Ga naar inhoud

De eerste stappen


appelvrouw

865 weergaven

De eerste stappen in mijn nieuwe tuin, voorlopig is het grotendeels alleen maar observeren, wat komt er op ( veel grove dennen, vogelkers, wilde braam en digitalissen) en waar staat en schijnt de zon. We hebben een aardig aantal van die dennen in de tuin maar sinds twee dagen eentje minder die met de hulp van @Joep123 en @Jorieke123 is omgehaald. Waarvoor nogmaals dank! Deze boom was twee jaar geleden bij een bomenschouw tot omzaagbaar bestempeld samen met een ander die helaas bij de buren blijkt te staan. 
Maar goed, onze boom is om en zal ons hout leveren en ook een beetje zonlicht. Niet heel veel want de kruin was niet superbreed zeg maar.

Kijk daar gaat ie:

 

27FF3CBA-5B58-423B-B91B-2E5FD1908D63.thumb.jpeg.668e5a810a01211e5faee5b39b407a09.jpeg
 

Er zat nog een mooi nestje in met veel schapenwol. De vorige eigenaresse spon heel heel wol en je vind nog plukken in de tuin (van die strontstukken😉)

 

D31AF670-BBFE-4D47-86DA-4B47CEF5CDF3.thumb.jpeg.ac8a09aa1581443b9e2ee98555bc11d8.jpeg

 

Dit is een stukje uit de tuin met veel Duizendknoop. Het knoopwerk is niet erg hoog geweest, het zal het hopelijk niet super doen op deze zure grond en ook op andere plekken in de tuin staan wat plukken. Dit stuk ga ik in ieder geval aanpakken, eerst maar eens kijken wat er nog meer opkomt en wat ik wil redden voor het op de schop gaat.

 

897D9320-8597-4D6A-838A-1C0193E9E8B4.thumb.jpeg.d0db31b2395e1b70f903c75662e8d761.jpeg

 

Er wonen op ditzelfde stukje met duizendknoop rechts van de voedertafel ook kleine muisjes, ik denk een rossige woelmuis en een veld- of bosmuis. Het is heel ontspannen om naar die beestjes te kijken die zich nergens anders druk over maken dan om een hapje eten. Af en toe schrikt er een een merel op van een muisje die ook komt kijkt wat de meesjes laten valen van de voedertafel of de schrik is andersom. 
 

68C81B9E-1432-448E-A46D-522DCBC3F8B4.thumb.jpeg.414342a58aee6966c0f7641aa68af007.jpeg
 

Een doorkijkje richting het pad en de weg daarachter. Er is een 80 km weg die ik wel redelijk hoor, maar ik merk nu we al bijna twee weken hier aan t werk zijn dat ik er steeds minder last van heb..

Jan Wolkers die vroeger een tuin vlakbij de snelweg had zei: denk dat het de zee is die je hoort🌊

 

Hier op het terras wil ik graag een flinke pottentuin maken met tomaten, zuil- en terrasfruitbomen, paprika aubergine en kruiden. Verderop wil ik allerlei bessenspul aanplanten, zwart, blauw, rood kruis etc. 
 

Er staan ook heel wat struiken in de tuin, ik heb er geen verstand van. Maar er zijn mooie bij, verschillende grote rododendrons en deze bijvoorbeeld: 

 

33EE4A74-B0D8-4777-B322-9E9F311252AB.thumb.jpeg.d80993c587cf82d2681e35fd4a7ff58e.jpeg

 

overal hangen we nestkasten op en voeren we de vogels ( en dus ook de muizen)

Voorlopig is de natuur hier de baas💚

 

aangepast door appelvrouw

  • Like 14

16 reacties


Aanbevolen reacties

Mooi hoor, je eigen bostuin 😍

 

Wat Lie en jij vooral moeten vragen voor de volgende verjaardag is een wildcamera (met nachtzicht) en een fijne verrekijker om al het gescharrel in bomen en op voederplanken te bekijken 🙂

  • Like 3
Link naar reactie

Leuk, weer opnieuw beginnen en ontdekken.

En wat zijn de narcissen daar vroeg.🌼

De rode bessenstruik zal wel een Skimmia zijn.

Link naar reactie

Skimmia dank je wel! Ja een wildcamera lijkt me wel leuk voor een keertje en een verderkijker staat al op de wensenlijst.

 

 De narcissen zijn vals spelers die zijn binnen voorgetrokken.

  • Like 2
Link naar reactie
Quote

Jan Wolkers die vroeger een tuin vlakbij de snelweg had zei: denk dat het de zee is die je hoort🌊

Mijn tuin is op hetzelfde tuinpark, naast diezelfde snelweg. Ik heb geloof ik minder fantasie dan hij, maar het geluid uitsluiten lukt redelijk goed. Je kunt niet alles hebben binnen de ring van Amsterdam;)

 

Maar mooi plekje hoor, fijn zo in het bos!

  • Like 1
Link naar reactie

Dat is zo, en er zijn zeker plekken te vinden waar het stiller is maar ik ga er al aan wennen merk ik. Ik heb natuurlijk sowieso niks te klagen met een leuk stukje natuur om me heen. 
Hebben jullie nog ieder jaar een Jan Wolkersdag op de tuin?

  • Like 1
Link naar reactie

Wat fijn dat je weer tuin hebt. 🥳 En wat mooi zo in dat bos. Een appelvrouwtje zonder tuin gaat natuurlijk ook niet. 😊

Ons complex ligt ook binnen gehoorsafstand van de snelweg (Groningen -> Drachten) en ik heb vanaf het begin al bedacht dat het het geluid van de branding is. :mrgreen:

  • Like 3
Link naar reactie
On 2/18/2024 at 7:13 PM, appelvrouw said:

Dat is zo, en er zijn zeker plekken te vinden waar het stiller is maar ik ga er al aan wennen merk ik. Ik heb natuurlijk sowieso niks te klagen met een leuk stukje natuur om me heen. 
Hebben jullie nog ieder jaar een Jan Wolkersdag op de tuin?

Niet per sé, er mogen altijd schrijvers ‘in residence’ werken in het huisje. En bij bepaalde activiteiten zoals de kunstroute is er ook vaak iets te doen bij het Wolkershuisje en kun je er in. Ik zie nog niet veel gebeuren voor dit jaar op de website… https://www.wolkerstuin.nl/

  • Thanks 1
Link naar reactie

Mooi een beetje een verwilderde natuurtuin. Is een veilige plek voor de dieren die het al steeds lastiger krijgen. 

Duizendknoop doet het helaas ook op zure grond veel te goed. Heb je een idee hoe groot de plek(ken) is waar het staat? Aan de hand daarvan kun je inschatten hoe oud die plek is en of het makkelijk te verwijderen of te controleren is. 

  • Like 1
Link naar reactie

Dank je wel @Flup

de knoop is enkele vierkante meters op een plek. En verderop nogmaals 2 à 3 x plusminus 2m2. Het is geen dichte massa en de verdroogde stengels zijn niet hoger dan 1 tot 1.20 cm. Het meeste heeft gebloeid zo te zien. 

Link naar reactie

Duizendknoop blijven wegplukken, vooral straks aan het begin van het seizoen. Zo put je het wortelsysteem uit, als er geen bovengrondse groei kan plaatsvinden legt ie uiteindelijk het loodje. Duurt wel een paar jaar. Bovengronds materiaal plant zich niet voort dus kun je gewoon laten drogen/rotten. Hoef je dus niet als chemisch afval af te voeren. :wink:

  • Like 1
Link naar reactie

Bovengronds materiaal kan ook weer wortelslaan, dus niet op de composthoop! Verbranden is ook een optie, dan weet je zeker dat het kapot is. En anders op de plek waar de duizendknoop al groeit de stengels laten verrotten.

 

De plekken zijn niet heel oud, daarvoor zijn ze te klein, maar waarschijnlijk zijn ze wel via worteluitlopers met elkaar verbonden als ze zo dicht op elkaar staan. Succes met de controle, het is een meerjarentraject. 

  • Like 1
Link naar reactie

Zit al meer dan 15 jaar tussen de Duizendknoop @Flup en nog nooit heeft de DZK zich op deze manier vermeerderd. Je moet natuurlijk niet die wortelklauwen direct op de grond leggen. Maar als alles gewoon verdroogd of verrot is gebeurt er echt niets meer.

 

Het wortelsysteem is een soort aliën. Met heel veel vertakkingen en een kolonisatieplan. Er wordt zelfs chemische oorlogvoering bedreven. En net als bij gras: als je eraan trekt schiet er maar 1 gedeelte los, de rest blijft achter.

 

 

  • Like 2
Link naar reactie

Ja @Flupen @Erny dank voor de adviezen ik zal ze ter harte nemen. Ik kan ook niet veel meer doen in de tuin door rug gedoe maar ik kan bv wel regelmatig een kwartiertje op de grond gaan zitten met een mesje in mijn handen en dan die eerste rode punten onder de oppervlakte afsnijden. In Frankrijk hadden we ook een heel klein stukje, dat hebben we er wel onder gekregen. Dit is wat meer. Er komt nu nog niks boven. Ik zal goed opletten wat ik op de compost leg!

  • Like 2
Link naar reactie

Je ziet zovaak dat Duizendknoop zich extreem snel verspreid, omdat mensen het verkeerd aanpakken. Ook hier in mijn omgeving. Snoeiresten zijn wat dat betreft berucht, al ben ik blij dat het bij jou @Erny zich zo niet verder heeft verspreid. :-) Het is een rotplant.

 

@appelvrouw zelf zou ik niet direct de eerste rode punten afsnijden, maar eerst wachten totdat de punten zo'n 10 - 20cm hoog zijn. Dan heeft de plant al meer energie in de groei gestoken en dat gaat dan weer ten koste van de wortels. Als je elke rode punt meteen afsnijdt, wordt je denk ik gek, want dan blijf je snijden. En de plant denkt dan ook dat die zich moet uitbreiden, want de normale plek is niet 'veilig' vanwege de vele snijacties. Een van de buren snijdt de plant 2x per jaar. De eerste keer rond juni (is de plant ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog) en daarna nog een keer in september. Die plant is al decennia stabiel en breidt zich (tot nu toe, ff afkloppen) niet uit gelukkig.

  • Like 2
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...