Planten die de winter overleefd hebben en zaaimoeheid
Heel veel gedaan de laatste tijd. Met het voorzaaien erbij als extra klus werd het een beetje onoverzichtelijk. Daar ben ik dus mee gestopt. Toen ik zei dat ik was uitgezaaid, werd dat op de MTFD met enige hilariteit ontvangen. Omdat uitzaaien natuurlijk iets anders betekent. Maar die andere interpretatie was óók passend: ik heb mijn energie verdeeld over vele babyplantjes en ben zelf nu verzwakt :).
Maar dit sterkt me weer: de stapelkratjes van @Goldfishpassen op mijn trolley, dus ik kan 's avonds de hele plantenflat zo naar binnen rijden. Wat een professionaliseringsslag.
Omdat ik vorige week jarig was, mocht ik verder toegeven aan mijn plantjesverslaving en ik kocht online een rozenstruik voor bijen, Rosa Mutabilis. Die kon niet geleverd worden. Een andere verkoper had hem wel, en nog veel meer leuks en zo kwamen er nog drie planten bij. Met daarbij nog de ruilplanten van de MTFD, was er het nodige in de grond te zetten.
Maar dat is wel gelukt.
Ik kocht onder meer een azalea, waarvan het potje vervuild leek met eitjes van de taxuskever. Ik heb alle eitjes geplet. Dit waren de laatste twee. Ik heb al genoeg van die kevers in de tuin.
Maar door onderstaand commentaar van Rorror kom ik er nu achter....dat het geen eitjes van de taxuskever waren. Ik heb dus voor niets een half uur lang staan pielen en kapot knijpen, en de arme azalea gemarteld. Een volgende keer zal ik dat in ieder geval niet weer doen. Handig, zo'n forum ☺️.
De azalea kwam op de plek van de dode -dacht ik- Okinawa spinazie. Die bleek toch niet dood. Op zich goed nieuws, maar ik moest ook die weer een nieuwe plek geven. Ook gelukt.
Als ik 's nachts slakken zoek, zie ik al taxuskevers op de planten. Ze zijn kleiner dan later in het seizoen, maar ze paren wel al, dus van die plaag ben ik voorlopig niet af.
Andere plaag, dus: slakken. De slakken maakten o.a. de asperges met de grond gelijk. Om de planten te beschermen had ik er van die hoge potten over gezet. Ze schoten vervolgens omhoog.
Van de week had ik dus mijn eerste maaltje asperges uit eigen tuin. Heerlijk. Deze groente loont absoluut voor mij, ik ga nog wat planten bijbestellen volgend jaar. Ik denk ook dat ik volgend jaar met ruggen moet werken, alleen al tegen de slakken.
Het fruit heeft vorst gehad, begin april een nachtje met -2. De echte schade zit bij de Siberische kiwibes. Die was in één nacht kaal. Deze draden zaten vol bladeren en bloemen voor de vorst. Nu alleen kale takken.
De gewone kiwibes had weinig bladschade. Deze planten zijn jonger dus ze hebben nog geen bloemknoppen.
De abrikoos was net uitgebloeid toen de vorst kwam. Geen schade, deze zette gewoon vrucht. Hetzelfde geldt voor de pruimen. De nashipeer was midden in de bloei en lijkt ook vrucht te zetten.
Bij de pruim en nashipeer kan de vruchtzetting door nieuwe bloesem komen. De vorst brengt dan een dunning aan, die mij wel goed uitkomt.
De citroenverbena heeft afgelopen winter in pot buiten gestaan en dat overleefd. Ik had er een bergje compost op gegooid, dat bleek voldoende. Fijn om te weten, het scheelt weer sjouwen komende herfst. Ik kan hem ook in de vollegrond proberen misschien.
De prunus tomentosa die ik had uitgebogen, lijkt erg blij met het extra licht dat de takken krijgen. Ik zie veel nieuw blad.
De vruchten zijn qua smaak aardig, ik heb deze vooral voor de gecombineerde sier- en eetwaarde.
Afgezien najaar had ik veel bloembollen gekocht en haastig geplant. Het is nu heel spannend wat waar opkomt, een soort verrassingspakket in de tuin. Toen ik van de MTFD kwam, bleek dat de tulpen net in bloei waren gegaan en ik werd heel blij van dat uitzicht vanuit mijn keukenraam, zie de coverfoto. Door zo'n klein kluitje bloemen kan ik ineens zo ontzettend blij zijn met mijn tuin. En mijn eigen inspanning.
Groente oogst ik nog minimaal. De raapstelen/Mizuna ging schieten, dus die zijn al op. Was erg lekker.
Er is verder overwinterde snijbiet, maar dat vind ik toch een stuk minder. Gisteren heb ik daarom de eerste rettich uitgegraven. Ze moeten over een week oogstklaar zijn maar het knolletje was precies twee centimeter! Die doen er blijkbaar wat langer over. De vitrage is geen overbodige luxe, er zitten veel koolvliegen op het gaas, die de planten ruiken. Ook de gekregen eeuwig moes is direct onder gaas gegaan tegen het koolwitje.
De peulen in de verhoogde bak gaan als een tierelier.
Ze hebben nu steun nodig, dus ik heb wat geflanst van stucmat, en oude schrootjes die in een stapel naast het huis liggen. Helaas had een hommel zijn huis tussen de schrootjes. Hij is wel een uur blijven rondhangen bij de stapel, op zoek naar het verdwenen huis, en misschien nest. Daar word ik dan een beetje ziek van, van binnen. Ik ben maar even weggebleven bij de stapel.
Verder heb ik twee merelstelletjes in mijn tuin. Ze poepen de hele bodem vol, hartstikke goede bemesting. Ze komen wat te dicht bij mij, ze moeten wel om hun jongen te voeren, maar het is wat onnatuurlijk. Ik zou trouwens willen dat ze slakken aten, maar ze eten alleen wormen en meikevers.
Ik had nog een duidelijke foto beloofd van de stamkruisbes die zichzelf met takken aan de bodem heeft vastgeklemd.
Het lijken takken van de cultivar, dus er zouden ook nog bessen aan kunnen komen.
Alle bessen bloeien, de bestuivers zijn actief, ik hoop op weer een mooi bessenjaar.
Ik heb twee nieuwe soorten zwarte bes erbij, dit jaar. Vooralsnog is Ben Sarek mijn favoriet om te eten, maar niet voor likeur of sap. Ben benieuwd naar de nieuwe soorten.
En ik heb al een week een aubergine buiten staan. Een gekocht plantje dat al erg groot was. Hij staat in een hoge bak tegen de westmuur, met de kom van een airfryer er overheen als cloche.
Dat gaat goed. Voorlopig is hij nog kerngezond.
aangepast door fre3ke
Taxuskevereitjes bleken mestbolletjes (?)
- 9
4 reacties
Aanbevolen reacties