De eerste zaaibakjes, het voorjaar lonkt.
De zomer en herfstprei zijn gezaaid. Ze hebben nog heel wat weken nodig om tot een eetbare prei te groeien. Op dit forum lezend zie je al zoveel zaaigoed de grond in verdwijnen dat je niet achter kunt blijven. Op ons complex heerst nog een serene rust. Slechts een enkeling heeft gespit, of is daar bij mooi weer mee bezig. De meeste percelen liggen nog steeds in winterslaap. Het is overwegend koude grondteelt, een enkele koude bak uitgezonderd. Op onze natte veengrond valt voor begin april niet veel aan te vangen.
Voordat de prei naar de koude bak zal verhuizen zijn we nog diverse weken verder, dus een ideale groente om het seizoen mee te starten. Een emmertje zaaigrond gemaakt met potgrond, brekerzand en en beetje compost. Het geheel gemengd en overgeschept in ijsbakjes. Tot afgrijzen van vrouwlief gebruikte ik een houten pollepel uit de besteklade. Inmiddels is ie toegevoegd aan mijn tuingereedschappen en ligt er in de keukenla een nieuwe.
De prei is gezaaid zoals ik las op Diana's mooie moestuinsite. Een erg inspirerende site voor heel veel moestuinvraagstukken. Om op regelmatige afstand te zaaien heb ik een zaaimatje gebruikt wat ik vond bij Sjefs tuintips. Wordt hier thuis wat overdeven gevonden, maar levert een mooi egaal ingezaaid preibedje op. Als ze goed opgekomen zijn verhuis ik de prei naar de koude bak. Zo rond mei zet ik de hele kluit in de volle grond totdat ze voldoende dikte hebben om uitgepoot te worden.
Naast zomer- en herfstprei ook het kweekbakje gevuld met wat sla, andijvie, rode kool en bloemkool. Later zag ik dat ik beter Meikoningin had kunnen zaaien ipv Appia sla. Er komt dus nog een potje Meikoningin bij om in ieder geval een lekker kropje sla te hebben in het voege voorjaar.
Zaterdagmiddag een uurtje gespit en daarbij een van de centrale composttonnen leeggehaald en de compost uitgestrooid over de tuin. Het onverteerde deel terug in de ton gedaan. Het compostproces en beestjes kunnen rustig verder gaan. De wormen kwamen in grote aantallen voor. Handenvol wormen zijn in mijn eigen nieuw gestarte compostton gegooid om ook daar het proces op gang te krijgen.
De frambozen gaan al knoppen vormen, in de hortensia's komen de eerste groene blaadjes tevoorschijn. De natuur kan niet wachten om te ontluiken. De vogels in de achtertuin vliegen nog af en aan en eten in en dag tijd een hele koker zaad leeg. Koolmeesjes, vinkjes, groenlingen, roodborstjes,winterkoninkjes van alles doet zich er aan te goed. En eens per dag een hele familie met staartmeesjes.
Op de tuinen worden de laatste koolplanten, maar ook de overwinterde bloemkolen belaagd door duiven. Soms krijgt de tuinder hulp uit onverwachte hoek. Een hoop verwaaide veren was gisteren het laatste restant van een opgepeuzelde duif. De vele buizerds hier in de waard zijn daar te sloom voor. Duifje zal een sperwer of havik op zijn/haar pad gevonden hebben.
0 reacties
Aanbevolen reacties
Er zijn geen reacties om weer te geven.