Ga naar inhoud

Stoel

Members
  • Aantal items

    12
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Dank voor je reactie @Patrijs. Ik dacht dat ik dat het vermelden van zeeklei impliciet al had aangegeven😅, maar het gaat om zeeklei in de Flevopolder. Ik zie nu dat het daar gemiddeld 1 a 2 graden warmer is dan bijv. in Scheveningen. Bedoel je met venkel bladvenkel of knolvenkel? @Goudsbloempje: Bedankt voor je reactie! En het gaat uiteraard om de vroege varianten (zowel rode als gele framboos) @Arja: Nee daar ben ik niet bekend mee. Bedankt, ik zal me er eens in verdiepen. Tot nu toe heb ik dit lijstje, kunnen jullie deze nog aanvullen? Ik ben benieuwd! Groenten/kruiden: -Spinazie -Tuinbonen -Peulen -Wellicht zomerwortelen (Parijzenaars?) -Radijs -Raapsteeltjes -Kropsla , twee vroege soorten. -Pluksla -Venkel -Rucola -Chinese kool -Ui -Snijbiet -Doperwten -Meiraap -Bieslook -Koriander Aardappels: -Frieslanders Fruitstruiken: -Aardbeien -Frambozen -Rode bessen
  2. Dag medetuinders, Als docent op een middelbare school heb ik nu een unieke kans gegrepen om jaarlijks in het voorjaar (feb-eind juni) met leerlingen te gaan tuinieren. De schooltuin bestaat uit zeeklei, met daarbij ook een koude tuinkas. Mijn vraag aan jullie is: welke groenten kan ik verbouwen met daarbij enige zekerheid dat ik het ook tijdig (dus eind juni) kan oogsten? Ik kan dus voorzaaien in de koude kas, misschien ook binnen in school of onder plastic. Zelf kom ik op de volgende soorten: Groenten: -Spinazie -Tuinbonen -Peulen -Wellicht zomerwortelen (Parijzenaars?) Aardappels: -Frieslanders Fruitstruiken: -Aardbeien -Frambozen -Rode bessen Kunnen jullie dit lijstje aanvullen? Ik ben benieuwd!
  3. Stoel

    Tomaten Topic 2020

    Het regent nu toch al een paar dagen achtereen. Ook vandaag en morgen blijft het zeker niet droog. Er van uitgaande dat er voldoende blad is afgeknipt en de plantafstand ook voldoende is: Hoe lang kunnen tomaten eigenlijk buiten in de regen staan voor dat er problemen ontstaan als schimmel en wellicht ook de gevreesde aardappelziekte? Gelukkig geven ze vanaf vrijdag in de namiddag droog weer op.
  4. Stoel

    Tuinboon schimmel?

    Dank voor de uitleg @roeier. Is er iets waarmee of waardoor je zelf de bloemen kunt bestuiven? (behalve de natuur haar werk laten doen en dit stimuleren)
  5. @Moonsparkle Je kunt zomerwortelen al vanaf maart in de volle grond zaaien. Mits de grond niet bevroren is natuurlijk. De enige kunst dan is om de grond vochtig te houden zodat ze niet uitdrogen (hier zijn ze gevoelig voor). Gouden tip: leg een houten plank over de gezaaide rij nadat je water hebt gegeven, Zo voorkom je dat het uitdroogt. Af en toe checken of het eronder nog vochtig is. Pas als de zaailingen boven komen piepen haal je het plankje definitief weg.
  6. Stoel

    Winterpeen

    Dag @Jorgen @Eli, Zeker kan ik dat. De bakjes waarin ik het kweek haal ik gratis bij een tuincentrum en vul ik half met volle grond en half met potgrond (geen zaai- en stekgrond en andere zaken die mijn inziens niet nodig zijn en tevens duur). Daarin zaai ik 1 venkelzaadje per stuk. Als ze een paar centimeter groot zijn schep ik ze met een lepel uit en zet ze in de volle grond. Op de eerste foto zie je ze de bakjes. Deze zijn overigens gevuld met zaagsel en stokbonen omdat de venkels al in de grond zitten. Op de tweede foto zie je vooraan de kleine venkels in een rij. Ze zitten er nu een weekje in. Daar verderop zie je al wat oudere venkels. De rij ernaast zijn overigens zomerwortels die rechtstreeks in de volle grond zijn gezaaid.
  7. Stoel

    Winterpeen

    @Eli Ik weet niet of patrijs met wortelgewassen alleen de wortelsoorten bedoelt of ook andere soorten, maar wij verplanten wortelgewassen als venkel en bieten al jaren zonder probleem. Vaak gaat het zelfs beter dan direct buiten zaaien. Zomerwortel en winterpeen niet.
  8. Als je de asperges groen wil oogsten, hoe diep moet je de planten dan zetten?
  9. Dag Mensen, Ook hier flinke schade aan sommige aardappelsoorten. Met name de Agria en de Roseval hebben flinke schade (verlept of veel donkere plekken op het blad). Nu lees ik hier dat de aardappel van onderuit door kan groeien. Dat is mooi. Maar wat te doen met het blad dat kapot is? Laten hangen of juist wegsnijden/aftrekken? Wat is beter voor de plant, weet iemand dat?
  10. Stoel

    Tomaten Topic 2020

    Dank voor je reactie Vastone. Dan is de vervolgvraag: wat doe je met die bladeren? Herstellen ze zich nog of kun je ze beter afknippen?
  11. Stoel

    Tomaten Topic 2020

    Dank voor jullie reacties Gianni en Patrijs, Ik woon in Zwolle waar het relatief koud is geweest vergeleken met andere delen van het land. Maar het heeft vermoedelijk niet gevroren aangezien bij de buren het aardappelblad niet zwart is geworden of anderszins is aangetast. Dus dan zeker ook mijn tomatenplanten niet bevroren geweest, aangezien ze onder folie staan. Maar evengoed houden ze niet van koude. Wat is de minimumtemperatuur van een tomatenplant om niet ziek te worden? En spelen grote temperatuursverschillen tussen overdag en nacht ook een rol waardoor het blad ziek kan worden? Overdag kon het er afgelopen weken al flink warm worden, en 's nachts dus flink koud.
  12. Stoel

    Tomaten Topic 2020

    Dag, Ik ben nieuw hier (ik heb al vaak meegekeken op dit forum) en kom direct met een vraag. De casus schrijf ik hier zo volledig mogelijk uit, zodat jullie de situatie zo optimaal mogelijk kunnen inschatten en de juiste diagnose kunnen stellen waarmee ik verder kan! -Ik heb sinds een paar weken tomatenplantjes onder een tunnelserre van folie (zie foto 1). Dit is folie die niet volledig transparant is. -De tomaten hebben dus een aantal koude nachten achter de rug, die nachten was de serre volledig afgesloten (zoals bijna alle nachten). -Op warme dagen (rond de 20 graden en zon) heb ik overdag de serre voor een deel opengezet. -Af en toe zag ik condens onder het folie zitten. -Er zit flink wat oude stalmest in de grond. Ook bij het uitplanten heb ik droge koemestkorrel toegevoegd aan de planten. -Ik heb verder geen kalium e.d. toegevoegd. En dan nu mijn vraag: Waarom zien mijn tomatenplantjes er zo uit? Voor de duidelijkheid: ik heb bij vrijwel alle plantjes de onderste takken verwijderd omdat ze geel/bruin waren geworden met hier en daar zwartgrijze vlekjes. Waar kan het aan liggen?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...