Ga naar inhoud

jasmin's Blog

  • updates
    14
  • reacties
    41
  • bezoekers
    2739

Januari 2013 - januari 2014: 1 jaar een nieuwe tuin


jasmin

37433 weergaven

Het is leuk om eens een balans op te maken van 1 jaar tuinieren op 'dode' grond. Op zich natuurlijk een leuke uitdaging. Voor wie niet weet hoe het zat: Ik had mijn vorige tuin opgezegd, om vlak aan huis te gaan moestuinieren, maar dan wel op een plaats die nog helemaal 'opgebouwd' moest worden, wat moestuin betreft. Ik zag het somber in toen ik vorig jaar in januari het kleine perceeltje ging omspitten: 2 a 3 wormen tegengekomen, waarvan ik bijna zeker was dat ik er 1 dubbel had meegeteld...

 

33420921390170550.JPG

zand zonder humuslaag

 

Het hele jaar heb ik voortdurend halfrijpe compost als mulch aangevoerd op de groentebedden. Dat de compost halfrijp was had te maken met mijn ongeduld om zo snel mogelijk steeds weer de bodem toe te dekken. Met wat aandacht en flink beluchten, heb je in een paar weken al bruine compost, al is natuurlijk niet alles netjes verteerd.

 

Het jaar 2013 was een grillig moestuinjaar. In januari kon ik lekker spitten zonder jas aan, en even later viel er een bittere kou in, die vrij lang bleef hangen.

 

19185781390163859.JPG

 

De tuinbonen en peulen liepen een flinke groeivertraging op, en over het geheel liep zowiezo mijn tuinschema in de war. Latere oogsten, waardoor opvolgende teelten moeizaam of niet lukten. Halverwege het jaar was ik helemaaal blij dat de tuin er best goed bij stond, maar aan het einde van het seizoen was ik minder happy, omdat de daadwerkelijke oogsthoeveelheid eigenlijk niet zo groot was als dat leek te gaan gebeuren. Bonenpeulen die allemaal leeg bleven, maiskolven die niet echt vol uitrijpten, dertien pompoenen op 11 planten... augurken en komkommers die niet echt 'los' gingen. Plus het gekke geval dat thuis voorgezaaide plantjes prima aansloegen in de tuin, maar het meeste dat ik ter plekke zaaide, niet of nauwelijks opkwam. Dat wijt ik aan de invloed van de onrijpe compost, want anders kan ik het niet verklaren.

 

moestuinverslag42181390166497.jpg

Voorzaaien

 

 

51940121390165091.JPG

 

69833211390169264.JPG

 

MG001746081390171812.jpg

 

De mooie, warme zomer heeft veel goed gemaakt. Het was lekker genieten in de moestuin, en veel gietertjes water aanslepen. De courgettes deden het prachtig, de wortelgewassen ook. Aardbeien waren er nauwelijks, of zonder smaak. Héél veel bloemen ook: cosmea, tagetes, zonnebloem, leeuwenbek, slaapmutsje, calendula, ijsbloemetjes.

 

moestuinverslag238401390169408.jpg

Oogst

 

Op dit moment zit mijn tuingrond bomvol wormen. Vanmiddag schoof ik zo nu en dan wat mulch opzij, en er lagen overal nesten van kleine wormen, niet eens diep in de grond. Het komende seizoen ga ik gericht bemesten met bloedmeel, beendermeel en potas. Daar heb ik totaal geen ervaring mee, maar ik verwacht er veel van in combinatie met compost en mulch. Ik heb ook veel planten boven de grond afgesneden, die ik nu rond deze tijd helemaal verwijder (anders kan ik straks niet netjes zaaien). Door artikelen te lezen over het micro leven rond het wortelgestel van planten, had ik begrepen dat dit heel goed is voor je grond.

 

grove-compost74461390172515.jpg

7 reacties


Aanbevolen reacties

Wat een prachtige fotoserie. Al die kleuren ( goeie foto's hoor ! ) en afgewisseld met winterbedden. Prachtig !

 

Wat ik me afvraag. Je zit op zand zeg je. Waarom dan toch verhoogde bedden ? Droogt dat niet erg uit ?

Link naar reactie

Ik heb genoten van je verhaal en de foto's.

Heel inspirerend

Ik ben benieuwd naar je komende seizoen.

Met zoveel zorg en liefde voor je tuin moet dat toch goed komen.

Succes en bedankt voor je mooie bijdrage aan het forum.

Link naar reactie
Wat een prachtige fotoserie. Al die kleuren ( goeie foto's hoor ! ) en afgewisseld met winterbedden. Prachtig !

 

Wat ik me afvraag. Je zit op zand zeg je. Waarom dan toch verhoogde bedden ? Droogt dat niet erg uit ?

 

Ik zit met de tuin op de helling van een BERG... jawel, de Amersfoortse Berg. Als het fors regent is de asfaltweg, twee meter naast mijn tuin een kolkende waterval.

Het is gewoon een vochtige hoek, met niet volle zon. Er loopt ook een ondergrondse waterstroom onder het complex. Dat heb ik gehoord van mensen die al lang in de buurt wonen, maar dat water komt op een andere plek naar boven.

Daarnaast vind ik het ook wel prettig met bukken, zelfs die paar centimeters minder voel ik echt wel aan mijn rug. Verder maakt het niet veel uit. Als het droog is, is het DROOG hier, het zand is dan puur stof. Door het mulchen kon ik dit jaar direct het profijt daarvan ervaren: houdt vocht vast.

Link naar reactie

Mooi verslag. Ik herinner me nog goed je verhaal over de dubbel getelde wormen. Deze grond gaat op deze manier steeds beter worden. Ik probeer hetzelfde op mijn dichte kleigrond..en kan juist geen wortels telen..dat gaat op zand zoveel beter!

Ik ben benieuwd naar je verslagen van 2014.

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...