Ga naar inhoud

Gianni1234

Members
  • Aantal items

    264
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Gianni1234

  1. Gianni1234

    Pepers 2025

    @rorror Ziet er prachtig uit. Wat voor lamp staat er op?
  2. @redzebra Dat was een bijzonder leerzame read, bedankt. Het neemt inderdaad een belangrijke misvatting weg. De grond hier is verder verse (niet gesteriliseerde) potgrond, dus ik maak mij niet al te druk verder. Wanneer volgen de eerste waarschuwingen gewoonlijk? Rond juni?
  3. Vraag mij af of de drie dagen (lichte) regen het wel zo handig van mij maakte om alles naar buiten te brengen. Nu heb ik altijd alles buiten staan onder de blauwe hemel (geen kas, helaas), maar de afwezigheid van vorst maakt dit nog niet geweldig i.v.m. schimmelvorming. Misschien alles toch maar onder de overkapping zetten als het morgen wéér gaat regenen? Kijk het zijn natuurlijke jonge plantjes, dus de weerstand is ook beter, maar het kan altijd al in de vroege fase misgaan nietwaar? Sowieso: heeft iemand hier ooit phyto vroeg in het jaar gehad?
  4. Gianni1234

    Pepers 2025

    Hm, dan is het even afwachten. Goed mogelijk komt de groeispurt pas tegen eind mei dan. Op zich nog steeds, het is meer dat ik dan minder pepers eraf haal tenzij ik iets van 4 planten wil houden. Wat denk je over planten die uit oude ontkiemde zaden doorschieten @rorror? Is dat een nadeel, of maakt het niet uit zodra er ontkieming plaatsvindt?
  5. Buiten gaat alles prima, maar binnen blijft het ook hard doorgaan onder de lamp. NB: Ik heb ook al bloemen, zie de eerste foto: Woorden beschrijven niet hoe intens het licht van deze lamp is. Langer dan 1 minuut bij de lamp blijven zonder enige vorm van bescherming is niet aan te raden, oef.
  6. Gianni1234

    Pepers 2025

    Hallo. Ze staan in P9 potjes. Grond is redelijk vochtig, dat wel. Wat de grond betreft: het is een mengsel van potgrond, perliet en wat stekgrond. Laten we zeggen dat het een tamelijk luchtig mengsel is, wat goed werkte gezien hoeveel wortels mijn tomatenplanten wisten te groeien. Voeding: geen. Dat doe ik in principe niet bij zaailingen. De potgrond zou genoeg voeding moeten bevatten voor de beginfase. Temperatuur: wisselend. De groei setup staat op zolder, waar het 's nachts denk ik wel tot een graad of 15 kan dalen qua temperatuur, althans in het uiterste geval. Overdag rond de 18 tot 20 graden, onder 13 uur lang (fel) licht. Kijk, ik weet ook dat het oude zaden zijn, hoewel aanzienlijke tragere ontkiemingstijd mij bekend voor komt. Ik zeg 'komt bekend voor', want het is alweer jaren geleden sinds ik deze voor de laatste keer heb laten ontkiemen. Maar mij lijkt het dat áls de plantjes eenmaal doorkomen uit de zaden dat het daarna net zo snel moet gaan als 'versere' zaden. Echter: klopt dat?
  7. Gianni1234

    Pepers 2025

    Vraagje aan iedereen hier. Ik had nog wat oude (lees: 5 jaar oud, zelf geoogst) Lemon Drop peper zaden, die ik uit een (luchtdicht) potje heb gehaald. De lucht in de pot rook muf, en de zaden waren natuurlijk niet meer van goede kwaliteit. Ik heb alles geplant (ik denk iets van 30 zaden?) en er zijn er wel 10-15 uitgekomen tot nu toe. Maar het gaat traag, mijn hemel zeg. Na circa 20+ dagen zijn ze allemaal ongeveer ontkiemd, misschien wel richting de 25+ voor sommige. De groei gaat tergend langzaam: ze blijven klein en slechts ééntje heeft twee+ weken nadat die is uitgekomen de eerste permanente blaadjes ontwikkeld. Maar het is nog steeds een zeer klein, zeer fragiel plantje in dat geval. Mijn vraag: is dit een normale gang van zaken m.b.t. de ontwikkeling van pepers? Ik heb eerder gelezen dat pepers veel tijd besteden aan het maken van wortels en dat het daarom vooral lang kan duren voordat er écht iets van groei boven de grond plaats vindt. Maar klopt dat? NB: ze staan onder dezelfde krachtige LED groeilamp die ook mijn tomaten stekken zeer goed heeft ontwikkeld.
  8. Ik heb wel eens gelezen dat je dit kan doen in de vroege fases om de groei van de plant te bevorderen. Lees: dat er dus geen energie gaat naar het aanmaken van (de eerste) vruchten. Uiteindelijk heb ik het nooit gedaan, maar de logica zelf kan ik wel volgen. Of het daarentegen klopt, geen idee. @aalterse-willy Flinke planten trouwens. Wanneer heb je ze gezaaid, of zijn dit stekken van vorig seizoen?
  9. @Rookie Tot in juni ja? Het is in het Hoge Noorden dan toch wat anders dan hier . Voorbeeldje: https://weerstatistieken.nl/eindhoven/2024/mei Verander 2024 in 2023 of 2022 en je ziet dat het de afgelopen 3 jaren niet eens heeft gevroren in mei hier. Eind april heeft in 2023 en 2024 echter twee maal één vorstdag gehad tussen de 15e en de 30e, dus er is wel wat risico hier. Maar goed, dan gaat alles een nachtje naar binnen Phyto lijkt mij inderdaad een groter risico ja. Helaas heb ik zelf nog nooit echt geselecteerd op resistente rassen, waarbij het een goed idee lijkt om dat volgend jaar te doen.
  10. @Rookie Dat is goed te begrijpen aan deze kant. Het scheelt dat de planten in potten staan, dus als het op een nacht richting 0 gaat dan zet ik alles binnen. Echter, de vooruitzichten voor de komende twee weken zijn ontzettend gunstig. Nachten overwegend rond de 8-10 graden hier, overdag 16-18. Vorst kán natuurlijk nog steeds (het is immers april), maar ik waag het erop gezien dit uitzonderlijk warme (en droge) voorjaar. Ik denk dat we tevens wel eens een (zeer) uitzonderlijk goed tomaten seizoen kunnen krijgen, maar het blijft koffiedik kijken. Normaal riskeer ik het overigens pas begin mei m.b.t. het naar buiten brengen, maar gaat dat wel goed qua oogst als je pas begin juni uitplant? Geen idee in wat voor potten je alles hebt staan tot dat moment overigens, maar ik vraag mij dat af . Lijkt mij een korte oogst als je begrijpt wat ik bedoel. Overigens moet ik ook wat met de stekken hier, want na ze al een keer verpot te hebben in grotere potjes zaten deze dus ook al vol wortels. Ze worden te klein voor de potjes. Het is ongelofelijk hoeveel een 200 Watt LED lamp kan doen, want ik heb de zaadjes dus geplant op 5 maart, en vandaag zijn alle stekjes 20 centimeter lang . Blijkbaar heeft deze lamp de equivalente sterkte van een 1000 watt HPS lamp, waarbij ik denk ik ook nog wat (lichte) bladschade aan een paar planten heb gehad vanwege té fel licht.
  11. Hallo allemaal, ik hoop dat alles goed met jullie gaat. Weer wat planten gezaaid begin maart, deze keer iets meer dan een maand onder de groeilamp gehad (rond de 5 weken). Ik ben verbaasd over hoe ontzettend snel het allemaal ging, waarbij het weerbericht voor de komende weken in de categorie 'all the stars align' valt. Ik heb besloten om 4 planten al naar buiten te brengen gezien de bijzonder gunstige vooruitzichten (wel in potten overigens). NB: Het betreft 1x Brandywine Black (vleestomaat), 2x Black Krim en 1x Tumbling Tom Red (cherry)
  12. Dat heb ik ook gedaan, met een scherp mesje. Circa 2 cm ondereen oog zijn de stekken afgesneden, waarbij dat deel flink is beschadigd met een mesje, natgemaakt, gedipt in stekpoeder en daarna geplant. Potgrond! Wel wat lossere potgrond, in zoverre dat relevant is.
  13. Kan ik je expertise nog voor één ding lenen dan ? Ik was ook van plan om een vijg te stekken van een ander familielid, dus het komt goed uit dat je erover begint. Zijn er enige tips die aan te raden zijn? NB: Ik zal een tak weg moeten nemen, dus gebruik niet de methode van het buigen van een tak naar de grond (zodat ie daar wortels aanmaakt).
  14. Nee, het is een Rosaceae variant. Ik heb een foto toegevoegd: De fles zit er natuurlijk nog omheen. Ik moet zeggen dat ik wél voorbeelden heb gezien van rozen die in circa 10 dagen of twee weken wortels hebben gemaakt op het internet. Niet veel, maar ze zijn er wel. Ik beschouw dit ook als ontzettend snel als deze plant al geworteld is, maar de omstandigheden waren denk ik ideaal voor wortelgroei. Ik heb natuurlijk ook stekpoeder gebruikt verder, in zoverre dat relevant is om te weten. Persoonlijk had ik nog nooit gehoord van groei ná het wegnemen van de tak van de moederplant, dus dat is dan weer interessant om te weten. Ik neem echter aan dat het vermogen tot groei beperkt is in dat geval, dus als deze nieuwe tak onvermoeid blijft groeien dan gooi ik het toch op worteling in deze kort tijd. Ik zal het in de gaten blijven houden.
  15. Niet veel, maar er is goed nieuws. Precies 8 dagen geleden (vorige week maandag) heb ik vier rozenstekken genomen bij een familielid die ik wilde hebben. De vorige poging eind september / begin oktober vorig jaar is het niet geworden (al dan niet doordat het redelijk snel koud werd), maar dit jaar is volstrekt anders. Zoals gezegd: ik ben 8 dagen verder, en wat zie ik bij één van de rozenstekken? Een nieuw, zeer pril bladje wat uit de top is aan het doorschieten. Overduidelijke nieuwe groei! Verschillen met vorig seizoen: - Veel gunstiger weer natuurlijk. De temperatuur is denk ik vorige week overdag / 's nachts gemiddeld dicht bij 25 graden geweest, wat ideaal moet zijn geweest voor wortelvorming. - Vier lege plastic flessen gebruikt (één per pot) om flinke vochtigheid te garanderen. Ik had verwacht dat het 3 / 4 weken zou duren, dus dat één plant al wortels heeft aangemaakt én een nieuw blad / steeltje begint te vormen in 8 dagen tijd is een ontzettend grote verrassing. Zelf ben ik ook blij want ik wilde al járen deze roos stekken. Nu de andere drie nog, maar dat is van een andere struik die toevallig de hoofdprijs is (het zijn ontzettend lekker geurende parfumrozen). Hopen op het beste!
  16. @Mellie Dat is in ieder geval goed om te horen. Toch vraag ik mij af of de stek linksachter ten onder gaat, maar ik wacht gewoon af. Het zou wel leuk zijn als ik ze allemaal kan houden. Het resultaat zie ik verder toch pas in het voorjaar als het niet dor wordt. Gezien het goede weer nu zit er aan te denken om er toch nog een paar te stekken: meer kan geen kwaad.
  17. Toch even een korte update. Ja, het ziet er een beetje kaal uit, maar er is goed nieuws! Ik ben dus 3 weken verder en alle stekjes zijn nog groen en niet uitgedroogd. De blaadjes zijn er wel afgevallen bij 3 van de 4, maar dat is niet ongewoon zo ik heb gelezen. Graag hoor ik of anderen hier ook die ervaring hebben en dat dit inderdaad al te weinig zegt. Wel heeft de resterende stek wat plekjes (mogelijk roetdauw?), maar ik verwacht dat die bladeren ook snel afvallen. Belangrijker is dat één van de stekjes plotseling zwarte plekken had aan de top en bij een van de zijtakken. Ik denk dat het een soort van rot is, dus heb ik het eraf gesneden en daarna de snijplekken behandeld met een 3% waterstofperoxide oplossing als rudimentaire fungicide. De vraag is echter of een rozenstekje van 3 weken met mogelijk pas nét wat wortels in staat is of een dergelijke plek te laten genezen, of niet. NB: van binnen was alles nog mooi groen. Als ik de stek beter kan verwijderen dan doe ik dat natuurlijk om besmetting van de rest te voorkomen, maar dan moet het natuurlijk wel noodzakelijk zijn.
  18. Oef, dat kapot vriezen zou ik graag willen vermijden. Ik vraag mij af of het ook een optie is om de stek binnen te zetten gedurende de winter. Daar wordt ie natuurlijk niet super sterk van, maar ik wil graag vermijden van het mislukt. Mulch kan ik toevoegen: hier staat nog een zak. Ik zal er zorg voor dragen om dat binnenkort te doen. Ik ben nu een beetje huiverig daarvoor, omdat ik bang ben dat ik een 'te' vochtige omgeving creëer waarin misschien rot makkelijker grip kan krijgen op de plant. @annaelizabeth : Ik denk dat het deze is?
  19. Bedankt voor je reactie Mellie. Helaas heb ik ze alle vier in één grote pot gezet (bij gebrek aan meer potten, alles is bezet helaas). Anders was het wel een leuk experiment geweest, inderdaad. Hoeveel succes heb jij tot nu gehad met het stekken van rozen. Moet ik dan denken aan 80-90% wat aanslaat, of bijvoorbeeld 50%? En doe je nog iets bijzonders bij dit soort weer, behalve het vochtig houden van de grond?
  20. Hallo allemaal, Recent heb ik bij een familielid in de achtertuin een paar takken weggenomen bij een tweetal oude rozenplanten met als doel om deze te vermeerderen. Ik besloot om van iedere plant twee stekjes te maken, dus vier in totaal. Het zijn twee prachtige rozenvariëteiten die ook nog eens overheerlijk ruiken wanneer ze in bloei staan. Beide planten zijn circa 50 jaar oud en behoorlijk verhout, waarbij ik met het oog op de toekomst dus wat stekjes wilde veilig stellen van deze mooie exemplaren. Het verzamelen van zaden had namelijk geen zin: de bottels maken geen zaden aan, zo is gebleken. Waarschijnlijk heeft het iets met het ras te maken. Maar goed: de stekjes. Natuurlijk heb ik het nodige onderzoek gedaan, de 'juiste' takken weggenomen en vervolgens aan de onderste 2 cm van de stek de buitenkant van de tak weggeschraapt met een mes, dit bevochtigd, gedipt in stekpoeder, en voorzichtig geplant. So far so good: over 6 maanden zie je het resultaat, toch? Maar toch merk ik een soort van discussie op over het 'vochtig houden' van de stekjes. De vraag is hoe je dit het beste kan doen, dus is er iemand hier die ervaring heeft op dit gebied? Is het bijvoorbeeld 'aan te raden' om toch een plastic zak over de stekjes te plaatsen om voldoende luchtvochtigheid te garanderen, of is dit overkill in het Nederlandse klimaat en met het huidige weer? De komende week is het hier bijvoorbeeld to 16 tot 18 graden met weinig tot geen neerslag: de vraag is of dit omstandigheden creëert wanneer de stekjes makkelijk kunnen falen. Aan de andere kant wil ik ook voorkomen dat ik de stekjes té vochtig maak, want dan ligt weer schimmel op de loer... Ik hoor graag van jullie!
  21. Ik ziet hier met een klein dilemma: ik heb, na het kapot gaan van eerdere stekjes, nieuwe pepers gezaaid. Ik wist dat dit laat in het seizoen was, want ik heb ze in juli gezaaid. De planten zijn flink gegroeid en zijn nu een goede 40 centimeter hoog. Ze zijn er goed en gezond uit, met veel bloemen. Sommige zijn reeds bevrucht. Echter: ik kijk naar het weerbericht en zie dat de temperatuur omlaag gaat, waarbij het 's nachts onder de 10 graden wordt na deze week. Het is nog beweeglijk natuurlijk, maar ik dénk dat ik bij een nachttemperatuur van circa 8 graden de planten alsnog buiten kan laten. Maar zal ik ze dan wat hoger zetten op een tafel om te zorgen dat ze het zo warm mogelijk hebben? En wat kan ik nog verwachten qua vruchtzetting momenteel? Of moet ik toch alvast naar binnen gaan halen en de oogst binnen laten afrijpen de komende maand? Dat is eerder ook gelukt met dit type peper natuurlijk. NB: Het is een lemon drop pepper.
  22. Eindelijk begint het hier massaal af te rijpen. Het is al bijna september zeg 😑. Enkel vier planten in potten dit jaar (meer ad hoc) en ook geen bijzondere rassen. "F1 Lidl", zo je wil, want volgens mij kwamen deze planten hier vandaan 😁. Dit jaar dus ook niet zelf opgekweekt onder een lamp, maar dat is eenmalig. Eerste keer dat ik overigens in potten wel een prettig resultaat heb bereikt, het slechte weer en phyto terzijde. Maar het ziet er naar uit dat ik het merendeel alsnog kan laten afrijpen aan de planten.
  23. Geen direct antwoord, maar mijn eigen ervaring met binnen laten narijpen (vanaf groen) is dat smaak toch echt verminderd is. Minder zoet, vleziger, dat is een beetje bij mij vooral naar boven komt. Ook aanzienlijk minder sap (en dan denk ik aan tomaten die al volledige grootte hadden bereikt en binnen een week zouden zijn gaan verkleuren). Vergeleken met de gemiddelde goedkope tomaat in de supermarkt is het - inderdaad - nog steeds beter. Of op zijn minst 'even matig'.
  24. Planten hangen hier nog vol met hele trossen tomaten. Het lijkt erop dat deze soorten (helaas uit een tuincentrum dit jaar, dus niet zelf opgekweekt) allemaal determinatief zijn en dus vooral in één keer afrijpen. Maar ik denk dat ik alles nog wel krijg afgerijpt voordat het goed koud wordt. Het echte probleem is hoe ik alles op ga krijgen... Phyto staat hier volstrekt stil, maar de planten staan er niet super prachtig bij, met de een er duidelijk slechter aan toe dan de ander. De vruchten zien er echter allemaal goed uit, dus ik denk dat het seizoen hier goed afloopt. Heb wel herhaaldelijk gespoten met fungicide hier, maar het maximaal aantal qua behandelingen (in dit geval 8 volgens de beschrijving) zéker niet overschreden. Ik denk dat ik 4 keer heb gespoten. Dat gezegd hebbende vond ik het seizoen nogal slecht dit jaar, gezien de aanhoudende regen op absoluut het verkeerde moment. Het is tegelijkertijd wél het eerste jaar dat in potten eens een goed resultaat heb gekregen!
  25. TIentallen groene tomaten van redelijke grootte, maar rood worden ze niet. Het gebrek aan zonneschijn helpt niet mee, en de nachten zijn al behoorlijk koud. Dat kun je ook wat mij betreft terug zien aan de planten: ze staan er toch enigszins treurig bij. Nieuw ding is dat meerdere planten gaten in de bladeren beginnen te krijgen die droog afbreken en wegwaaien. Misschien voormalige plekken die door phyto waren aangedaan maar door de fungicide zich niet konden uitbreiden? Geen idee, maar het ziet er nogal 'op' uit bij sommige planten. Het seizoen dit jaar is in ieder geval slecht zo is mijn conclusie, maar volgens mij is die niet bepaald uniek hier. 😑 Ik verkeer onder de indruk dat dit toch wel de ergste phyto problemen zijn onder de userbase van de afgelopen jaren, maar neem die indruk vooral weg als dit niet juist is.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...