Ga naar inhoud

A speck of dirt

  • updates
    33
  • reacties
    57
  • bezoekers
    3001

Het kaas-maak avontuur


Infinite

15509 weergaven

De kaasjes liggen voor de eerste 10 uur te rijpen in de voorraadkast. Daarna gaan ze 6 uur in een pekelbadje vervolgens 24 uur drogen en dan krijgen ze hun eerste laagje kaas-coating.

 

Eigenlijk wilde ik maar 1 kaasje maken, maar ik wilde het restje wrongel niet zomaar weggooien. vandaag 1 kaasje en 1 'camembertje'.

 

De spulletjes klaar zetten

IMG_4265.jpg

 

het volgende recept heb ik aangehouden:

• Melk - 4 liter

• Aanzuren - Zuursel 1% of karnemelk 2% dus 40 of 80ml

• Melk op temperatuur brengen - 29 graden

• Stremsel toevoegen - 4 druppels per liter dus 16druppels

• Stremtijd - 90 minuten

• Wrongel snijden en laten bezinken - 10 minuten

• Wei afscheppen

• Warm water toevoegen tot 33 graden - 33 graden

• Rustig roeren - 10 minuten laten bezinken

• Wei afscheppen

• Warm water toevoegen tot 36 graden - 36 graden

• Rustig roeren - 10 minuten laten bezinken

• Afdekken en laten rijpen - 30 minuten

• Hierna eventueel kruiden toevoegen

• vergiet vullen met wrongel zonder kaasdoek

• Doek aanbrengen op lege vorm

• Kaasmassa in vorm doen zodat doek mee zakt

• Volger weer aanbrengen

• Kaas op zijn kop in vorm zetten - 10 minuten

• Op zijn kop laten staan en half persgewicht er op de kaas - 30 minuten (600g)

• Kaas omkeren en met vol gewicht (3 x het gewicht v/d kaas - 3.5 uur (400gx3=1,2kg)

• Kaas zonder doek laten rijpen - 8 tot 10 uur

• Kaas pekelen in pekelbad - 6 -8 -10 of 12 uur

• Kaas laten drogen - 24 uur

• Kaas in coating zetten

• Denk aan regelmatig keren, anders wordt kaas plat aan 1 kant

 

netje en houten plankje in de kaas in 'op te bergen' als hij klaar is

IMG_4264.jpg

 

de pan in de gootsteen met warm (29graden) water. zodat de wrongel en de wei kunnen scheiden

IMG_4266.jpg

 

thermometer

IMG_4267.jpg

 

de kaasjes staan nu dus in de voorraadkast:

IMG_4276.jpg

 

IMG_4279.jpg

 

 

Nog eventjes wachten en hopen dat het rijpen goed gaat... En dan kan ik kazen!!!

 

ook nog een paar plaatjes van de tuin:

 

De bak met sla en kruiden

IMG_4275.jpg

 

De sla komt boven de aarde uitpiepen... Zullen het nu wel koud hebben...

IMG_4274.jpg

 

aardappels in cementkuip

IMG_4273.jpg

 

de knoflook

IMG_4272.jpg

 

Dille, andere kruiden en bloemmetjes (lobelia, phlox, verbena)

IMG_4269.jpg

 

4 reacties


Aanbevolen reacties

  schreef jeanne-heijmans:
Zo wat knap van je zeg,zelf kaas maken,nog een hoop werk las ik, heb jij de aardappels nu gewoon buiten staan? ik hoor het graag van je.

 

Het kaas-maken kostte inderdaad meer tijd/werk dan verwacht.

 

De aanrdappels staan nu al buiten. Hopelijk gaat het goed, gezien de vorst. Maar ze werden binnen echt al te groot.. Dus dan maar de grote sprong naar buiten wagen

Link naar reactie

Wat gaaf dat je zelf kaas maakt! Zal vast heel lekker smaken Ben benieuwd naar het eindresultaat! De bak voor de kruiden vind ik erg mooi! Wil zelf ook zoiets maken, van een pallet.

Link naar reactie

Wat leuk om zelf kaas te maken, ziet er goed uit

 

Het is dat ik maar een enorm klein keukentje heb anders zou ik ook graag zelf kaas, jam, brood e.d. maken.

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...