Ga naar inhoud

Allard

Members
  • Aantal items

    10
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Enschede
  1. Dank voor de reactie inderdaad. Ik heb zelf ook nog even verder gezocht en meerder bronnen tonen inderdaad aan dat de sporen van oesterzwammen schadelijk kunnen zijn. Sporenvrije varianten zijn dan een uitkomst lijkt me. Sporenarme varianten zijn er ook maar dat ook daar kan je nog problemen mee krijgen volgens onderstaande bron. Erg mooie bron overigens er staat veel info in de inleiding. https://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/296876 Ook benoemen ze een drempel waarde voor hoeveelheid sporen per kubieke meter die tot klachten kan leiden. Verder lijkt het me dus logisch dat de hoeveelheid oesterzwammen die je kweekt en de grote van de ruimte van groot belang zijn. Het lijkt mij dan ook dat de gezondheidsproblemen vooral voor telers gelden en dat bij kleinschalige (hobby) productie in een groot genoeg ruimte geen problemen op zouden moeten leveren. Ik kan helaas niet vinden hoeveel sporen een oesterzwam produceert (dit zal overigens ook wel van heel veel factoren afhangen) ander zou ik het kunnen narekenen en dit met zekerheid kunnen zeggen.
  2. Goedenavond Ik heb reactie van een leverancier van broed. Het kan inderdaad zo zijn dat als je heel veel blootgesteld bent aan de sporen, dit slecht is voor je gezondheid, Verder neemt door slechte ventilatie wel de concentratie CO2 toe wat de groei van andere schimmels kan bevorderen. Ik hoop dat jullie je ook kunnen vinden in dit antwoord, maar in ieder geval erg bedankt voor het meedenken.
  3. Dank voor jullie beide reacties. Ik heb ook nog twee leveranciers van oesterzwambroed aangeschreven en houd jullie op de hoogte als ik antwoord krijg. Verder heb ik ook het water uit de zak gelaten, dank voor de tip.
  4. Goedenavond, Ik zal nog even verder op onderzoek uitgaan en houdt je op de hoogte. Ik moet overigens wel even relativeren geloof ik, het gaat niet om een strobalen maar om 3 diepvrieszakjes. Onderstaand mijn opstelling (excuses voor de slechte kwaliteit van de foto, ik heb geen fantastische camera)
  5. hoi weknow, Dankjewel voor je antwoord. Als ik het goed begrijp is het dus geen probleem oesterzwammen in huis te kweken zolang ik ze maar op tijd oogst. En voor het huis zelf hoef ik me dus helemaal geen zorgen te maken. Ik heb nu dus al een aantal zakken hangen en wil eigenlijk wel kijken hoe dat gaat, wellicht dat ik later nog de rotterzwam growkit aanschaf. Maar vanuit het gezondheidsaspect maakt het niet uit of ik die kit gebruik, of dat ik het zelf op stro kweek toch? Dank voor je hulp
  6. Goedenavond, Ik was geïnteresseerd in het kweken van oesterzwammen op stro en een vriend van me had toevallig nog wat broed over, ik heb verder geen ervaring maar het leek me leuk een keer te proberen. Ik heb dus stro gekookt, gemengd met broed en het in plastic zakken met een aantal gaatjes met poreuze tape opgehangen in mijn kelder. Het hangt er nu een paar dagen maar ik maak me een beetje zorgen over hoe verstandig dit is om in huis te doen. Ik woon namelijk in een vrij achterstallig studenten huis, en gezien oesterzwammen op hout groeien ben ik bang dat de schimmel het huis over kunnen gaan nemen. Nou dacht ik zo dat in de fase dat er nog geen paddenstoelen zijn, er niet zo'n probleem is, gezien de schimmel is opgehangen en niet in contact komt met hout. Maar als er paddenstoelen ontstaan, verspreiden die natuurlijk sporen. Zouden deze zich in het hout kunnen nestelen? Over het algemeen is het hout geverfd maar er zijn plekken waar dit niet zo is, verder is er ooit een lekkage geweest en is er een stukje plafond van erg slechte kwaliteit en niet geschilderd, het is ooit nat geweest maar het is nu wel droog. Kan iemand met wat meer verstand van oesterzwammen mij daarom vertellen of ik de zakken gewoon kan laten hangen of dat ik anders binnen kort paddenstoelen van mijn plafond kan plukken. Dat wordt toch wat lastig uitleggen aan de huisbaas... Alvast bedankt
  7. Dank voor je antwoord, Goed om te weten dat de wortel ui combinatie niet altijd even goed werkt. Hopelijk kom ik er ooit nog achter met zekerheid achter wat nou precies mijn wortels aan tast.
  8. Misschien dat de wortelvlieg inderdaad wel de oorzaak is. Mijn aangevreten wortels lijken in ieder geval wel een beetje op wat ik op internet vind onder wortelvlieg. Maar hoe zit het dan met die aardappel? Die heeft dezelfde schade. Was de wortelvlieg gewoon even klaar met wortels? Netten gebruik ik niet. Ik kan me voorstellen dat dat goed helpt tegen de wortelvlieg. Ik heb ook gelezen dat je uien en wortels door elkaar moet zaaien tegen de wortelvlieg, heeft iemand hier ervaring mee?
  9. Hoi, Dank voor je snelle reactie Een woelmuis zou wel kunnen, maar dan zou ik gangen moeten kunnen vinden toch? Ik heb elke keer rond een opgevreten wortel gezocht naar gangen maar kon niets vinden. Een veenmol had ik nog nooit van gehoord. Ik lees dat ze vrij weinig voor komen in het oosten van het land, waar ik woon. Leven ze trouwens allen in veen? Anders vallen ze al wel af, hier heb ik namelijk zandgrond. Ik bedenk me trouwens wel dat er hier tamelijk veel engerlingen in de grond zitten. Zouden die beestje het kunnen hebben gedaan? alvast bedankt
  10. Hoi iedereen, Ik heb in mijn achtertuin een moestuin aangelegd en vermaak me hier erg goed mee. Ik merk dat ik nog wel veel moet leren. Nou zijn veel van mijn wortels (ongeveer de helft) aangevreten. Zou iemand mij kunnen vertellen waardoor, en wat ik er tegen zou kunnen doen? Hier wat extra info: Een maand of twee terug waren er veel witte luizen bij de overgang van het loof naar de wortel (ik vermoede de wortelluis, dat klonk wel logisch ), deze zijn inmiddels allemaal weg, dus ik weet niet of zij er voor verantwoordelijk zijn. Van de meeste wortels is ook alleen het onderste aangevreten, de eerste paar centimeters zijn vaak gewoon in tact. Ik had ook gelezen dat woelmuizen een probleem kunnen zijn. Hoewel het aangevreten deel er niet uit ziet alsof een muis eraan heeft gezeten( er zitten heel veel kleine inhammetjes op het oppervlakte). . Verder kan ik geen gangen of gaten vinden. En er lopen hier aardig wat katten rond. Overigens is ook een enkele aardappel aangevreten op de zelfde manier, maar dit zijn er veel minder dan de wortels. Kan iemand mij meer vertellen?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...