Vijgen, vijgen en nog meer vijgen!
Als je eenmaal verse vijgen uit de tuin hebt geproefd, dan wil je niks meer anders. Gedroogde vijgen smaken nergens naar en ook de zogenaamde supermarktvijgen zijn qua smaak geen hoogvlieger. Het enige wat dan helpt is om zelf een vijgenboom in de tuin te hebben. Of in een grote pot, dat kan ook en scheelt veel ruimte.
Maar dan begint de ellende; je hebt een vijg uit de bouwmarkt gekocht en begint je eens te verdiepen in de vijgenwereld. Blijkt dat de standaard Brown Turkey vijg qua smaak eigenlijk helemaal niet zo'n beste keus is! Dat is balen, want dan moet je er soorten bijkopen / ruilen die wel smakelijk zijn. Gelukkig zijn er maar zo'n 700 vijgensoorten, dus welke past dan goed?
Vijgensoorten die in ieder geval afvallen zijn soorten die alleen door de vijgenwesp bevrucht kunnen worden. De vijgenwesp rukt wel iets op naar het noorden, maar is nog niet ten noorden van de Alpen gekomen. Zonder vijgenwesp, geen rijpe vijgen. Maar ook zonder die vijgensoorten blijven er nog honderden soorten over waaruit je kan kiezen.
Dus ik heb ondertussen een aardige verzameling aangelegd, want het gras bij de buren is altijd groener en die soorten wil ik dan ook wel. Al vind ik dat ik, op een handvol soorten na dan, nu wel genoeg vijgenplanten heb. Dat mag ook wel, het zijn er ongeveer 40, denk ik. Vijgen zijn verslavend!
Je hebt groene vijgen, gele vijgen, rode vijgen, roze vijgen en zelfs gestreepte vijgen. Daarnaast verschillen ook de bladvormen enorm. Of vijgen die 1x per jaar dragen (zomer / herfst) of 2 x per jaar. En dan heb ik het niet eens over de smaak. Je hebt de zoete vijgen en de meer fruitigere vijgen. Ik wil natuurlijk alles en heb dan ook van alles wat gekocht / geruild.
De meeste vijgen zijn nog klein, die heb ik als stekhout opgekweekt. Niet alle soorten groeien snel en de eerste paar jaren blijven ze sowieso toch in een pot, want jonge vijgen zijn niet winterhard. Heb ik uiteraard ook getest, door schade en schande wordt men wijs. En ook oudere vijgen hebben vaak nog wel moeite met strenge nachtvorsten, vooral de late nachtvorsten in het voorjaar zijn niet zo goed voor de oogst. Daarom plant ik de vijgen zo beschut mogelijk, maar ook dan komt het voor dat ze helemaal tot de bodem terugvriezen. En weer uitlopen in het late voorjaar.
Mijn vijgen overwinteren dus de eerste jaren binnen. Dat moet je dus ook niet in de woonkamer doen, maar in koele ruimtes. Het mag best donker zijn in die ruimte, aangezien een vijg toch zijn blad verliest en in winterrust is. Zodra de vijgen weer uitlopen, is licht belangrijk. Wel af en toe wat water geven en opletten of de varenrouwvlieg niet aanwezig is. Zo ja, dan helpt een laag zand van 0,5cm bovenop de aarde goed. Ik heb eigenlijk altijd wel varenrouwvliegjes in de winter, dus dit is helaas standaard nodig.
Het handigste is ook om wat vroegrijpende soorten te kopen. Soorten die laat afrijpen, zijn voor het klimaat hier in Duitsland (maar ook in Nederland) minder geschikt. Zelf heb ik van alles wel wat, de tijd zal het leren wat werkt en wat niet. En is een soort minder geschikt of valt de smaak tegen, dan ruil ik die.
Een kleine greep uit mijn vijgenverzameling:
Brown Turkey
Staat al een aantal jaar in de tuin en is afgelopen jaar voor het eerst niet helemaal teruggevroren. Groeit niet snel en rijpt erg laat af. Komt ook door de late nachtvorsten die wij hier eind april nog hebben gehad. Niet de lekkerste soort, wel een betrouwbare soort.
Goutte d'Or
Een van mijn favorieten, vanwege de zoete smaak en grote vruchten. Staat sinds het voorjaar in de tuin.
Michurinska -10
Ook een van mijn favorieten. Zoete, grote vruchten die vroeg afrijpen!
Vijg Amore (Franscesco Lorusso)
Geen idee hoe die smaakt, de vruchten zouden roze moeten zijn, maar dat klopt helaas niet bij mijn stek. Heb deze vanwege de naam en de kleur gekocht, maar dat is in dit geval een miskoop geweest. Deze soort is geen blijver.
Vijgensoorten waarbij ik goede verwachtingen heb, maar die nog geen afgerijpte vruchten hebben gegeven zijn:
Hardy Chicago
Stek gekregen van Roland. Groeit erg goed en snel!
Kunduz
Zou heel winterhard moeten zijn, groeit in ieder geval goed.
Red Libanon
Zou ook heel winterhard moeten zijn, maar de te jonge plant die ik al in de tuin heb geplant was dat overduidelijk niet. Langzame groeier!
Ronde de Bordeaux
Deze heb ik al in de tuin staan, maar dit exemplaar bij de bouwmarkt riep mij toe. Er staat wel op het kaartje dat het een Rouge de Bordeaux is, maar dat is het overduidelijk niet. De bladvorm van de Rouge de Bordeaux is totaal anders. Rouge de Bordeaux heb ik ook, maar groeit langzaam. Dit wist ik al bij de koop, maar toch moest die mee. Dat heb je bij een verslaving. De Ronde de Bordeaux is een snelle groeier met fruitige (kleinere) vijgen die relatief snel afrijpen.
Ook heb ik een paar naamloze soorten. Ooit gekocht of geruild omdat ik de bladvorm mooi vond, of omdat het een snelle groeier is die lekkere grote vijgen geeft.
De onbekende van de Albert Heijn
Gekocht vanwege de bladvorm. Een trage groeier. Zou, na wat speurwerk, een Madeleine des deux Saisons moeten zijn, maar dat is het niet. De bladvorm verschilt daarvoor teveel. Nu is de bladvorm bij jonge planten nogal wisselend, maar in dit geval is het wel overduidelijk. Heeft nog geen vrucht gegeven in al die jaren, maar ik heb geduld!
Vijg "Manice"
Is een stek van een medevijgenverslaafde. Een snelle groeier die het ook in mijn klimaat goed zou moeten doen. We gaan het zien.
Heb nog veeeel meer soorten, maar om die ook allemaal in deze post te verwerken, is wat teveel van het goede.
-
3
9 reacties
Aanbevolen reacties