Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Mogelijkheden met kefir


Rantje

Aanbevolen berichten

Van de week is mijn Kefir plantje binnnengekomen.

 

Gister voor het eerst een beetje kunnen proeven en ik vond het best lekker!

We hadden het gekocht voor opa, die heeft na zijn darmoperatie(darmkanker) regelmatig last van zijn darmen. Dus wij proberen het een beetje uit en doordat het vrij snel vermeerderd hebben we als het goed is snel genoeg voor onszelf en opa!

 

Het eerste probeersel hebben we gemaakt met houdbare volle melk.

Die heb ik gister op. Vond het wel wat weghebben van yoghurt met slagroom

 

Nu staat het in de gewone halfvolle melk. Vanavond staat 'ie 24 uur dus dan kan ik die proeven.

 

Er schijnen best veel dingen mee te maken zijn, leuke receptjes enzo.

Ik kan ze alleen niet echt vinden!

Ook vraag ik me af wat er beter is om te gebruiken, houdbare melk, verse melk, halfvol, vol, mager...

 

Dus wie heeft er tips en suggesties?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er wel een soort van ricotta van gemaakt. En zure room, en van die witte verse kaas. De zurige melk zelf vond ik niet lekker. En na verloop van tijd vergat ik er steeds wat mee te doen, en nu heb ik niets meer.

Zodra we een eigen koe hebben pak ik de draad weer op

Peter Bauwens heeft er een leuk boekje over geschreven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke!

 

Heb even op de site van de bieb gekeken maar ze hebben geen boekje hierover. Jammer!

 

Maar hoe maak je dan die ricotta enzo?

Ik heb net even gekeken, ik vind hem erg dun nog, dus we laten hem wat langer staan. Die van gister heeft ook langer gestaan en dan is 'ie wat dikker. Misschien iets te veel melk ten opzichte van de kefir.

 

Ik las ergens dat het ook goed is voor de hond, nu heb je volgens mij wel aardig verstand van viervoeters, kan het kwaad als ik het aan m'n hond geef?

Hij is al best oud dus we zijn erg zuinig op hem natuurlijk!

Hij krijgt nooit menseneten, altijd gewoon hondenvoer.

 

Leuk trouwens een koe erbij!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik bedoel dit boekje: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/waterkefir-melkkefir/1001004004936782/index.html

 

Misschien kan je hem in de bieb vinden op 'melkkefir'? (ik typte net 'kefir' bij Bol.com en toen vond ik dit boekje ook niet.)

 

Daarin staan een paar recepten, maar vooral veel info. Ook over het bewaren van de 'korrels' als je er even niets mee doet. Of hoe je van een gedeelte van die korrels, waterkefirkorrels maakt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor het maken van kefir worden aan koe-, geiten- of schapenmelk kefirkorrels toegevoegd, waardoor fermentatie van de melk optreedt. Ook kan de plantaardige sojamelk gebruikt worden. De optimale fermentatietemperatuur is 10°C tot 25°C. De fermentatie duurt 2 à 4 dagen, afhankelijk van de temperatuur en de sterkte van de bacterieculturen. Het alcoholgehalte kan afhankelijk van de fermentatieduur 0,2 tot 2 procent bedragen. Het vet- en eiwitgehalte is afhankelijk van de gebruikte melk.

uit http://nl.wikipedia.org/wiki/Kefir staat nog meer info

 

en http://www.kefir.nu/

 

hoop op utube o.a.

 

en helemaal uit je bol ga je op http://kefir.startpagina.nl/ met een hoop recepten

 

met o.a. kefir shake:

 

1/2 grote banaan of 1 kleine

150 gram kefir (0,3% vet)

 

 

BEREIDINGSWIJZE

 

Pureer de banaan met de kefir en schenk het in een longdrinkglas.

 

 

Een heleboel te lezen over je nieuwe aanwinst......niet je huiswerk vergeten he

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien kan je hem in de bieb vinden op 'melkkefir'? (ik typte net 'kefir' bij Bol.com en toen vond ik dit boekje ook niet.)

 

Het lijkt me een heel leuk boekje! Ga zo nog even bij de bieb zoeken!

 

 

Voor het maken van kefir worden aan koe-, geiten- of schapenmelk kefirkorrels toegevoegd, waardoor fermentatie van de melk optreedt. Ook kan de plantaardige sojamelk gebruikt worden. De optimale fermentatietemperatuur is 10°C tot 25°C. De fermentatie duurt 2 à 4 dagen, afhankelijk van de temperatuur en de sterkte van de bacterieculturen. Het alcoholgehalte kan afhankelijk van de fermentatieduur 0,2 tot 2 procent bedragen. Het vet- en eiwitgehalte is afhankelijk van de gebruikte melk.

 

Dank je, ik had al een hele tijd zitten zoeken hoor, dus die dingen weet ik wel Maar al die sites vertellen min of meer hetzelfde en dan ben ik het snel zat.

 

Die Youtube filmpjes ga ik nog wel even kijken, er zijn er meer! Zag ook ergens dat ze een stalen zeef gebruikten, dacht dat de Kefir dan dood ging?

 

 

Een heleboel te lezen over je nieuwe aanwinst......niet je huiswerk vergeten he

 

Neeeee.....al zit ik vaak met plantjes en zaadjes in m'n hoofd

Met wiskunde hadden we het over wortels...hihi ik zag ze meteen voor me.

helaas was het een ander soort wortel

 

Vandaag weer een glaasje op, en ik vind het echt lekker!!! Uit de koelkast smaakt het beter dan als het lauw is. 't Groeit best hard... is echt al meer dan waar ik mee begonnen ben.

Die sliertjes zien er wel onsmakelijk uit hoor...en ons zeefje is beetje klein, dus lastig met doorlopen. maar kunnen dus nergens een grote plastic zeef vinden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Net naar de bieb geweest, zag op Bol dat die Peter Bauwens ook een leuk boekje had over het maken van thee van kruiden. Lijkt me ook heel leuk!

 

Ze hadden dus gewoon niks...ook geen ander thee-maak-boekje maar heb zo'n dikke medische encyclopedie meegenomen Ook wel leuk om eens een avondje in de lezen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Elke keer verbaas ik me weer hoeveel jij, op jouw jonge leeftijd, zoveel hebt met moestuinieren en aanverwante dingen. Nu weer die Kefir. Ik weet niet eens wat ik me daarbij moet voorstellen. Een plantje wat je in de melk laat groeien

Ik kan me er werkelijk geen voorstelling van maken.

 

En dan ga je naar de bieb voor een boek over Kefir en kom je thuis met een boek over kruiden-thee en een dikke medische encyclopedie Mocht je moeder je s teveel vinden ben je hier welkom Mijn zoon leest hooguit magazines over voetbal omdat hij 'echte boeken' te lang vind duren, zit voortdurend spelletjes te spelen op al de apparatuur die hij er voor in huis heeft gehaald. Hoeveel heb je er voor nodig denk ik dan

Anyway... het is af en toe zeer verfrissend te lezen dan tieners van jouw leeftijd ook andere interesses hebben en dat met veel passie beleven

 

Edit: ik lees net dat je dat thee boekje zocht maar niet had gevonden. Te snel gelezen

Good things come in small packages

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel! Maar ik zit ook graag een spelletje te spelen achter de pc hoor.

Of lekker films kijken enzo. Al heb ik het de laatste tijd iets te druk met alles. Kijk ook veel naar 24kitchen, samen met m'n moeder is leuk!

 

Maar Kefir is een snotje, ja sorrie ik kan geen andere omschrijving bedenken . Het heeft heel veel weg van een bloemkoolroosje maar dan in sponsvorm Met gesmolte kaas slierten ( al lijkt het ook wel iets op een loopneus )

 

Dat doe je in een glazen pot met melk en zet het donker weg. Na een dag, of iets langer dan is het onderin de pot dik en daarboven zit zo'n laagje vloeistof. Bedorven melk lijkt er het meeste op

 

Dan moet je roeren met hout of plastic, nooit staal gebruiken want dan gaat de Kefir dood

Dan zeef je het eruit. Je kan het in de koelkast bewaren. De 1 zegt 2 dagen, de ander zegt ruim een week... dus geen idee hoe lang het echt kan...

 

Ik vind het koud lekkerder en je kan er ook iets van limonade doorheen roeren.

 

De korrels spoel je af met koud water en doe je in de pot met nieuwe melk.

de pot om de 3 dagen afwassen zonder zeep.

 

't Is eigenlijk reuze simpel! En lekker en heeeel gezond.

We hebben het voor opa gekocht hoor, van iemand een beetje overgenomen, ze heeft het opgestuurt met de post.

Maar opa heeft nog steeds problemen met zijn darmen na de operatie van darmkanker. Dus misschien dat dit helpt!

 

Die Kefir vermeerderd zichzelf...dus je hebt te veel voor jezelf dan geef je het aan iemand anders.

 

Ik drink verder graag thee dus ik wilde zelf thee maken van kruiden uit de tuin. Weet dus niet hoe ik dat moest doen en toen zag ik op Bol.com dat boekje. Maar die stomme Bieb hier heeft dus nooit de boeken die ik wil.

Soms doen ze zelfs moeilijk omdat ik een kinderpas heb en de boeken die ik dan wil mogen daar weer niet op.

 

Maar geen thee-boek, maar de medische encyclopedie is ook leuk!

Ik wilde altijd kinderarts worden...gaat 'm niet worden denk ik, niet slim genoeg. maar misschien ga ik wel iets met voeding en geneeskrachtige kruiden doen ofzo!

 

Maar ik ga nu echt naar bed....m'n moeder is een beetje boos nu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar Kefir is een snotje, ja sorrie ik kan geen andere omschrijving bedenken . Het heeft heel veel weg van een bloemkoolroosje maar dan in sponsvorm Met gesmolte kaas slierten ( al lijkt het ook wel iets op een loopneus )

 

YUK, als ik de omschrijving lees hoef ik al niet meer.

Misschien verkeerd gedacht, en is het best lekker, maar met deze omschrijving Rantje nee dank je

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind t ook niet aantrekkelijk lijken, maar als je t een smaak zou geven, wat kun je er mee vergelijken?

En hoezo is het gezond voor je opa, ik doel op wat het met je gezondheid kan doen.

En als je de pot na 3 dagen moet afwassen, betekend dat dat je altijd 3 dagen hebt om t op te krijgen en dat je eindeloos blijft "kefir-en " want anders gaat dat ding dood?

Good things come in small packages

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn dochter heeft er wel een hele aparte vorm aangegeven.

Het is iets minder horror-achtig dan ze omschreven heeft hoor, ik drink het ook maar als ik zo'n omschrijving had gelezen had ik heel vriendelijk bedankt.

 

Wij hebben nu volle houdbare melk gebruikt. Het smaakt naar yogurt, iets frisser maar minder zuur. Ik vind het erg lekker om zo te drinken, maar je zou er ook een smaakje in kunnen maken door fruit of aanmaaklimonade toe te voegen.

 

Je doet de Kefir in een pot en die laat je staan op kamertemperatuur en in het donker. Kefir lijkt op bloemkool roosjes.

Je zeeft dit na 24 uur in een andere schaal of pot.

Dit kan je bewaren in de koelkast. De korrels gaan terug in de pot en daar voeg je weer melk bij. Die pot moet je om de 3 dagen afwassen.

 

 

Beschrijving

Alles over melkkefir

Wat is melkkefir?

Melkkefir is een wonderlijke symbiose (= verschillende organismen leven en profiteren van elkaar) van goede bacteriën en gisten. Het wordt ook wel eens een yoghurtplantje genoemd, maar die naam is niet echt juist. Het is namelijk helemaal géén plant en het resultaat is een witte sprankelende friszure drank. Deze is veel gezonder dan yoghurt (zelfs rechtsdraaidende).

Het helpt je innerlijke immuunsysteem in balans te krijgen en het zo te houden.

De naam zegt het al, de basis van melkkefir is natuurlijk melk. Maar eigenlijk is melk niet zo gezond en zelfs moeilijk verteerbaar. En bij sommige mensen heeft melk ook een slijmvormende werking. Maar het eindproduct (de melkkefir) is echter héél gezond! En heeft een hoge voedingswaarde.

Zo verdwijnt bijvoorbeeld de slijmvormende werking van melk bijna volledig in de uiteindelijke melkkefirdrank

 

Wat zijn de voordelen van melkkefir?

 

- het is een natuurlijk antibioticum (probiotica).

- het heeft een hoge gehalte aan de vitaminen B2, B6, C,D

- bevat ook vitamine B1 wat een guntige werking heeft op het zenuwstelsel, het mentale evenwicht en is daarnaast ook essentieel voor het stabiliseren van de eetlust. Het helpt ook bij het verteren van zetmeel, suiker en alcohol.

- bevat ook vitamine B12 (vitamine B12 wordt dan weer in het lichaam afgebroken door het gebruik van de anticonceptiepil, antibiotica en stress)

- bevat ook vitamine H (een tekort aan vitamine H kan bijvoorbeeld spierpijn, droge huid en depressie veroorzaken,

- het bevat essentiële aminozuren

- kefir zorgt voor een hoge zuurtegraad in de darm, waardoor parasieten en andere onvriendelijke organismen moeilijk kunnen overleven.

- kefir is weldadig voor de huid, het maakt de huid soepel en zacht. (U kunt de kefir ook als verzorgingsmasker gebruiken zowel voor de vette als voor de droge huid).

- na een antibioticakuur is het goed om veel kefir te gebruiken, om zo het bacterieel evenwicht in de darmen weer te herstellen

- kefir helpt ook maagzweren te voorkomen

Als je de korrels met melk een dag laat staan op kamertemperatuur op een donkere plaats, verkrijg je een friszure, licht sprankelende drank.

Aandoeningen en omstandigheden waarbij 't therapeutisch gebruikt wordt zijn o.a.:

- Candidiasis / Candida,

- ADHD,

- ziekte van Crohn,

- Fibromyalgie,

- bloedproblemen (bloedarmoede, hoge bloeddruk),

- huidproblemen (acne, eczeem zowel in- als uitwendig),

- problemen met het zenuwgestel (bv. ADHD, depressie),

- spijsverteringsproblemen. Verstoorde darmflora als gevolg van antibiotica, zwangerschap, problemen met immuunsysteem.

- auto-imuunverstoringen

Kefir wordt ook wel als reden genoemd waarom de mensen in de Kaukasus zo oud worden (daar werd en wordt het nog steeds véél gebruikt). Opvallend is dat het gebruik van oudsher in deze regio ervoor gerzorgd heeft dat ziekten als kanker, TBC daar nauwelijks voorkomen.

In veel oostbloklanden, de balkan en zeker in Rusland zelf, kun je kefirdrank zo kant en klaar bij de supermarkt kopen, iedereen kent het daar.

Opmerkelijk is ook het feit dat kefir – waar er een Candida variant in zit – werkzaam is tegen de hardnekkige kwaal Candida. Dat kan omdat de variant die in kefir zit, de gehele dag door Candida albicans nodig heeft, en die laatste is verantwoordelijk voor de kwaal. Candida patiënten kunnen dus met een gerust hart kefir gebruiken, dat geldt zowel voor melkkefir als voor waterkefir.

Buiten dat kunt u natuurlijk kefir ook gebruiken, simpelweg vanwege het feit dat het gewoonweg lekker is!

 

 

In het kort komt het er op neer dat u de kefirkorrels met melk in een gesloten glazen bokaal ongeveer een dag lang op een donkere plaats laat staan. Daarna zeeft u het (met een plastic zeef!!). De drank kunt u direct drinken en de korrels gaan opnieuw in de bokaal met een verse portie melk.

Let er op dat er na een dag een soort scheiding heeft plaatsgevonden; onderin heb je een heldere weiachtige vloeistof, terwijl de kefirkorrels boven drijven in een dikke witte massa. Dit is normaal! Na het zeven vind er automatisch weer een vermenging plaats. Ook als de kefir een tijdje staat kan het ietwat schiften, even doorroeren is dan voldoende om weer een egaal vermengde drank te verkrijgen.

De werkzaamheid van de korrels vermindert met het verstrijken van de tijd.

Welke melk kunt u gebruiken?

- volle melk

- halfvolle melk

- magere melk

- soja melk

- geitenmelk

- rauwe (verse) melk

- cocosmelk

De 9 Melkkefir geboden

- gebruik alleen schone plastic en glazen bokalen/potten

- gebruik alleen schone plastic of houten lepels en spatels

- laat de kefir op een donkere plaats staan

- gebruik géén schoonmaakmiddelen

- stel de kefirkorrels nooit bloot aan temperaturen van 0°C of 40°C

- stel de kefirkorrels nooit bloot aan direct zonlicht

- laat de kefirkorrels nooit in contact komen met metaal

- laat de kefirkorrels nooit zonder voedsel achter

- oefen geen druk uit op de korrels

 

 

Groetjes Jessica

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij heeft Miran wel een aantal foto's gemaakt. Zou raar zijn als ze dat niet had want alles legt ze uitgebreid vast. Anders beginnen we morgen met het maken van een reportage

 

Ja, ik moet wel meelezen, anders loop ik achter. En kan ik het helemaal niet meer volgen allemaal, ze gaat soms zo hard en het is zo veel wat ze wil!

En om te kijken wat ze allemaal uitspookt natuurlijk

 

Ze vindt het heerlijk om hier te lezen en mee te kletsen, is toch erg leuk dat ze mensen gevonden heeft die hetzelfde raakvlak hebben. En dat die mensen het geen probleem vinden dat er een jong persoontje meekletst!

 

Wij zetten het kweekje even op en proberen het uit zodat mijn moeder het straks gewoon kan maken zonder na te denken en uitproberen.

 

Dingen uitproberen staat hoog op het lijstje van Miran.

Ik denk dat we het kweekje ook gaan delen want Miranda vindt het heerlijk en het is dus erg gezond.

 

Groetjes Jessica

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Misschien heb ik het wel erg onsmakelijk beschreven

Maar de Kefir is echt erg lekker hoor, en ik leef nog steeds

 

Ik heb dit keer dus geen foto's gemaakt, niet aan gedacht.

Maar m'n prutje is bijna dik genoeg, dus ik maak wel foto's straks als ik weer een nieuw portie ga maken!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zuurdesem en zuurkool kan je er ook mee maken. Heb ik nog niet gedaan.... de kaas was ook veel proberen en doen. Lukte niet zo makkelijk. Je zit vooral met temperaturen en ik had toen nog geen goede thermometer.

Straks als de koe er is ga ik er weer mee aan de slag. Kefir ijs schijnt ook lekker te zijn

 

-Laat je de kefir (24 uur gerijpt, en 48 uur nagerijpt) 2 uur uitlekken in een dikke theedoek, dan krijg je kwark. Daar kan je dan weer lekker mee koken en taarten bakken

-Met 2 soeplepels (zijn eetlepels volgens mij... ) en 0,5 liter room maak je zure room. Je laat dat mengsel dan 24 uur op kamer temperatuur staan. Lekker!

-mozzerella maak je door 2 liter volle melk te verwarmen tot 80 graden. daar doe je al roerend 0,25 liter gerijpte melkkefir aan toe. De gestremde melk schep je er af, en kneed je met je handen. Kneed er balletjes van en doe ze een half uurtje in koud schoon water tot ze mooi vast van vorm zijn.

- cottage cheese is wat lastiger om hier zo neer te pennen. Maar nog steeds vrij makkelijk (huh?)

- mascarpone is ook iets bewerkelijker.

 

Het boek van Bauwens is echt wel aan te raden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...