Ga naar inhoud

Heirloom Gärtnerei

  • updates
    229
  • reacties
    493
  • bezoekers
    32382

De eerste block beds zijn klaar voor gebruik ...


Jane Doe

764 weergaven

De eerste block beds zijn klaar voor gebruik, het zijn 5 bedden geworden. 

24 x 0,80 m zijn ze, 120 m plaats - waar de eerste 30 kg piepers gepoot zijn.

De anderen piepers blijven mooi in de hal liggen, tot ze gepoot moeten worden. Maar alleen de gedachte een bed nog te hoeven woelen en dan te kunnen poten, geeft een gerust gevoel. 

Het laatste bed komt bij de fruitbomen en valt zo onder halfschaduw. Daar kunnen mooi de nieuwe hosta's en varens onder gebracht worden en dan de steklingen na steken/scheuren in de bosweide planten. 

Volgende block worden 3 of 4 bedden, kijken hoeveel daar passen. En dan het 3e en 4e block voor de tunnel, de 4e kan dan mooi als verlenging van de tunnel. Mooi als vergelijk welke gewassen het beter in of buiten de tunnel gedijen.

De erwten staan in stilstand, denk door het koude weer. In de kas gedijen de erwten en tuinbonen stukken beter.

Na al dat buiten spelen in de tuin, lekker podcast luisteren wat lezen en dan nachtrust nemen. Sweet dreams!

  • Like 1

4 reacties


Aanbevolen reacties

Zet je ze niet veel te dicht op elkaar, Jane? In een kg pootaardappelen zitten ongeveer 40 piepers, dus bij 30 kg 1.200 stuks. Normaal gesproken zet je er 5 per m2, lees ik op internet. Dus voor 1.200 poters heb je 240 m2 nodig. Jij hebt 120 meter rij van 80 cm breed, lees ik, dus 96 m2 gebruikt. Dat is maar 40% van de aanbevolen ruimte. Ik begreep dat te weinig afstand ertoe leidt dat je opbrengst veel lager wordt, want de opbrengst per m2 neemt niet toe. Dat zou betekenen dat je op deze kavel ook 12 kg pootaardappelen had kunnen zetten en dat dit even veel kg aardappelen had opgeleverd. 

 

Of maak ik een denkfout?

Link naar reactie

Ben wel de laatste die zou zeggen dat je een denkfout maakt, kan je denkwijze goed begrijpen.

Het zijn normale supermarkt consumptie aardappels, 40 stuk gaan er niet in een kg niet komt niet eens in de buurt. 

Enige die niet op de pootafstand zitten, is de rij die in verzet staat. Omdat ze in verzet zijn, zitten ze elkaar niet zo zeer elkaar in de weg. 

Bij intensief telen, teel je dichter op elkaar, ook met zaaien meer zaden bij elkaar als dat mogelijk is. Met erwten, peulen en bonen gaat adat prima. Pluksla (voerkool) ook maar kropsla (kopkool) weer niet, maar die kunnen dan weer in verzet. 

De aardappels zullen met de tijd de paden ook in beslag nemen, die net zo groot als de bedden zijn. Het is een paar jaartjes goed gegaan en scheeld veel werk.

Met die 12 aardappels ben ik je kwijt geraakt, maar 12 stuks op die 5 bedden. 30 cm of meer is een afstand die voor ons werkt. 

Het zijn geen pieper waar we pootgoed van houden, die geef ik de gewenste ruimte en geen extra rij in verzet.

Zelfs de piepers in bakken blijft me verbazen, heerlijk maaltje en geen werk. Meerdere kleine tot middel of paar grote tot joekels. Staan nu al paar met mooi groen, hele winter overleeft en begin jaar uitgelopen. Waren eigelijk zeer late teeld, maar besloten te wachten tot begin dit jaar. Bak staat niet in de weg in de kas, is ook zo aan de kant te schuiven. Oogsten bak om kiepen, piepers uitzoeken en potgrond in de compost. 

Ook niet volgens de regels, maar wel leuk extra vers maaltje. Eigelijk meer maaltjes, als manlief op randsoen is 😅

Link naar reactie

Jij gebruikt dus helemaal geen pootaardappelen, begrijp ik. Is dat een bewuste keuze? Volgens mij worden consumptieaardappelen bewerkt met allerlei middelen, bijvoorbeeld tegen het spruiten. Het lijkt me ook goedkoper om poters te planten. Of vergis ik me?

Link naar reactie

Van supermarkt spruiten prima, first in first out dus zijn niet de verste aarappels. Voor consumptie prima, maar houden geen pootaarappels voor het volgende jaar. En rond 3 euro voor 5 kg is goedkoper dan 3 of meer per kg. 

Piepers maken de grond ook wel mooi los voor anderen gewassen, voordelen zijn mooi meegenomen. 

Van de verschillende soorten pootaarappelen houden we wel nieuwe aan voor het jaar er op, zijn geselecteerd op smaak, vorm en kleur. Aparte soorten voor de kindjes en vindt het zelf leuk verschillende soorten te telen en in de keuken te gebruiken. 

De anderen soorten lopen ook al uit, dus die kunnen ook na elkander gepoot worden. Weer een hoop werk, maar dan hebben we dat poten gehad en zitten ze mooi op tijd in de grond. Zullen met ijsheilige mooi op tijd boven de grond piepen, tijdig aanhopen en dan gaat het wel goed zo vroeg. Hoewel de aardappelboeren voor pootgoed, ook begin april al beginnen met poten voor pootgoed het jaar er op. 

  • Like 1
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...