is hier armer dan ik dacht en de kornoelje dakboom die er tussen stond zoog veel water en voeding weg. Ik heb slechts 2 potjes jam kunnen maken en mijn vriendin heeft wat bessen geroofd, maar met wat extra mulch en compost verwacht ik volgend jaar een stuk betere oogst.
  4. Ik heb struiken uit 2012 die een beetje verwaarloosd zijn. Anderhalf jaar geleden zijn ze verhuisd en omdat ze tegen een muur gestaan hadden was de vorm een beetje scheef. Ik heb vorig seizoen na de oogst enkele takken terug gesnoeid tot aan de hoofdtak. Dit seizoen hebben die takken geen bessen gedragen maar kregen wel mooie sterke loten. Recent heb ik alle 4 de struiken nog wat verder gesnoeid, hoofdtakken die (bijna) op de grond lagen weg en al die dunne bruine takjes er tussenuit. Zou je een oude struik weer kunnen verjongen door hem zo ver terug te snoeien dat alleen de hoofdtakken overblijven? Deze tak een jaar geleden kaal gesnoeid: Mijn planten, na het snoeien:
  5. Zijn hier mensen die 'bemesten' met extra ijzer? Het viel me op dat mijn bessen dit jaar vrij zuur en zelfs bitter zijn en ik vroeg me af of ze soms iets missen aan nutriƫnten. Na even zoeken naar de voedingswaarde blijkt dat honingbessen relatief veel ijzer bevatten. Ik vroeg me dus af of het zou helpen als ik extra ijzer toevoeg. Nu had ik toevallig een verroestte paalhouder uit de tuin opgegraven en heb die een kleine week geleden maar onder de struiken gelegd. Zojuist de laatste paar besjes geproefd en LEKKER , zoet en aromatisch en ook goede textuur! Het waren de laatste paar inferieure bessen, waarvoor ik eerder niet de moeite nam om ze te plukken omdat ze nog groene plekken hadden. De goede smaak was zoals ik me herinner van het allereerste wildtype struikje dat ik lang geleden op een locatie had waar meer ijzer in de grond zit. Nu kan dit toeval zijn omdat die bessen wat langer zijn blijven hangen dan de rest, maar toch..... Ik had de overige bessen niet direct geplukt en volgens adviezen hier wat langer laten hangen en toch waren ze zuur. Iemand een idee?
  6. Er hangen maar heel weinig bessen aan mijn struiken. Ze zijn toch al zo'n 6 jaar oud, maar opgegroeid in arme grond en nu voor het 2e seizoen in onze nieuwe tuin. Bloei en bevruchting leek in orde, constant hommels op de planten. Zit ik te bedenken dat het misschien de klap van het verpoten is die ze nog niet te boven zijn, zie ik een merel naar de bessen springen! Ik dacht dat het wel mee viel met vogels op de Honingbes....... ik gaat een netje plaatsen
  7. Ik had dit ooit met schorseneren. Ze waren zelfs helemaal weg, er zaten alleen nog gaatjes in de grond waar ze hadden gezeten. Bij nader onderzoek bleek dat er een ondergrondse gang onder de rij planten liep: woelmuizen! Later heb ik een livetrap neergezet en een veldmuisje gevangen. Ik heb daar ook eens een paardebloem zien verdwijnen. Hij bewoog wat heen en weer en verdween zo de grond in In het geval van emelten, spreeuwen zijn er gek op.
  8. Ik heb inderdaad russiche rassen en zie soms wel kleinere solitaire bijtjes die in het kelkje kruipen, maar heb er nooit een echte honingbij op gezien. De Canadese plantjes die ik van jou heb zijn nog te klein om iets over te zeggen.
  9. @Roeier Helaas kunnen bijen met hun korte snuitje niet bij de nektar. Honingbessen moeten het van hommels hebben, maar dat zit wel goed met het mooie weer dit voorjaar! Zodra de bloemetjes goed bevrucht zijn vallen ze af lijkt het, de grond ligt er al mee bezaaid onder de struiken. Duet/Atut bloeit hier iets later dan Wojtek/Sinoglaska. We hebben ook Helleborus staan waar veel hommels op fourageren. Omdat die al in de winter begint te bloeien en lang door bloeit, denk ik dat de helloborus heel geschikt is om vroege hommels te lokken voor de honingbes.
  10. De 'Honeybee' die ik van jou heb heeft ook al een maand enkele bloemknoppen die al bijna open lijken te gaan. Voor de rest hier en daar een beginnend knopje.
  11. Na onze verhuizing had ik een paar van mijn honingbessen overgepoot, begin 2017. Opvallend was dat de bessen vrij zuur waren terwijl er voldoende zon was, zoveel zelfs dat druppels zoete vloeistof uit de takken kwamen waar de hommels dan weer op foerageerden. De takken zaten op den duur vol met bruine blaasjes met witte kristallen. Tijdens en vooral na de oogst kregen ze veel last van zowel een witte als een zwarte schimmel op het blad. Ik vermoed dat de beschadigde wortels een flink tekort aan voedingsstoffen veroorzaakte wat er op de een of andere manier voor zorgt dat de suiker niet in de bessen komt. Er zit hier veel klei in de grond dus ik hoop komend seizoen op een betere oogst
  12. Bessen zijn inderdaad lekker, smaken heerlijk zoet naar kiwi. Mijn kolomikta's hebben helemaal geen last van katten. Ik denk dat er verwarring is met Actinidia polygama (silvervine) waarvan stokjes en poeder verkocht worden als Matatabi, het Japanse 'kattenkruid'. Onze katten zijn ook gek van Matatabi, maar de Kolomikta laten ze met rust. Wat betreft vroeg uitlopen en bevriezen, kan gebeuren maar dan lopen ze wel weer opnieuw uit.
  13. Leuk! Zal vast wel gaan groeien Ik heb al een paar keer avocado gekiemd, gewoon in potgrond met het puntje er net zichtbaar bovenuit. Stiekem in een bloempot naast aandere plantjes geduwd en weken later roept mijn vriendin ineens "Wat komt daar nou omhoog??" Hahaha! Met mango lukt het ook goed, pit voorzichtig opensnijden en alleen het embryo zaaien.
  14. Zou dat niet 4 of 6 tot 12 bloemen zijn? Het is me opgevallen dat er op elke bes TWEE bloemen staan, heel apart. Helaas krijg je dan nooit meer dan half zoveel bessen als bloemen. Onze tuin gonsde vandaag van de bijen die op de krokussen fourageren, het komt wel goed met die bestuiving
  15. Na lange tijd weer eens op dit forum terecht gekomen dus ik zal even een vervolg schrijven op mijn eerste post. Inmiddels ben ik 2x verhuisd en heb ik niet zoveel tijd gehad voor de planten. De standplaats met veel arm zand is niet ideaal en de planten groeiden dan ook langzaam. Van de rupsen of andere plagen heb ik nauwelijks last meer gehad, ik vermoed dat het lokaal een topjaar was voor de rupsen. Ik heb een paar potjes jam gemaakt van de vruchten en dat was erg lekker. Ze zijn wat zuur, maar suiker er bij verbetert de smaak aanzienlijk. De "Kirke" is inderdaad oneetbaar zoals men zegt, smaakt echt giftig bitter! Recent heb ik 4 struiken met goede bessen verplaatst naar onze huidige tuin. Het zijn de Atut en Duet van kweker arborealis die elkaar zouden kunnen bestuiven en een Wojtek en Sinoglaska van kweker Esveld. Ik hoop dat die laatste twee ook aan kruisbestuiving doen. De knoppen staan al op het punt om uit te lopen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...