Mijn eerste seizoen is begonnen!
Deze foto dateert van oktober 2018, toen ik hier drie maanden woonde en net was begonnen met het ontginnen van het grasveld dat mijn moestuin moet gaan worden. Omdat ik hier in de zomer ben komen wonen, heb ik het moestuinseizoen vorig jaar net gemist. Ik heb alleen wat sla en een enkele tomaat kunnen oogsten.
Heb het nog wel geprobeerd met wat kolen, maar dat werd een enorme snackbar voor rupsen van het koolwitje...
De moestuin ligt er nu ongeveer zo bij. Het idee is om het voor dit seizoen bij de rechterkant te houden en langzaamaan links ook bedden te gaan maken voor het volgende seizoen. En dan eerst flink bemesten. De grond bestaat uit zware klei, dus doorlatendheid is een probleem. En het regent hier in een gemiddeld jaar meer dan in Nederland.
Dit is acelga (en een rijtje knoflook ertussen), een veelvoorkomende groente in Asturië. In goed Nederlands snijbiet. De stekjes zijn vijf weken geleden geplant.
Dit heet Penca (en links staat prei). Om eerlijk te zeggen weet ik niet precies wat het is. Aan de plant te zien lijkt het een koolsoort. Ik merk vanzelf wel wat het wordt en of het lekker is.
Berza is bij mijn weten een typisch gewas voor Galicië en Asturië. Het groeit op lange, dikke stelen en heeft iets weg van boerenkool.
Ik ga ook experimenteren met het verbouwen van hop. De rhizomen komen uit Duitsland en ik heb ze in november in de grond gestopt. Ze beginnen nu op te komen. Ik heb vier populaire soorten gekocht, die gebruikt worden voor het brouwen van bier. Dit is Comet. Verder staat er Chinook, Cascade en Centennial.
2 reacties
Aanbevolen reacties