Áppelsap!
Ik moet toch altijd denken aan die reclame van wel tien of meer jaar terug van die jonge ober die in een glas pist van een lastige klant die áppélsáp wil.
Ik lust dan zelf ook niet zo graag appelsap maar Lie, onze buren en kinderen hebben daar geen last van.
gisteren in de stromende regen de appelsap laten maken. Dat gaat zo:
je verzameld wekenlang je appels ( de eerste de Alkmene was al in augustus rijp) en probeert ze te beschermen tegen de vogels, muizen en wespen, maar je kan ze niet binnen bewaren want dan drogen ze uit.
Iedere drie dagen controleren op slechte plekken, de compostbak is er goed voor.
Dan als je klaar bent, wat een paar dagen geleden was, een afspraak maken bij de pers. Je moet gokken voor hoeveel kilo je komt, we zaten er bijna 100 kg naast, dat is ook traditie 😀
Alles de bus in en nog een laatste controle, toch nog een emmer rotte eruit. Ik moet ook iets gaan doen tegen fruitmot, maar dat terzijde.
Bij de sapmakerij loeren in de tonnen van de anderen wachtenden en dan ieder jaar ook weer zien dat wij een mooie mix( de mooiste en de lekkerste: Alkmene, notarisappel, sterappel, groninger kroon, renet) hebben die trouwens niet het meeste sap geeft..wel 30 liter minder dan onze dorpsgenoot met wie Lie vanmorgen is geweest. Die had evenveel in zijn bak maar alleen maar renetten e.d. We hadden een bak vol dat was 280 kg volgens de perser.
En dan maar wachten. We waren doorweekt. Kijken naar de pulp die in de bak vd boer stroomt. De geur is overweldigend lekker..
Eindelijk aan de beurt, de appels worden gestort, gewassen en geperst. Vers ongesteriliseerd sap moet je zelf pakken dat valt nog niet mee door de harde straal. Dan wordt het sap verhit en in flessen gedaan, daar heb ik geen foto’s van want ik moest zelf meewerken dmv de flessen van de lopende band halen.
betalen, inladen en volledig verregend snel naar huis voor een vers glaasje appelsap met eau de vie erin om op te warmen.
- 6
7 reacties
Aanbevolen reacties