Droogbonen
De sneeuw in de kas is nog niet helemaal gesmolten ( grappig wel, buiten is de sneeuw weg) en in de kas kan ik nog niets doen. Ik wil graag mijn tuin verder schoonmaken voordat van de week twee tractorscheppen paardenmest komt, maar ik kan niets doen..ik hoop op wat vorst in de aankomende nachten (zodat ik in de tuin kan lopen op de bevroren grond) dan kan ik vroeg in de morgen met mijn hak wel wat onkruid te lijf gaan..het stuk waar veel onkruid is wordt dan wel gefreesd,maar ik haal toch het liefst het meeste onkruid weg.
Nu is het tijd om de bonen uit de peulen te halen. Ik had verschillende droogbonen: Limabonen, Flageolets, St. Fiacre ( een Franse witte boon die aangeraden wordt voor de cassoulet) en Kastanjeboon.
Ik had de peulen aan de plant laten drogen ( gewoon aan de staken in de tuin) en heb ze geoogst toen de peulen papierig aan gingen voelen.
Toen de peulen van de planten gehaald en in kratten met een krant op de bodem nog een weekje buiten gehouden, en de laatste maanden dus binnen in een koude kamer.
De Limaboon heeft het erg slecht gedaan die komt niet meer terug. De flageolet, die als een stamboon groeit gaf wel genoeg peultjes, maar omdat de boontjes erg klein zijn is je oogs toch matig.
De St. Fiacres en de Kastanjebonen ( naam voluit: haricot Chataigne de Echenans) gaven een prima opbrengst.
De kastanjeboontjes zijn heerlijk om zo te eten in welk bonengerecht dan ook.
Op de foto`s de kastanjeboon die sowieso als beste groeiers uit de bus kwamen en ook gemakkelijk te drogen waren..vrijwel geen uitval.
Links achter de mooiste peulen..die zoek ik uit voor het zaad..
In de tuin in pot nog een laatste mammoth prei..die mag een bloem gaan maken..ter lering en vermaak van de stadskindjes die hier in de zomer komen
3 reacties
Aanbevolen reacties