Enkele foto's van de volkstuin
De toegang tot mijn perceeltje staat er al mooi bij. De meeste bloemen (phacelia, goudsbloemen, korenbloem, schijnpapaver, zonnebloemen, juffertje in het groen, cosmos, bieslook,breedbladige chrysanto... ) komen er voor de insecten. De lelies zijn bollen van mijn oude siertuin toen ik nog niet bezig was met moestuinieren, trekken niet veel insecten behalve het leliehaantje dewelke ik af en toe moet vangen of je hebt geen lelies.
Bed 1: de peulvruchten. De blauwschokkers doen het goed en zijn zeer mooi als ze bloeien, paars en blauwe bloemen die een lichte, lekkere geur verspreiden als je er aan gaat ruiken . De smaak vinden we wel wat minder dan van andere rassen erwten die we al gehad hebben. Twijfelen dan ook of we deze gaan zetten in de toekomst.
Bed 2: één van de minst goede bedden. De knoflook zit volledig onder het roest en geven niet te grote bollen ondanks ze er tot maart prachtig bijstonden. De gezaaide ajuin komt op en kruipt dan terug het bed in. Enige wat het schitterend doet, is de olifantenknoflook.
Bed3: voornamelijk de bedoeling voor de bladgewassen maar sla eten we maar weinig. De gezaaide prei had een serieuze tik gekregen door de spitsmuizen hun gangen waardoor we deze nog wat bij hebben gezaaid. De vlakte vooraan was de spinazie maar deze begon door te schieten en dus volledig geoogst. Verder staan er nog enkele bieten (favoriete groente van de vriendin) en een courgette waarvan de eerste ook reeds verorberd is.
Bed 4: De aardappelen, Vitabella dit jaar. De spitsmuizen hebben er ook enkele gangen in gegraven, hopelijk niet te veel schade bij het oogsten. 1 plant al geoogst maar was niet zo'n vette oogst, namelijk 5 mooie aardappelen. Laten ze nog even verder afsterven
Vast bed 1: kruidenplanten met nog een paar bloemen. De artisjok Trevor (vorig jaar gezaaid) heeft de winter overleefd en hebben er al 4 artisjokken van geoogst.
Vast bed 2: De asperges. Af en toe wel noodzakelijk om het aspergehaantje weg te plukken. Zijn een tweetal weken geleden gestopt met oogsten aangezien mijn schoonouders ons al zoveel bevoorraden met asperges en de planten 4 jaar geleden gezaaid zijn. De eerste twee planten zijn slechts 2 jaar geleden gezaaid. Rechts een kruisbes die volledig vol zit met stekelbessen.
Bed 5: het tropische bed. De yakon die we voor het derde jaar verbouwen. Voor de tweede keer een zoete aardappel proberen, de eerste keer was geen groot succes toen nochtans met gekocht pootgoed. Nu maar gegaan voor één uit de supermarkt.
Bed 6: wortelen en nog wat ajuinen proberen te zaaien aangezien de eerste bijna niet opkwamen op het andere bed. Achteraan de courgette (pompoen) tromba d'albenga (om te proberen dankzij goede ervaringen op het forum (onder andere door @roeier)
Vast bed 3: De rabarber doet het dit jaar weer goed. Wel vaak eens een emmer water nodig om de droogte te trotseren zodat we kunnen blijven oogsten. Hebben toch al een 30-40 stengels getrokken. Ervoor nutterbutter pompoen en een physaliskers. Nog enkele zaailingen van digitalis.
bed 7: De komkommers tegen hun jaarlijkse bamboedriehoek. Enkele rode bieten robuschka, zeer lekker ras en doet het altijd goed, kortom een aanrader. De rozemarijn heeft het het nog steeds naar haar zin. De salie die deze lente er nog maar triest bij stond, is helemaal opengebloeid. Daarnaast nog enkele aardappelen.
Bed 8: De kolen staan er dit jaar schitterend bij zowel de spitskool,bloemkool als broccoli. Eerste jaar dat ik begon op de volkstuin, had ik veel last van knolvoet. Weet niet of het aan de wisselteelt ligt maar heb er sindsdien nooit nog last van gehad. De kolen moeten normaal volgend jaar terug naar de plaats van toen maar daar staat nu een serre, dus ik denk dat ik van de knolvoet vanaf ben.
In mijn klein tuintje thuis staat de eerste zonnebloem in volle bloei:
Had misschien beter eens een rondje bessenstruiken gedaan aangezien deze al half geoogst zijn maar probeer er dit weekend aan te denken.
- 4
5 reacties
Aanbevolen reacties