-
Aantal items
118 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Dorian startte met het volgen van Drentenier
-
Bij mij begon de Fyto buiten in de aardappels. Inmiddels zijn die allemaal gerooid, 2 emmers wat er 5-6 hadden moeten zijn. Na 5 jaar voor het eerst ook Fyto in de kas op de tomaten. Bruine vlekken zaten al snel verspreid over vrijwel al het blad. Je kan best een extra blad verwijderen maar op deze manier is er geen redden meer aan. Ik denk dat ik alle 8 planten, waar per plant 2 groene trossen aan hangen, komend weekend verwijder...en ritueel verbrand. De tomaten zelf rijpen nog wel in de vensterbank, ze lijken nog niet aangetast. Half juli en nog geen kleurtje op een tomaat te ontdekken, anders at ik ze nu al. Wat een schimmeljaar. Zonder tomaten kan ik mijn komkommers extra ruimte geven. Wie weet wil er in augustus nog een komkommer groeien.
-
Hier hetzelfde 'probleem', veel blad, kleine komkommers, geen groei. Ik denk dat het mede komt door gebrek aan zon/warmte. Eerdere jaren met dezelfde soorten in dezelfde opstelling geen problemen gehad. Wellicht ook afhankelijk van ras, maar mijn ervaring met komkommers (rassen Sonja en Fitness F1) is dat er geen bestuiving nodig is voor de komkommers om te groeien. Een onbevruchte courgette groeit amper en wordt door de plant afgestoten, maar komkommers groeien onbevrucht gewoon door. Je wilt in principe ook geen bevruchte komkommers, die groeien groter en zitten uiteindelijk vol harde zaden. Ik heb ook een ras echte tuinders-komkommers staan (Fitness F1) en deze maken helemaal geen mannelijke bloemen. Bij rassen Sonja/Tanja heb ik in het verleden ook wel alle mannelijke bloemen verwijderd om bevruchting te voorkomen. Bij Fitness F1 groeien de vrouwtjes uit tot exact wat er in de winkels ligt, maar dit jaar dus nog niet. Het wordt tijd voor zomer!
-
Ik poot dit jaar voor het eerst eigen aardappels; vroege Frieslander en soort halflate waarvan ik niet meer precies weet wat het is. Deze piepers zijn in mijn kruipruimte onder het huis redelijk goed de winter door gekomen. Er zaten wat lange uitlopers aan maar ze lijken nog genoeg over te hebben. Ben benieuwd.
-
Toen ik vorig jaar online mijn zaden en uien bestelde heb ik ook 2 aardperen besteld. Er stond niet specifiek een ras bij vermeld. Die rassen bestaan dus kennelijk wel, maar in Nederland wordt meestal maar 1 type verkocht. Ik lees dat het qua smaak niet veel uit maakt. Wellicht in de omvang van de plant? Als ik kijk wat er in 1 jaar groeide uit die 2 knolletjes, dat was genoeg plant om een speciekuip omver te doen waaien (4 meter hoog). Wel al kilo's knollen . Het meeste zit nog in de grond.
-
Oranje kan maanden duren, deze ligt nu bijna een jaar in mijn woonkamer:
-
Ik heb eens wat rondgesnuffeld op internet over pastinaak en irriterende stoffen. Dan komen er ook resultaten omhoog over kankerverwekkende stoffen. Wat opviel was de verwarring die er kan ontstaan tussen onderzoeken uit de jaren '80 die een kankerverwekkende stof noemen (niet denderend veel), tegenover moderne onderzoeken die stoffen aantonen die juist beschermen tegen kankerverwekkende stoffen. Mijn conclusie; zal wel gezond wezen . Bij de irriterende stoffen wordt het loof genoemd, er wordt ook onderscheid gemaakt tussen het loof van de gekweekte variant, de wilde variant, en andere planten waarvan het loof verward kan worden met dat van pastinaak. Het blijkt maar weer eens lastig om een vinger te leggen op welke stoffen uitsluitend in loof voorkomen en niet in knol/vrucht, of voornamelijk in loof en minder in knol/vrucht, of wel in onrijpe vrucht maar niet in rijpe, rauw of gekookt etc. Denk aan tomaat, denk aan aardappel, vlierbessen. Een schadelijke stof wordt aangetoond, maar zit het ook in de hap die je neemt? Het staat in ieder geval wel vast dat het loof van pastinaak na aanraking op de huid voor problemen kan zorgen (onder invloed van zonlicht). Zelf heb ik voor het eerst pastinaak in de tuin staan, ze doen het goed. Van het blad heb ik nog geen last gehad. Begin steeds meer trek te krijgen in de wortel, maar ze moeten nog even. Ik denk zelf dat de pastinaak vergeten is omdat we ons geduld zijn kwijt geraakt. Je kan in de tijd van 1 pastinaak wel 2-3 keer iets anders telen.
-
Het loof ging na al die regen rap dood, dus heb gisteren de middellate gerooid. Zat 11 dagen tussen, de vergelijking: Vroeg (25-Juli, 8.5 kg van 10 poters): Middel (4-Augustus, 16.7 kg van 9 poters): In de laatste week van April is het eerste loof van de vroege afgevroren, de middellate waren toen nog niet boven. Wellicht heeft dat het verschil in opbrengst nog wat vergroot.
-
Het sluiten van allianties vormt de sleutel tot overwinning.
-
Gaat een regenton kapot als water erin bevriest?
Drentenier reageerde op weknow's topic in Tuinvragen
Ik maak mijn 3 tonnen leeg zodra er een langere vorstperiode aan komt, voor de zekerheid. Toen ik begon stond er een oude groene ton naast mijn kas. Ik meen dat het direct de eerste winter was, 2011/2012, dat ik heb geschaatst, mijn vlinderstruiken tot onder de grond stuk vroren met -20...toen bevroor er niet slechts een laagje op de ton, maar werd de gehele ton een klomp ijs tot de bodem. In zo'n geval gaat denk ik niets je meer helpen. Dat het vaak goed gaat is denk ik omdat een groot deel van de ton meestal niet bevriest, en dat in zo'n geval de druk van de uitzetting van water naar ijs nog ergens heen kan, omhoog, omlaag, en opzij (grotere flexibiliteit van materiaal rond het middelpunt van de ton). Maar zodra de bovenste 30 cm dicht zit en moeder natuur zet aan om de daaronder opgesloten watermassa te bevriezen, waarmee het volume toch een procentje of 8 zal toenemen, zeg dan maar hallo tegen je nieuwe compostvat. Want dat is die ton bij mij geworden. Zodra de klomp ijs begon te smelten ging de ton huilen. Scheurtjes rondom, leek wel een douchekop. -
Mexicaanse dropplant - Agastache du Mexique - Mexican giant
Drentenier reageerde op Ludo's topic in Kruiden
Ik heb ze vorig jaar een aantal keren gezaaid in potjes in mijn kas, waarvan het 1 keer gelukt is planten te krijgen. Ik geloof niet dat het zaad toen snel kiemde. Kan me voorstellen dat het in de tuin in ieder geval nog wat langer duurt dan in een kas. Oh, en slakjes vinden niets lekkerder dan opkomende dropplant. Of dit nu uit zaad is of een opkomende oudere plant; goed beschermen tegen vraat. Naar mijn gevoel zou ik bij direct zaaien in de tuin nooit dropplanten krijgen. Een zaailing is in 1 slakkenhap weg en die slijmballen lijken er meters voor om te willen kruipen. -
Ik was op vakantie toen de vorst het aardappel loof met de grond gelijk maakte, maar ze lopen weer uit. Niet alleen nieuwe scheuten vanuit de knol, maar ook opnieuw vanuit de afgevroren stengels. Er hoeven in ieder geval geen nieuwe de grond in. Ben benieuwd wat het oplevert.
-
Wat pastinaak op plaatsen waar het niet was opgekomen. En de mais opnieuw, die was door vorst gesneuveld tijdens mijn vakantie.
-
RobO, bedoel je met nu niet meer dat je deze boom überhaupt niet meer zou optillen, of niet meer tijdens dit groeiseizoen? Zoals je kan zien zat de entplaats een tijd onder de grond. Ik heb ruim een jaar terug nog wel eens wortels van het ras weggehaald, toen ik nog kon zien wat wat was. Maar de vogels graven en spitten hier het gat steeds weer vol (je moet iemand de schuld geven) en ik heb het dit keer gewoon echt te lang dicht gelaten. Wortels groeien kennelijk als kool. 1 voor 1 de wortels wegknippen in die kuil lijkt me voor de boom het minst belastend, dus daar ga ik mee beginnen.
-
Wat de wortels betreft, kijk ik hier nu naar een anders gekleurde onderstam waar alle wortels bij horen, of is het stuk onder de grond sowieso anders van kleur en is het zo gewoon niet te zeggen?
-
Deze Benoni appel staat er nu 3 jaar. Ik wou dat ik bij het planten had geweten wat ik nu weet over planten en snoeien, nu moet ik roeien met de riemen die ik heb. In het eerste jaar heb ik (vind ik) minimaal 3 fouten gemaakt: 1. de onderste takken niet ingekort 2. de hoofdstam niet ingekort 3. te diep geplant; het is nu twijfelachtig of de bovenste wortels van de ent zijn (ipv de onderstam) De opvolgende jaren heb ik het nieuwe hout wel steeds ingekort. Nu zit ik met relatief lange lage takken (ze groeien wat naar voren dus zijn langer dan de foto doet vermoeden) en een lang stuk kale stam erboven. 2 jaar geleden had ik 4 appels, vorig jaar 40 (uitgedund van 130). Dit jaar 0. Nu denk ik; beurtjaar, wellicht een mooie kans om een deel van de fouten te herstellen. De vraag is wat nu wijsheid is. Ik twijfel of ik de onderste takken zal inkorten (wanneer? en win ik daar nu nog iets mee?) Ik twijfel of ik de wortels moet aanpakken (wanneer?), bv de hoogste wortels die mogelijk van de ent zijn verwijderen? Ben bang dat als de ent inderdaad meerdere wortels heeft, en ik niets doe, dat de ent de boel overneemt en dat de boom de komende jaren vooral groen zal aanmaken en helemaal geen appels. Hoor graag wat jullie zouden doen.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.