Ga naar inhoud

Het bosje van Jet

  • updates
    354
  • reacties
    1672
  • bezoekers
    202089

Permastuk "op de schop"..


appelvrouw

13232 weergaven

Een kwart van mijn moestuin gaat voor het derde jaar niet gespit worden. De vorige twee jaren heb ik dit stuk beplant a la Gertrud Franck waarbij alle groenten op enkele rijen naast en door elkaar kwamen en waarbij je tussen de rijen moest lopen o te wieden en te planten/oogsten. Uiteindelijk is me dat niet bevallen. Nu delen we dat stuk opnieuw in..we maken 7 bedden van ongeveer 1.30m breed en daartussen wat diepere paden die we hopen op te vullen met houthaksel..als we daaraan kunnen komen.

Nog steeds worden de bedden niet gespit en ook niet bemest met koe of paardenmest zoals een deel van de rest van de tuin. Hier komt aleen een "dressing" van eigen compost die verrijkt is met kippenmest.

 

Ik ben begonnen met het schoonmaken van het stuk, daar ben ik nog niet helemaal mee klaar..het weer werkt niet echt mee. Maar we zijn op de helft en dus kan ik wat foto`s plaatsten. Ik heb dus gewied en de paden uitgezet, Lie heeft de paden met de schep uitgediept en met deze aarde de bedden dus nog wat verhoogd.

Eerst moest ik nog wat achtergebleven planten/onkruid/kruid van afgelopen jaar opruimen. 2015-01-13-1275101421156589.41

Lie haalt de planken weg, die heb ik in dit deel met de nieuwe opzet niet meer nodig.2015-01-13-1221531421156569.15

 

Precies daar waar een pad moest komen groeiden nog wat achtergebleven sjalotjes..dat groen dient de aankomende dagen als smaakmaker in de sla

2015-01-13-1298011421156585.41

2015-01-13-1394131421156609.10

 

Het is ff een klus, maar gaat er mooi uitzien..

2015-01-13-1236941421156593.55

2015-01-13-1393181421156599.10

 

Deze sla heb ik nog even ontdaan van slecht en half verrot blad, en nu staat er een langwerpige bloembak over de planten..ik hoop mooi gebleekte en zachte sla te hebben over een week of 4.

2015-01-13-1239121421156573.16

 

Op een paar verschillende plekken stonden kleine kruisbladwolfsmelkjes. Ik heb de kleintjes opgekuild om later weer aan de rand van de tuin uit te planten. Deze worden aangeraden tegen de woelmuis, zelf heb ik niet het idee dat het heel erg helpt, maar wel een beetje. En de zaden zijn giftig voor de muizen, die stop ik dan later weer in de gaten die ik vooral in de boomgaard heb. Ook daarbij denk ik niet dat ik de muizen ermee weghoudt, maar ik hoop dat ze er ziek van worden en de kuierlatten nemen. Ach je probeert van alles..zo heb ik bv al mensenhaar, knoflooktenen, gore gieren en andere viezigheid in de gaten gegoten...met weinig resultaat anders dan dat de muizen gewoon een stukje verderop gaan zitten..2015-01-13-1373941421158087.10

 

Dit is een foto van de oogst van mijn knolcapucien in deze grote ton heeft de plant het hele jaar er heel mooi bijgestaan en ik rekenden op een mooie oogst.

Ik heb het gehad met deze knollen...2015-01-13-1351641421156614.23

8 reacties


Aanbevolen reacties

Leuke update

Is DAT de bedoeling met die radicchio? Dat staat dus mooi niet op het zakje, en ik vroeg me al af waarom die van mij niet te vreten was, en ook gewoon niet zo mooi werd.

 

Toen we van de zomer in je tuin stonden te wieden, vroeg Joep me of dat onkruid er uit moest. Wijzend naar de wolfsmelk. Ik heb het voor de zekerheid maar laten staan, dacht al wel dat je ze wou hebben voor de woelmuizen. Hier trek ik ze er altijd uit.

aangepast door Jorieke123
Link naar reactie

Dank. Ondertussen regent het weer trouwens..vieze koude regen met enorm veel wind. Als dat maar goed gaat met het internet

 

Of het overal zo moet gaan met de radicchio weet ik niet. In zachte klimaten groeit het gewoon door in de winter en krijg je van die mooie vaste kropjes. Hier groeien ze wel verder in de winter, maar de smaak is echt bitter en het blad is hard. Ik heb ze twee jaar geleden samen met de witlof opgekuild en was blij met het resultaat. Anders is het winterblad wel erg bitter, net als de molsla eigenlijk.

Molsla maak ik nu ook, paardenbloemen snij ik het blad van weg tot 3 cm en daar zet ik omgekeerde bloempotten oid op. Of gewoon een berg aarde van de molshoop

Het beste gaat het in de kas trouwens..afsnijden en onder de aarde stoppen dan wordt het blad het lekkerst, maar deze kropjes waren al ver uitgegroeid dus vandaar het bleken.

 

De kruisbladwolfsmelken die jullie hebben laten staan (goed gedaan ) zijn dus diegene die zich uit heeft gezaaid, die jonge planten heb ik bewaard, de grotere die er nog stonden heb ik wel opgeruimd..ik vind ze nogal lelijk als ze heel groot zijn.

Link naar reactie

Goed bezig daar! En gelukkig vriest het niet en ligt er geen sneeuw zodat jullie nog bezig kunnen.

Die antiwoelmuis plant had ik ook... maar mooi dat precies onder die plant de woelmuisgangen liepen.

 

Die Knolcapucien is wel errug zielig zeg! Zal binnenkort eens kijken of er bij mij wat meer terug te vinden is van jouw knolletjes. Was wel een erg mooie plant trouwens...

Link naar reactie

Ja die ervaring had ik ook met die plant Erny..ik denk dat vooral het zaad is wat tegen de kleine gravers werkt.

De pot waar de knolcapucienen inzaten was behoorlijk groot en goed bemest..muizen konden er niet inkomen. Ik heb de helft van de aarde eruit gegraven en de rest omgespit. Behalve die 4 magere knolletjes niets! Ik snap het niet..maar volgend jaar gaat er mooi wat anders in die pot.

Link naar reactie

Ik vond de radicchio ook niet te eten. Ik kan prima paardenbloem ongebleekt en witlof eten, maar de radicchio die ik had .... Ik ben nooit op het idee gekomen om ze te bleken. Het waren wel hele mooie grote kroppen, maar als het niet te eten is, heb je er niets aan. Misschien dat ik het nav jouw tip toch nog een keer weer probeer.

 

Die paar knolletjes zijn wel heel erg weinig zeg.

Link naar reactie

Wow dat ziet er goed en gestructureerd uit zeg!

 

grappig dat je net als ik elk jaar weer wat anders probeert.

 

Wat is de reden dat je de paden verlaagd? Om de aarde te gebruiken alleen? Wordt dat niet erg modderig als het regent of komen er nog tegels ofzo op?

 

Ow die knolcapucien, das echt een zielige opbrengst, ik overwoog ze ook te zetten maar nu denk ik toch "laat maar" .

Link naar reactie

Kibas: heb je de salade in jaar één of jaar twee gegeten? Je kunt ze nl de winter overhouden in een zacht klimaat. Maar voor mij is dit de oplossing..de wortels die ik 4 weken geleden in de kas heb begraven geven al kleine kropjes.

 

Piros: Goed lezen hoor ..ik wil de paden opvullen met houthaksel(en hoop daar nog aan te komen, anders gooi ik ze misschien wel vol met stro.) Ik wil in ieder geval niet steeds paden zitten te wieden!

Link naar reactie
Kibas: heb je de salade in jaar één of jaar twee gegeten? Je kunt ze nl de winter overhouden in een zacht klimaat. Maar voor mij is dit de oplossing..de wortels die ik 4 weken geleden in de kas heb begraven geven al kleine kropjes.

 

Ik was een redelijke volhouder: in het najaar gegeten, in de winter en in het voorjaar, dus zowel jaar 1 als 2. Maar niet afgesneden voor nieuwe kropjes. Gewoon zoals het gegroeid was.

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...