Roest in knoflook / update
De knoflook heeft roest, nu al:
Morgen maar eens spuiten met wat baking soda.
De bollen zijn nog lang niet klaar:
Bij het snipperen (zo iets lekkers gooi je natuurlijk niet weg) kwam ik een pril beginnend bloemstengeltje tegen. Hopelijk niet bij de resterende 100 stuks.Foutje: ik had ook net de laatste winterprei geoogst, met bloemstengel. Daardoor in in de war. Bloemstengels zijn bij hardneck knoflook normaal.
Vorig jaar ook roest (vroeg en heel veel), toen toch een goede oogst, al op 9 juni:
Er zat toen door de roest vrijwel geen groen meer aan, daarom vond ik dat ze eruit moesten.
Turkse tabak. Bier en wijn maak ik al. Tabak is het 2017 probeersel. Later een benzineboompje, dan geen enkele accijns meer voor mij.
Wel verdween er elke dag (nacht) eentje. De dader –een huisjesslak- bleek zich overdag te verschuilen aan de onderkant van een zaaitray. Ik heb hem een bestraffend tikje gegeven, met een baksteen.
Knolselderij verspeend naar P9. Voor twee rijtjes van zes, en vier stuks reserve. Ze kunnen over 2 a 3 weken in de volle grond:
Vóór het uitplanten heb ik ze liefst zo groot mogelijk, dat scheelt met slakkenschade.
Tomaten (gezaaid op 31 maart), staan nu nog in P9, zijn nu gemiddeld 20 cm hoog:
Aardbeien. Toch ietsje meer vorstschade dan ik eerder dacht: iets van 30 bloempjes, alleen bij de vroegste, Elsanta.
Hier Elsanta, met op de achtergrond de nog bloeiende heide (uitstekende insectenlokker in het vroege voorjaar, en ook nu nog):
Tuinkruiden.
Rozemarijn
Tijd om te snoeien, heel binnenkort al die nieuwe scheuten voor ¾ eraf (een paar centimeter boven het verhoute gedeelte laten staan), voor een bossiger groei.
Knoflookbieslook
Eens een pol, altijd een pol (steeds groter), komt ieder jaar prima terug.
Oregano
Eens oregano, altijd oregano. Jaarlijks (bij potteelt): Bovenste plak van ongeveer 5 cm afsnijden met een broodmes, daarvan een soort taartpunten snijden en opnieuw oppotten. Dat wat je over houdt: weggeven.
Munt
Eens munt, altijd munt. Zelfde jaarlijkse behandeling als oregano.
Laurier. Afgelopen herfst driftig gesnoeid voor een bossiger groei. Loopt het dan weer goed uit? Ja:
Daslook. Mooie bloemen. Het duurt wel een paar jaar voordat je kunt oogsten, ik denk dat het volgend jaar wel kan:
Snijselderij. Die van vorig jaar staat er nog redelijk goed bij, gaat pas weg als de 2017 zaai groot genoeg is (dat is over een maandje):
(Arie moet dus op zoek naar een ander ligplekje. Dat is niet zielig, er zijn tientallen andere ligplekjes)
Gele lis. Buitenbeentje, want je kunt het niet eten. Wel prachtige bloemen (binnenkort, de eerste bloemstengels zijn al zichtbaar). Razend makkelijke teelt. Water geven? Mesten? Gaat allemaal vanzelf:
Gele lis schijnt het ook prima te doen op het land, mits voldoende vochtig/nat.
4 reacties
Aanbevolen reacties