Ga naar inhoud

4-5-2023


Patrijs

791 weergaven

Deze week heb ik weer wat meer tijd aan de moestuin kunnen besteden.

Het weer was prima, alleen de nachten nog wat fris en soms een koude dunne wind.

 

Het was wel droog en door de zon en de wind droogt het zand heel snel uit, de zaaisels heb ik al moeten gieten.

Ik ben begonnen met het opruimen en doordraaien van de groenten in de platte bak, vooral de winterpostelein die nu gaat zaad gaat aanmaken mag er uit.

Er staat nog wel veel eten tussen dus dat gaat maar langzaam.

 

Ook heb ik de laatste aardappels gepoot. De Texla (Texels laat) zitten op ruime rijen in de grond.

Voor het leuke heb ik nog anderhalf dozijn Alberta en Dore gezet.

Bij elkaar toch weer ruim 300 pootaardappels. En we eten ondertussen nog steeds van de aardappeloogst van vorig jaar.

Maar ook de voorjaarsgroenten zijn nu goed, er is weer Champagne rabarber.

 

20230428_173417 (2).jpg

 

Er zijn raapsteeltjes.

 

20230429_175357.jpg

 

Die verstopt worden in een risotto.

 

20230429_192513 (2).jpg

 

Er zijn heel veel asperges, hier met bosuitjes die ik ook genoeg heb.

 

20230430_151659 (2).jpg

 

Er is sla, rucola en de eerste radijzen.

 

20230430_174401.jpg

 

IMG-20230430-WA0002.jpg

 

Bij het leeghalen van de bak kwam ik de stekprei tegen. Helaas ook flink aangetast door de preimineervlieg.

 

20230501_182025.jpg

 

De larve:

 

20230501_182053 (2).jpg

 

Vandaag zag ik bij het schoonmaken van de pootuien, die onder uienvlieggaas staan, dat ook deze zijn aangeprikt.

Ik heb nu nog fijner gaas besteld van 0,7mm maasgrote.

In de lage kas staan de bakken met nog jonge preizaailingen. Eens kijken wat voor mij een fijne manier van prei, uien en knoflook kweken wordt zonder te veel uitval.

 

20230503_175018 (2).jpg

 

Gelukkig gaan de asperges beter.....

Het is hier echt aspergetijd.

Ik heb allen nog niets opgebermd, dus nog geen witte asperges.

 

20230502_162503 (2).jpg

 

Ook de aardbeien gaan altijd hard in deze tijd. De 80 planten staan er mooi bij en zitten vol bloemen en bloemknoppen.

 

20230502_183331.jpg

 

Er was nog risico op vorst aan de grond, dus heb ik ze toegedekt.

 

20230503_143645.jpg

 

Met alles wat ik had, gelukkig was het hier loos alarm, het bleef 2 graden aan de grond.

 

20230503_173831.jpg

 

De eerste mislukkingen zijn er ook. De Kokardebloemen die ik verplant had blijkt toch weegbree te zijn.....

 

20230502_183409.jpg

 

Ik weet er geen toepassing voor dus ga ze opruimen, dan heb ik weerplek voor de Dahlia's die nu nog onder glas staan.

 

20230503_175027 (2).jpg 

 

Naast de gladiolen die ook boven komen.

 

20230502_183425.jpg

 

Het weer wordt zachter dus ik kan de glazen platen weghalen. dat gaat langzaam want onder het glas staat ook veel gekiemd onkruid dat ik uit de rijtjes moet trekken.

Mar dan ziet het er ook gelijk weer mooi uit, zoals hier de bietjes, die ik nu ook weer opnieuw kan zaaien.

 

20230502_183441 (2).jpg

 

Ik had ook nog bakken peulvruchten staan die nodig de grond in willen zoals een krat tuinbonen.

 

20230503_140632.jpgb

 

Misschien leg ik nog een lichting, bij de oudste planten gaan nu de peulen groeien.

 

20230503_174828.jpg

 

Net als de kruisbessen.

 

20230503_174722.jpg

 

De zwarte bessen bloeien nu bijna.

 

20230503_174735.jpg

 

Ook had ik nog peulen staan die uitgeplant moesten worden.

 

20230503_182214.jpg

 

En rijen die schoon moesten.

 

20230503_182223.jpg

 

En er moet elke dag geoogst worden.

 

20230503_144818.jpgs

 

De veldsla is klaar, die mag nu bloeien en zaad maken voor de volgende winter.

 

20230503_174658.jpg  20230503_174707.jpg

 

Het eerste raam van de plattebak is leeg en gespit, er liggen nu even ramen opgestapeld want die zijn zo weer nodig voor de paprika's en pepers.

Met de resolutie die overblijft na het uploaden is het slecht te zien maar er staat nog sla, snijbiet, knoflook, berg en bieslook, munt en uitjes in.

En heel veel winterpostelein, maar die ga ik nu opruimen.

 

20230503_174956 (2).jpg

 

Het tuintje achter mij had ik in 2019 opgeknapt maar de nieuwe huurders laten het telkens afweten, het is een interessant stukje natuur geworden en vanmorgen was er een duif geslagen door een sperwer. Die jonge sperwers boffen maar met zo'n lekkere dikke moestuinduif.

 

20230504_124337 (2).jpg

 

De natuur gaat haar gang, en ook ik was aan de beurt, van alle gezaaide courgettes kwamen er maar twee op, en een viel ten prooi aan een slak.

Daar gaan 50 courgettes als oogst.....  Snel maar nieuwe zaaien.

 

20230503_182617 (2).jpg

 

Ik heb weer ruimte want vandaag zijn de eerste  tomaten van de vensterbank naar de tuin verhuist.

 

20230504_154700.jpg

 

 

Ook heb ik het tunneltje van de primeuraardappels verplaatst.

Volgens het KNMI krijgen we wat warmere nachten:

 

Weerpluim 4-5-2023 Temperatuurpluim de Bilt.jpg

 

In het tunneltje staan nu tien tomatenplanten en wat spinazie.

 

20230504_160138 (2).jpg

 

Ook de overgebleven courgette is naar de tuin.

Wel beschermd want het waaide hier nog flink. Op de droge geschoffelde zandgrond gelukkig veel minder last van slakken.

 

20230504_163151 (2).jpg

 

Genoeg te doen nog op de tuin en weer genoeg te eten.

 

20230504_190335 (2).jpg

 

En ook weer nieuwe recepten, dit keer een rabarbertaart van een recept uit Landleven, alleen wel met maar de helft aan suiker die in het recept stond.

 

20230430_201655 (2).jpg

 

En eindelijk bloeit de appelboom en is er weer het gegons van de bijen.

 

20230503_182527 (2).jpg

 

 

 

aangepast door Patrijs

  • Like 7

5 reacties


Aanbevolen reacties

wat ik zo grappig vind dat ik bijna altijd lees dat mensen maar twee derde of de helft van de voorgeschreven suiker nemen bij een recept van taart oid. zouden de taartverzinners daar nou niks van leren? ziet er verder heerlijk uit allemaal..je hebt het mooi voor elkaar, complimenten.

  • Like 1
Link naar reactie
7 uren geleden, appelvrouw zei:

de helft van de voorgeschreven suiker nemen

 

En dat terwijl ik ooit blij was met een suikerbeest van Sint.........

Tijden veranderen.

Link naar reactie

Zeker! Ja suikergoed, wij weten nog wat dat was. Ik vond het lekkerst zo’n fondant room hart met chocoladesmaak. Ook tandenaanvretend zoet. 

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...