verhuizing:)
Tja, en wat die je dan zoal in het 'rust seizoen'
zo als de titel al zei, verhuizen! De wormen dan wel te verstaan
Ik had een deeltje van de wormen van mijn composthoop in een emmer gestopt omdat ik toch ook wel een wormen bak wilde zodat ik het percolaat kan gebruiken voor mijn nieuwe plan om ook op zolder tomaten, pepers en paprika's te kweken (laatste 2 zowiezo nog nooit gehad maar de zaden envelop heeft me geïnspireerd:)
Maar goed na 3 weken die emmer deels verteerde mest/groen in de keuken te laten staan moest het er toch wel van komen, ik denk wel dat de wormen het leuk vonden daar en een goeie temp. want ze waren al flink aan het vermenigvuldigen.
Maar goed nu zitten ze lekker in hun nieuwe wormen bak, en wat grappig is, als je goed luistert, hoor je ze er door heen eten/kruipen, klinkt heel gezellig!
Verder ben ik aan het experimenteren geweest met mijn geoogste lavendel en gekochte lavendel.
Deze zomer waren wij in de ardeche en daar zijn we op lavendel excursie geweest:)
daar heb ik o.a. geleerd dat er 3 verschillende soorten zijn die gebruikt worden om olie uit te winnen,
2 daarvan bevatten kampfer en zijn dus om te eten minder geschikt, de eetbare 'lavender fine'
heeft 1 steel per bloem are, zonder vertakkingen, zo kon ik het toen onthouden.....
onder een microscoop kon je zien dat 1 zo'n bloemmetje van binnen heel veel kleine oliebolletjes heeft zitten die die lekkere geur verspreid. Wat ze daar deden was met zo'n mooie koperen ketel de olie er uit destilleren, ik was helemaal enthousiast en zag mezelf dat ook al doen aangezien mijn vader zo'n ding heeft wat hij voor de alcohol gebruikt, thuis aangekomen vond hij het een minder goed idee dat ik zijn spullen daar voor ging gebruiken
dus moest ik zelf wat bedenken met mijn zelf geoogste lavendel, verschillende dingen geprobeerd met alcohol (olie lost daar in op), de bloemetjes verhitten in een afgesloten weckpot met olie, en daarna persen met een noten pers, weken in het zonnetje laten staan in een laag olie... het verwarmen lijkt het beste geurigste resultaat op te leveren, had nu alleen mais olie gebruikt, dat ruikt van zichzelf ook al, volgende keer geurloze olie gebruiken, maar goed, ik heb die olie gebruikt om samen met honing en suiker een lekkere scrub en leuke kado'tjes te maken.
Van de eetbare (gekochte) lavendel ben ik lavendel suiker aan het maken en zoek ik nog wat andere lekkere recepten. Dacht dat het misschien wel lekker zou zijn om lavendel schuimpjes te maken, dus ik behalve ei en suiker ook wat van de lavendel toegevoegd.... nou eeehm, de oven rook heerlijk, de schuimpjes zouden het goed doen in de linnenkast..... maar het was niet te eten, alsof ik een hap parfum nam, echt veelste sterk, de volgende keer een 10e van de lavendel denk ik
het is hier trouwens ook gewoon grijs weer hoor, deze lavendel foto's zijn van eerder
0 reacties
Aanbevolen reacties
Er zijn geen reacties om weer te geven.