Het kaas-maak avontuur
De kaasjes liggen voor de eerste 10 uur te rijpen in de voorraadkast. Daarna gaan ze 6 uur in een pekelbadje vervolgens 24 uur drogen en dan krijgen ze hun eerste laagje kaas-coating.
Eigenlijk wilde ik maar 1 kaasje maken, maar ik wilde het restje wrongel niet zomaar weggooien. vandaag 1 kaasje en 1 'camembertje'.
De spulletjes klaar zetten
het volgende recept heb ik aangehouden:
• Melk - 4 liter
• Aanzuren - Zuursel 1% of karnemelk 2% dus 40 of 80ml
• Melk op temperatuur brengen - 29 graden
• Stremsel toevoegen - 4 druppels per liter dus 16druppels
• Stremtijd - 90 minuten
• Wrongel snijden en laten bezinken - 10 minuten
• Wei afscheppen
• Warm water toevoegen tot 33 graden - 33 graden
• Rustig roeren - 10 minuten laten bezinken
• Wei afscheppen
• Warm water toevoegen tot 36 graden - 36 graden
• Rustig roeren - 10 minuten laten bezinken
• Afdekken en laten rijpen - 30 minuten
• Hierna eventueel kruiden toevoegen
• vergiet vullen met wrongel zonder kaasdoek
• Doek aanbrengen op lege vorm
• Kaasmassa in vorm doen zodat doek mee zakt
• Volger weer aanbrengen
• Kaas op zijn kop in vorm zetten - 10 minuten
• Op zijn kop laten staan en half persgewicht er op de kaas - 30 minuten (600g)
• Kaas omkeren en met vol gewicht (3 x het gewicht v/d kaas - 3.5 uur (400gx3=1,2kg)
• Kaas zonder doek laten rijpen - 8 tot 10 uur
• Kaas pekelen in pekelbad - 6 -8 -10 of 12 uur
• Kaas laten drogen - 24 uur
• Kaas in coating zetten
• Denk aan regelmatig keren, anders wordt kaas plat aan 1 kant
netje en houten plankje in de kaas in 'op te bergen' als hij klaar is
de pan in de gootsteen met warm (29graden) water. zodat de wrongel en de wei kunnen scheiden
thermometer
de kaasjes staan nu dus in de voorraadkast:
Nog eventjes wachten en hopen dat het rijpen goed gaat... En dan kan ik kazen!!!
ook nog een paar plaatjes van de tuin:
De bak met sla en kruiden
De sla komt boven de aarde uitpiepen... Zullen het nu wel koud hebben...
aardappels in cementkuip
de knoflook
Dille, andere kruiden en bloemmetjes (lobelia, phlox, verbena)
4 reacties
Aanbevolen reacties