Inspirerende winterstop
Na een lange, maar inspirerende, winterstop hoop ik dit jaar weer regelmatig mijn 'Moestuinseizoen' bij te houden.
Deze winter veel gelezen over de moestuin: 'De eetbare tuin' door Alys Fowler, gedeelten van 'Natuurlijk Tuinieren' (Atrium Enc.) en het 'Basishandboek voor de biologische moestuin' door Marie-Luise Kreuter.
Het theorie van meerdere gewassen op één gedeelte spreekt mij op zich wel aan: de positieve invloed van gewassen op elkaar, de wisselende diepte van de wortelstelsels, het opeenvolgend opkomen van de gewassen,..
Heel veel ideeën opgedaan, maar of het mij allemaal in de praktijk zal bevallen...?
Ik ga het dit seizoen gewoon proberen...het voordeel van een moestuin is dat je het volgend jaar gewoon weer opnieuw kunt beginnen.
Het zijn in ieder geval leuke puzzeluren om de juiste combinaties te bedenken.
Dit voorjaar wordt er, indien mogelijk, voor het laatst gespit.
Komend seizoen wil ik steeds de grond bedekt houden o.a. met groenbemester (phacelia)
Als probeersel heb ik in het najaar nog een zak bladeren weggelegd (voor bladaarde).
Toen ik van de week de zak even opzij legde, krioelde het van de wormen onder en vanuit de zak.
Goed teken toch?
In de koude bak heb ik vorige week rucola, pluksla en raapsteeltjes gezaaid.
Binnen staan de M-prei, paprika, large red cherry peper, basilicum en aubergine (gisteren gezaaid).
In de keuken staan een twee potten met knoflook en de eerste twee Mammoth preien.
Voorlopig hou ik het hier even bij wat betreft zaaien i.v.m. ruimtegebrek op de vensterbank.
2 reacties
Aanbevolen reacties